Loading...

KAM V ČASU KORONA VIRUSA V PODRAVSKI REGIJI

Podravska regija nudi mnogo zanimivosti, katere so vredne obiska. Od ravnin, gričev, gozdnatega hribovja, jezer, rek do mnogih kulturnih zanimivosti in še veliko več. Regija zajema 40 občin, med katerimi središče regije predstavlja mestna občina Maribor.

Predstavljamo nekaj zanimivosti, ki jih priporočamo za obisk. Izletov bodo veseli tudi vaši otroci.

VOGRINOV MLIN

V Jakobskem dolu stoji prav poseben mlin, katerega je dal postaviti tamkajšnji domačin Rudolf Vogrin. Želja imeti takšen mlin je bila od njegovega očeta, kateri pa si to ni mogel privoščiti. Zato je Rudolf dejal, da ko odraste, bo postavil takšen mlin. In ga je. Mlin stoji že več kot 20 let in še vedno služi svojemu namenu. Z njegovo pomočjo meljejo moko, bučna semena, daje pa tudi električno energijo. Tam pa ni na ogled le neizmerno zanimiv mlin, temveč tudi muzej starin. Neverjetno veliko zanimivega se da videti pri Vogrinovih.

Več na spletni strani: VOGRINOV MLIN

RAČKI RIBNIKI

Krajinski park Rački ribniki – Požeg se nahaja na obrobju Dravskega polja. S svojimi 484 ha nudi obilo neokrnjene narave, možnosti za sprehode, tek, kolesarjenje, spoznavanje rastlin in živali. Predvsem pa se lahko tam sprostimo in uživamo v lepi naravi. Po nižinskem mešanem gozdu ter mnogimi ribniki si lahko izberemo lepe lokacije za preživetje prostega časa.

Več na spletni strani: RAČKI RIBNIKI

JEZERA VZHODNO OD MARIBORA

Vzhodno od Maribora, v bližini avtoceste v smeri Murske Sobote se nahaja kar pet zanimivih jezer (Perniško, Pristava, Komarnik, Radehova, Trojiško) za raziskovanje, sprehode ali pa samo oddih v lepi naravi.

Več na spletni strani: JEZERA VZHODNO OD MARIBORA

RIBNIKI PRAGERSKO

Na Pragerskem se nahaja več ribnikov. V enem sklopu so trije ribniki, kjer je tudi lepo urejeno za obiskovalce in ribiče, v drugem sklopu pa je kar 12 ribnikov. K slednjim zahajajo večinoma ribiči, tu in tam pa tudi sprehajalci. Med vsemi ribniki je najbolj poznan ribnik Gaj (se nahaja v sklopu treh ribnikov), kjer je urejena učna pot.

Več na spletni strani: RIBNIKI PRAGERSKO

HUDIČEVE SKALE

Hudičeve skale nad Kamnico so zares posebne, vredne ogleda in zanimive tudi za otroke. Dostop je možen samo peš.

Več na spletni strani: HUDIČEVE SKALE

NARAVOSLOVNA UČNA POT KEBELJ

Naravoslovna učna pot Kebelj nas vodi do mnogih zanimivosti na Keblju, kjer dobimo vpogled v kulturno dediščino tega kraja. Ob tem pa smo tudi v pristnem stiku z lepo Pohorsko naravo.

Več na spletni strani: NARAVOSLOVNA UČNA POT KEBELJ

TRIJE ŽEBLJI

Trije žeblji na Pohorju so kraj poslednjega taborišča in zadnje bitke Pohorskega bataljona. Tam, kjer je bil štab bataljona danes stoji spomenik. Z večjimi granitnimi kvadri pa so označena mesta, kjer so stale ostale zemljanke. Do Treh žebljem je lep pohod skozi mogočen Pohorski gozd.

Več na spletni strani: TRIJE ŽEBLJI

ZAJČKOVA UČNA POT

Zajčkova učna pot je krožna pot nad Zgornjo Polskavo, do vasi Kočno. Na poti je več zanimivosti za otroke in odrasle. Ne manjka tudi lepih razgledov.

