V Jakobskem dolu stoji prav poseben mlin, katerega je dal postaviti tamkajšnji domačin Rudolf Vogrin. Želja imeti takšen mlin je bila od njegovega očeta, kateri pa si to ni mogel privoščiti. Zato je Rudolf dejal, da ko odraste, bo postavil takšen mlin. In ga je. Mlin stoji že več kot 20 let in še vedno služi svojemu namenu. Z njegovo pomočjo meljejo moko, bučna semena, daje pa tudi električno energijo. Tam pa ni na ogled le neizmerno zanimiv mlin, temveč tudi muzej starin. Neverjetno veliko zanimivega se da videti pri Vogrinovih.

Dostop do Vogrinovega mlina:

Ljubljana – Vogrinov mlin:

Razdalja: 142 km

Čas vožnje: 1 h 25 min

Maribor – Vogrinov mlin:

Razdalja: 16 km

Čas vožnje: 20 min

Naslov: Spodnji Jakobski Dol 7, 2222 Jakobski Dol

Koordinate Vogrinovega mlina: 46.627833°N / 15.739404°E

Vogrinov mlin

Ogled Vogrinovega mlina in kmečkega muzeja:

Čas ogleda: cca 1 h

Primerno za: družine z majhnimi otroki ter tudi vse ostalo. Zagotovo je ogled zanimiv že za triletnike, saj se med starinami najde tudi nekaj motorjev, traktorjev itd., kar jim je zagotovo zanimivo. Mlin pa prav tako.

Vozički: z vozičkom je možno dostopati do muzeja, do mlina za domačijo pa samo peš.

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu.

Kako na ogled: gospod in gospa Vogrin z veseljem sprejmeta obiskovalce in pokažeta vse zanimivosti.

Kontakt: 02 644 94 14

Vogrinov mlin

OPIS DOSTOPA DO VOGRINOVEGA MLINA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti do Maribora, kjer pa nadaljujemo v smeri Avstrije. Ko opazimo smerokaz za Maribor sever, Dravograd in Pesnica, zapustimo avtocesto. Prispemo v velik rondo. Do tega rondoja prispemo tudi iz Maribora. V rondoju izberemo izvoz za Dolnja Počehova in se peljemo v smeri Lenarta. Ko opazimo smerokaz v levo za Jurovski dol in Jakobski dol, skrenemo levo. Nato ves čas sledimo oznakam za Jakobski dol. Ko prispemo v Jakobski dol, bomo na desni strani, na manjšem hribu opazili mlin. Iz centra Jakobskega dola pa je tudi smerokaz za mlin. Parkiramo v bližini domačije pred mlinom.

VOGRINOV MLIN IN MUZEJ STARIN ZA OTROKE

Ogled mlina

Ogled mlina je najbolj fascinanten od zunaj. Ko prispemo do njega, se šele najbolj zavedamo njegove velikosti. Mlin je zanimiv tudi otrokom. Gospod Vogrin pa z veseljem pokaže tudi njegovo notranjost.

Ogled muzeja

V muzeju polnem starin lahko vidimo mnoge razstavne eksponate, ki so le še redko kje na ogled. Za otroke so še posebej zanimivi traktorji in motorji. Zanimiva za ogled pa je tudi domačija.

Okolica

Malo pred domačijo stoji zanimiva kapelica Janeza Nepomuka z mogočnim zvoncem. Tam so tudi klopi, kjer si lahko vzamemo čas za počitek in malico.