Vzhodno od Maribora, v bližini avtoceste v smeri Murske Sobote se nahaja kar pet zanimivih jezer (Perniško, Pristava, Komarnik, Radehova, Trojiško) za raziskovanje, sprehode ali pa samo oddih v lepi naravi.

PERNIŠKO JEZERO

Dostop do Perniškega jezera

Ljubljana – Perniško jezero:

Razdalja: 138 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – Perniško jezero:

Razdalja: 12 km

Čas vožnje: 15 min

Koordinate Perniškega jezera: 46.590538°N / 15.723184°E

Perniško jezero

OPIS DOSTOPA DO PERNIŠKEGA JEZERA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti do Maribora, kjer nadaljujemo z vožnjo v smeri Avstrije. Avtocesto zapustimo na izvozu za Pesnico. Takoj na izvozu prispemo v veliko krožno križišč. Do tega krožnega križišča prispemo tudi iz Maribora, ko se peljemo v smeri Avstrije. V krožnem križišču izberemo prvi izvoz, za Pernico. Nato se peljemo 4,5 km vzporedno z avtocesto v smeri Murske Sobote in skrenemo na izvoz za vas Vosek. Kmalu za tem že opazimo Perniško jezero na desni strani. Ko prispemo do nasipa, ki vodi čez jezero, parkiramo nekje ob cesti.

O PERNIŠKEM JEZERU

Perniško jezero je akumulacijsko jezero, ki je z nasipom razdeljeno na dva dela. Namen jezera je uravnavanje vodnega režima reke in varstvo pred poplavami. Čez nasip je speljana cesta.

PERNIŠKO JEZERO ZA OTROKE

Sprehod

Lahko se sprehodimo čez nasip po cesti ali pa po preostalih cestah, ki so ob jezeru. Prometa je malo, zato so ceste primerne za sprehode. Ostalih sprehajalnih poti ni na voljo.

Hranjenje labodov in račk ter druženje z ribiči

Z malo sreče bomo naleteli na ribiče, ki tam pogosto ribarijo in pa hranili race ter labode.

Ostale zanimivosti

Jezero je priljubljeno za ljubitelje fotografije, saj le ti tam najdejo zanimive motive, še posebej ob jutranji zori.

JEZERO PRISTAVA

Dostop do jezera Pristava

Ljubljana – jezero Pristava:

Razdalja: 139 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – jezero Pristava:

Razdalja: 16 km

Čas vožnje: 15 min

Koordinate jezera Pristava: 46.567313°N / 15.761211°E

Jezero Pristava

OPIS DOSTOPA DO JEZERA PRISTAVA

Iz Ljubljane se zapeljemo do Maribora. Nato nadaljujemo z vožnjo po Pomurski avtocesti v smeri Madžarske. Avtocesto zapustimo na izvozu za Pernico in v križišču za izvozom skrenemo desno ter takoj v naslednjem križišču levo. Od zadnjega križišča se peljemo še 850 metrov ter nato skrenemo desno na slabšo makadamsko cesto. Peljemo se še nekaj metrov, dokler ne opazimo nasipa na levi strani. Parkiramo nekje ob makadamski cesti.

O JEZERU PRISTAVA

Jezero Pristava ali z drugim imenom Šikerjev ribnik so včasih imeli v lasti grofje Herbersteinovi z namenom gojenja rib. Jezero je še danes priljubljena točka ribičev. Privablja pa tudi sprehajalce.

JEZERO PRISTAVA ZA OTROKE

Sprehod okoli jezera

Okoli jezera je speljana pohodna pot, za katero z otroki potrebujemo cca 1 h umirjene hoje. Na voljo je tudi nekaj lesenih klopi, ki sicer pogosteje služijo ribičem.

Hranjenje labodov in račk

Skoraj vsakič na jezeru naletimo vsaj na nekaj labodov ali račk, ki nestrpno čakajo na košček kruha.

JEZERO KOMARNIK

Dostop do jezera Komarnik

Ljubljana – jezero Komarnik:

Razdalja: 141 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – jezero Komarnik:

Razdalja: 21 km

Čas vožnje: 20 min

Koordinate jezera Komarnik: 46.575256°N / 15.804222°E

Jezero Komarnik

OPIS DOSTOPA DO JEZERA KOMARNIK

Iz Ljubljane se zapeljemo do Maribora. Nato nadaljujemo z vožnjo po Pomurski avtocesti v smeri Madžarske. Avtocesto zapustimo na izvozu za Pernico in v križišču za izvozom skrenemo desno ter takoj v naslednjem križišču levo. Po tej cesti se peljemo cca 4,5 km, dokler ne opazi smerokaz za parkirišče za jezero Komarnik. Parkiramo na označenem parkirišču.

O JEZERU KOMARNIK

Jezero Komarnik je sicer umetno, a izgleda kot bi bilo pravo. Njegova zgodovina sega v 16. stoletje, ko je bilo prvič omenjeno in sicer so ga lastniki gradu Hrastovec uporabljali za gojenje rib. Jezero danes velja za eno najpomembnejših jezer v Sloveniji na področju gnezdišč vodnih ptic. Okoli jezera je speljana Francova pot, ki ima tudi več poučnih informacijskih tabel. Jezera pa se dotakne tudi Agatina pot, ki je speljana od Hrastovca do jezera Komarnik ter dalje do Črnega križa.