Več na spletni strani: ZAJČKOVA UČNA POT

PETROVA DOLINA MIRU

Petrova dolina miru je zanimiva pot v sklopu turistične učne poti Maksa Pirnika. Petrova dolina miru je poimenovana po ustvarjalcu Petru Tonkoviču, kateri ustvarja zanimive kipce in skulpture ob pešpoti. Sicer pa je učna pot Maksa Pirnika pot, ki je bila odprta v spomin na slovenskega skladatelja, pedagoga in zborovodja, Maksa Pirnika. Maks Pirnik je bil rojen na Prelogah, kjer je danes urejena učna pot.

Več na spletni strani: PETROVA DOLINA MIRU

AREH IN ŽIGARTOV VRH

Areh je priljubljena izletniška točka na Pohorju, v vseh letnih časih. Pozimi tam cveti zimski turizem, v toplejšem delu leta je privlačen za kolesarje, v vseh letnih časih pa je obisk Areha priljubljen za pohodnike. Za krajši pohod po mogočnih Pohorskih gozdovih priporočamo pohod na najvišji vrh vzhodnega Pohorja, Žigartov vrh.

Več na spletni strani: AREH IN ŽIGARTOV VRH

MOČERADOVA POT

Močeradova pot poteka po gozdu Črnec v Slovenski Bistrici. Na krajši ali daljši Močeradovi poti spoznamo veliko zanimivega o gozdu in njenih prebivalcih. Sprehodimo se lahko tudi do jezera in velikega močerada.

Več na spletni strani: MOČERADOVA POT

SESTRŠKO JEZERO

Sestrško jezero ali zadrževalnik vode Medvedce je lep primer biotske raznovrstnosti. Jezero spada pod Naturo 2000, saj tam domuje več kot 200 vrst ptic, okoli 50 vrst kačjih pastirjev ter redke vodne in močvirske rastline. Okrog jezera je speljana lepa pohodna pot. Na voljo je nekaj lesenih klopi ter učna tabla o vrstah rastlin in živalih, ki tam domujejo.

Več na spletni strani: SESTRŠKO JEZERO

ANČNIKOVO GRADIŠČE

Ančnikovo gradišče je arheološko najdišče na Pohorju, nad Slovensko Bistrico. Ob najdišču so informacijske table, kjer lahko zvemo več o njegovi zgodovini. V bližini na travniku pa je postavljena razgledna ploščad, od koder je lep razgled na dolino ter hribe okoli.

Več na spletni strani: ANČNIKOVO GRADIŠČE

SVETI AVGUŠTIN

Sveti Avguštin je izredno lepo razgleden hrib v Halozah. Na vrhu je meja med Slovenijo in Hrvaško, kjer stojita dve cerkvi, cerkev sv. Avgušina in cerkev sv. Magdalene. Mejni kamen na vrhu je že sam po sebi znamenit, saj je že iz časa Marije Terezije.

Več na spletni strani: SVETI AVGUŠTIN

GOZDNA UČNA POT K DEBELI BUKVI

Gozdna učna pot poteka iz centra kraja Žetale in v njegovi okolici. Na učni poti v lepi naravi lahko opazujemo rastline, živali, nabiramo kostanje, gobe, gozdne sadeže…, odvisno od letnega časa. Učna pot je krožna, njena glavna atrakcija pa je debela bukev.

Več na spletni strani: GOZDNA UČNA POT K DEBELI BUKVI

FRAMSKI SLAP IN MARIBORSKA KOČA

Framski slap ali z drugim imenom slap Skalca je slap, ki se nahaja malo za izvirom Framskega potoka. Okoli slapu je speljana pohodna pot, s katere se lepo vidi 16 metrov visok slap.

Več na spletni strani: FRAMSKI SLAP IN MARIBORSKA KOČA

SVEČINSKE GORICE

Svečinske gorice so najbolj poznane po cesti med vinogradi, ki je v obliki srca. Najbrž je to ena bolj fotografiranih točk v Sloveniji. Poleg srčka in mnogih turističnih kmetij pa gorice nudijo še več zanimivosti. Vreden obiska je razgledni stolp na Plačkem vrhu, Svečinski grad, vinogradniški muzej in nasploh sprehod ali vožnja med goricami.

