Areh je priljubljena izletniška točka na Pohorju, v vseh letnih časih. Pozimi tam cveti zimski turizem, v toplejšem delu leta je privlačen za kolesarje, v vseh letnih časih pa je obisk Areha priljubljen za pohodnike. Za krajši pohod po mogočnih Pohorskih gozdovih priporočamo pohod na najvišji vrh vzhodnega Pohorja, Žigartov vrh.

Dostop do Areha

Ljubljana – Areh:

Razdalja: 138 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Ljubljana – Areh:

Razdalja: 24 km

Čas vožnje: 35 min

Koordinate izhodišča, Areh: 46.495071°N / 15.508149°E

Areh

Opis pohodne poti na Žigartov vrh:

Izhodišče: Areh

Nadmorska višina izhodišča: 1246 m

Nadmorska višina Žigartovega vrha: 1346 m

Višinska razlika: 100 m

Čas hoje: 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas: v vseh letnih časih

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Žigartov vrh

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti proti Mariboru. Izberemo izvoz Maribor jug in se peljemo do odcepa za Hoče, Pohorje. Tam skrenemo levo. Peljemo se po cesti na Pohorje in ves čas sledimo oznakam za Areh. Ko prispemo na Areh, parkiramo v bližini Ruške koče.

Iz Maribora se zapeljemo do Hoč, kjer skrenemo desno proti Pohorju. Peljemo se po cesti na Pohorje in ves čas sledimo oznakam za Areh. Ko prispemo na Areh, parkiramo v bližini Ruške koče.

Od Hoč do Areha je 18 kilometrov.

OPIS POHODNE POTI NA ŽIGARTOV VRH

Pri Ruški koči je več smerokazov za pohodne poti, med njimi tudi za Žigartov vrh. Prvi del poti vodi v smeri Šumika in Osankarice. Po petnajstih minutah prispemo na razpotje, kjer se skrajno levo odcepi pot proti Šumiku. Mi pa nadaljujemo proti Žigartovem vrhu. Del poti nato poteka ob robu smučišča. Od tam se nam odprejo lepi razgledi. Nato pot ponovno preide v gozd in v nekaj minutah prispemo na gozdnati Žigartov vrh, kjer je včasih stal opazovalni stolp.

OSTALI IZLETI

Sprehod po Arehu

Priporočamo sprehod po Arehu, do cerke sv. Areha, jezera, do smučišč, od koder je lep razgled in pa do Ruške koče.

Mariborska koča in Framski slap

Priporočamo podaljšanje izleta do Mariborske koče in Framskega slapu. Več o izletu v prispevku o Framskem slapu in Mariborski koči.

Sprehod do ribnika pod hotelom Zarja

Pod hotelom Zarja, ki se nahaja cca 3 km pred Arehom je lep ribnik s kristalno čisto vodo. Priporočamo sprehod do ribnika in postanek pri prijetnem hotelu.

AREH ZA OTROKE

Sprehod v naravi

Areh je odlična točka za družinski izlet ali pohod v naravo. Četudi se samo sprehodimo po Arehu do jezera, smučišč, cerkve in si privoščimo kosilo na Ruški koči, bomo imeli odličen izlet.

Pohodi

Za majhne otroke priporočamo pohod na Žigartov vrh. Včasih je na vrhu stal opazovalni stolp, katerega pa so zaradi dotrajanosti porušili. Sam vrh je sicer v gozdu, na njem ni ničesar, je pa sama pot do njega zanimiva. Sprehodimo se po mogočnih Pohorskih gozdovih ter razglednih smučiščih.

Pohode od Ruške koče lahko tudi podaljšamo do Razglednika, Mariborske koče, Framskega slapu…

Smučanje

V zimskem času priporočamo smučanje na Arehu, saj so smučišča primerna tudi za majhne otroke in tiste, ki se šele začenjajo učiti smučanja.