JEZERO KOMARNIK ZA OTROKE

Pohod po Francovi poti

Pohod okoli jezera Komarnik je zelo zanimiv, slikovit in poučen. S pomočjo informacijskih tabel se naučimo marsikaj zanimivega o tam živečih živalih ter rastlinah. Na poti bomo spoznali tudi tamkajšnja grobišča ter Črni križ. Za pohod po Francovi poti z vsemi ogledi potrebujemo cca 1,5 h.

Opazovanje ptic ob jezeru Komarnik

Urejen je poseben prostor za opazovanje ptic skozi lesene špranje. Zanimivo tako za otroke kot odrasle.

Lovska preža ob jezeru Komarnik

Ob poti je manjša lovska preža, s katere je lep razgled na jezero ter okolico. Lepo se vidi vse do gradu Hrastovec.

Pohod po Agatini poti

Agatina pot vodi od gradu Hrastovec, ob jezeru Komarnik ter do Črnega križa. Del obeh poti (Agatino in Francovo) je združen ob jezeru. Za Agatino pot potrebujemo cca 2,5 h.

Grad Hrastovec

Grad Hrastovec si lahko ogledamo le od zunaj, saj je v njem socialno varstveni zavod. Zunanjost gradu skupaj z ribnikom je zelo zanimiva za ogled. Dostopamo lahko tudi do grajskega dvorišča.

Črni križ

Do Črnega križa je speljana pot od poti okrog jezera. Potrebujemo dodatnih 10 minut v eno smer. Črni križ je povezan z legendo dekleta Agate, ki je bila ubita s stani matere njenega ljubljenega Friderika Herbersteina, saj je ni marala. Friderik ji je dal v spomin postaviti Črni križ. Legenda je opisana na informacijski tabli v bližini križa. Malo večjim otrokom lahko z veseljem povemo celotno zgodbo, opisano na informacijski tabli.

JEZERO RADEHOVA

Dostop do jezera Radehova

Ljubljana – jezero Radehova:

Razdalja: 145 km

Čas vožnje: 1 h 30 min

Maribor – jezero Radehova:

Razdalja: 23 km

Čas vožnje: 25 min

Koordinate jezera Radehova: 46.564895°N / 15.835833°E

Jezero Radehova

OPIS DOSTOPA DO JEZERA RADEHOVA

Iz Ljubljane se zapeljemo do Maribora. Nato nadaljujemo z vožnjo po Pomurski avtocesti v smeri Madžarske. Avtocesto zapustimo na izvozu za Lenart. Zapeljemo se v center Lenarta ter v krožnem križišču pri cerkvi skrenemo desno. Nato se peljemo do picerija Agata, kjer skrenemo desno in pred seboj že zagledamo jezero. Peljemo se naravnost navzdol po cesti do jezera, kjer parkiramo.

O JEZERU RADEHOVA

Jezero Radehova je akumulacijsko jezero na reki Pernici. Je zelo priljubljeno med ribiči ter sprehajalci. Okoli jezera je sprehajalna pot.

JEZERO RADEHOVA ZA OTROKE

Sprehod

Okoli jezera je lep sprehod, za katerega z otroki potrebujemo cca 45 minut do 1 h. Na voljo je tudi več lesenih klopi.

Ribolov

Z malo sreče bomo naleteli na številne ribiče.

TROJIŠKO JEZERO

Dostop do Trojiškega jezera

Ljubljana – Trojiško jezero:

Razdalja: 148 km

Čas vožnje: 1 h 25 min

Maribor – Trojiško jezero:

Razdalja: 26 km

Čas vožnje: 20 min

Koordinate Trojiškega jezera: 46.567402°N / 15.869769°E

Trojiško jezero

OPIS DOSTOPA DO JEZERA RADEHOVA

Iz Ljubljane se zapeljemo do Maribora. Nato nadaljujemo z vožnjo po Pomurski avtocesti v smeri Madžarske. Avtocesto zapustimo na izvozu Sveto Trojico. Peljemo se proti Sveti Trojici in kmalu na levi strani pred jezerom opazimo parkirišče. Tam parkiramo.

O TROJIŠKEM JEZERU

Jezero je zelo priljubljeno za sprehode, saj mu poseben čar daje znana romarska cerkev sv. Trojice na hribu nad jezerom ter zdravilne točke na pobočju griča pod cerkvijo. Okoli jezera je speljana 3 km dolga sprehajalna pot, kjer je označenih okoli 20 energetskih točk. S sprehoda okoli jezera se lahko podamo po stopnicah do romarske cerkve. Poleg sprehodov pa je jezero priljubljeno tudi za ribiče. Ob jezeru je možnost kampiranja. V poletnih in vetrovnih dneh pa se na jezeru znajdejo surferi.

TROJIŠKO JEZERO ZA OTROKE

Sprehod

Okrog jezera je speljana lepa sprehajalna pot, za katero z otroki potrebujemo dobro uro ali pa uro in pol.

Igrala in plezalna stena

V bližini parkirišča, so tudi lesene hišice za igro ter plezalna stena.

IGRALA

Postanek priporočamo pri lokalu Ž na cesti med jezerom Pristava in jezerom Komarnik, kjer imajo na prostem zanimiva igrala. Lokal se nahaja tik ob cesti, v bližini gradu Hrastvoec in ga ne moremo spregledati.

Igrala pri lokalu Ž