Framski slap ali z drugim imenom slap Skalca je slap, ki se nahaja malo za izvirom Framskega potoka. Okoli slapu je speljana pohodna pot, s katere se lepo vidi 16 metrov visok slap.

Dostop do izhodišča, Mariborska koča

Ljubljana – Mariborska koča:

Razdalja: 135 km

Čas vožnje: 1 h 30 min

Maribor – Mariborska koča:

Razdalja: 21 km

Čas vožnje: 30 min

Koordinate izhodišča, Mariborska koča: 46.501618°N / 15.555643°E

Mariborska koča

Opis pohodne poti do Framskega slapu:

Izhodišče: Mariborska koča

Nadmorska višina izhodišča: 1086 m

Nadmorska višina Framskega slapu: 925 m

Višinska razlika: -161 m

Čas hoje: 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Za otroke vzpon primeren v času, ko ni snega in ob lepem vremenu, saj je v mokrem dostop nevaren za zdrs

Oprema: oprema za visokogorje

Pot je označena

Mariborska koča

Naslov: Slivniško Pohorje 24, 2208 Pohorje

Odpiralni čas: od srede do nedelje vse dni v letu. Ob ponedeljkih in torki je zaprta

Kontakt: 02 60 32 731, 041 760 471, dajci7@gmail.com

Framski slap

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti proti Mariboru. Avtocesto zapustimo na izvozu za Maribor jug in se peljemo do Hoče, kjer skrenemo levo proti Slivniškem Pohorju. Tej cesti sledimo v hrib dokler ne opazimo smerokazov za Mariborsko kočo. V tem delu sledimo oznakam in parkiramo v bližini koče.

Iz Maribora se peljemo do Hoč, kjer skrenemo desno proti Slivniškem Pohorju. Tej cesti sledimo v hrib dokler ne opazimo smerokazov za Mariborsko kočo. V tem delu sledimo oznakam in parkiramo v bližini koče.

OPIS POHODNE POTI

Od Mariborske koče se podamo po označeni poti navzdol. Do slapu je pot speljana ves čas navzdol po gozdu. Med dostopom do slapu prečimo glavno cesto po kateri smo se prej pripeljali do koče. Zadnji del poti do slapu je strm in nevaren za zdrs. Zato priporočamo nekaj več previdnosti, predvsem za otroke. Okrog slapu je speljana krožna pot. Priporočamo dostop po levi strani navzdol in po desni navzgor. Na levi strani so urejeni leseni mostički, na desni pa nekaj jeklenic. Nazaj do koče se nato vrnemo po isti poti. Krožna pot je le okrog slapu. Do slapu potrebujemo cca 20 minut, za povratek pa cca 30 minut.

PODALJŠANJE IZLETA

Izlet lahko podaljšamo na Areh in Žigartov vrh. Več o izletu: https://www.aktivna-druzina.si/areh-in-zigartov-vrh/

FRAMSKI SLAP IN MARIBORSKA KOČA ZA OTROKE

Pohod

Pohod do Framskega slapu je kratek, v zadnjem delu bolj zahteven. V zadnjem delu zato priporočamo več pazljivosti za otroke, saj je nevarnost za zdrs. Pohod pa lahko podaljšamo tudi do razglednega stolpa na Mariborskem Pohorju, do Ruške koče itd.

Igra, malica in počitek pri Mariborski koči

Pri Mariborski koči, kjer nudijo tudi odlično hrano priporočamo postanek ob povratku iz pohoda do slapu. Okoli koče je veliko travnate površine primerne za igro. Tudi odbojkarsko igrišče.

Slap

Slap je zelo lep in zanimiv tudi otrokom. Še posebej pa je otrokom zanimiv zadnji del poti pri slapu, kjer je tudi nekaj jeklenic.