Več na spletni strani: SVEČINSKE GORICE

GRAMOZNICA TRŽEC IN RIBNIK PODLEHNIK

Gramoznica Tržec in ribnik Podlehnik sta blizu skupaj, zato priporočamo, da si za izlet izberemo kar oba. Medtem, ko je ribnik Podlehnik bolj obljuden, saj je okoli njega speljana lepa pohodna pot, je gramoznica Tržec precej neobljudena. Urejena je le za ribiče, kar pa ne pomeni, da si teh naravnih lepot ne moremo ogledati tudi ostali.

Več na spletni strani: GRAMOZNICA TRŽEC IN RIBNIK PODLEHNIK

DVOREC VILTUŠ

Ob regionalni cesti Maribor Dravograd ne moremo spregledati čudovitega dvorca ob cesti. Dvorec sicer propada, a kljub temu je njegova vizualnost fascinantna. Ne glede na vse, je njegova oblika tako posebna, da je vreden ogleda. Za piko na i pa priporočamo še sprehod po njegovem parku.

Več na spletni strani: DVOREC VILTUŠ

ŽAVCARJEV VRH

Žavcarjev vrh je gozdnati vrh na pobočju Kozjaka, v bližini Maribora. Nekaj minut pod vrhom se nahaja planinska koča, od katere se razprostira lep razgled na Pohorje ter Dravsko dolino.

Več na spletni strani: ŽAVCARJEV VRH

LABIRINTI NA ČINŽATU

Nebesni labirinti na Činžatu so kot vsi ostali nebesni labirint, posebnih oblik, ki delujejo na duh in telo osebe, ki hodi skozi labirinte in jih opazuje. Zanimivi pa so tudi za otroke.

Več na spletni strani: LABIRINTI NA ČINŽATU

GOZDNA UČNA POT BOJTINA

Bojtina je manjše naselje na Bistriškem Pohorju. Tam je le okoli 20 naseljenih hiš, ki pa so raztresene po lepih Pohorskih gozdovih ter travnikih. Domačini se zavedajo svojih lepot in zanimivosti, zato so uredili gozdno učno pot Bojtina in pohodno pot.

Več na spletni strani: GOZDNA UČNA POT BOJTINA

ŠMARTNO NA POHORJU ČEZ TINJE, RITOZNOJ, BISTRIŠKI VINTGAR, DEVINSKI VINTGAR IN OSTALI DOSTOPI

Šmartno na Pohorju je manjše naselje na lepo razglednem delu Bistriškega Pohorja. Do Šmartnega na Pohorju je zaradi lepe narave zanimivih več kolesarskih ter pohodnih poti.

Več na spletni strani: ŠMARTNO NA POHORJU

ČRNO JEZERO NA POHORJU

Črno jezero se nahaja na močvirnatem področju sredi Pohorskega gozda. Prijetna turistična točka privablja obiskovalce iz različnih koncev. Zelo priljubljena pa je prav za družine.

Več na spletni strani: ČRNO JEZERO NA POHORJU

JAKČEV MLIN

Jakčev mlin, z drugo besedo tudi Rihterjev mlin se nahaja ob potoku Ložnica v naselju Rep na Pohorju. Mlin je eden zadnjih delujočih mlinov v občini Slovenska Bistrica. Ob obisku mlina dobimo vpogled v nekdanjo kmečko gospodarsko dejavnost.

Več na spletni strani: JAKČEV MLIN

VURBERK

Kraj Vurberk je najbolj poznan po istoimenskem gradu Vurberk. Grad, s katerega se razteza čudovit razgled, je vreden obiska. Poleg tega pa je v bližini še več zanimivosti, ki se jih splača obiskati. Priporočamo obisk pustolovskega parka ter vrha Grmada, ki je najvišji vrh osrednjih Slovenskih goric.

Več na spletni strani: VURBERK

2021-02-08T09:12:20+00:00

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top