Svečinske gorice so najbolj poznane po cesti med vinogradi, ki je v obliki srca. Najbrž je to ena bolj fotografiranih točk v Sloveniji. Poleg srčka in mnogih turističnih kmetij pa gorice nudijo še več zanimivosti. Vreden obiska je razgledni stolp na Plačkem vrhu, Svečinski grad, vinogradniški muzej in nasploh sprehod ali vožnja med goricami.

Dostop do izhodišča razgledne točke na srce Svečinskih goric:

Ljubljana – Turistična kmetija Dreisiebner:

Razdalja: 149 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Maribor – Turistična kmetija Dreisiebner:

Razdalja: 24 km

Čas vožnje: 30 min

Koordinate izhodišča, Turistična kmetija Dreisiebner: 46.671066°N / 15.550870°E

Srce v Svečinskih goricah

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane in Maribora se zapeljemo naprej od Maribora proti Šentilju, kjer v Dolnji Počehovi v velikem krožnem križišču skrenemo proti Zgornji Kungoti. V Zgornji Kungoti skrenemo levo in se peljemo mimo Jedlovnika, kjer pa bomo desno navzgor opazili smerokaze za Špičnik, turistično kmetijo Dreisiebner. Skrenemo desno ter sledimo oznakam.

Dostop do izhodišča za pohodno pot na Plački vrh:

Ljubljana – Šentilj v Slovenskih goricah:

Razdalja: 143 km

Čas vožnje: 1 h 25 min

Maribor – Šentilj v Slovenskih goricah:

Razdalja: 19 km

Čas vožnje: 18 min

Koordinate izhodišča, Šentilj v Slovenskih goricah: 46.67937°N / 15.64844°E

Razgledni stolp na Plačkem vrhu

Opis pohodne poti na Plački vrh:

Nadmorska višina izhodišča, Šentilj v Slovenskih goricah: 293 m

Nadmorska višina Plačkega vrha: 510 m

Višinska razlika: 217 m

Čas hoje: 1 h

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, ter starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Primeren čas obiska: v vseh letnih časih, ob lepem vremenu

Oprema: običajna pohodniška oprema

Z družino na Plački vrh

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Maribora po avtocesti v smeri Šentilja. Avtocesto zapustimo na izvozu za Šentilj. Peljemo se do semaforiziranega križišča, kjer skrenemo levo. Pri naslednjem semaforiziranem križišču ponovno skrenemo levo v smeri Maribor avtocesta in igralnica. Prispemo do krožišča in izberemo prvi izvoz, ki nas vodi do igralnice. Na parkirišču parkiramo.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča se podamo peš po asfaltni cesti, ki poteka ob parkirišču ob igralnici. Prispemo do smerokaza, ki označuje pot do gostišča Brloga in sledimo tej tabli. Smerokazom za Brologo sledimo vse dokler se cesta ne spusti in vodi ena naravnost, za Brlogo pa desno. Tu gremo naravnost. V naslednjem razpotju skrenemo levo na makadamsko cesto in kmalu prispemo do hiše, ki jo obidemo po desni stani ter prispemo na kolovoz. Od tu dalje večkrat pridemo na cesto, obidemo več hiš, hodimo med vinogradi. Pot je lepo označena in je ne moremo zgrešiti. Zadnji del poti vodi po gozdni potki, ki nas pripelje do Plačkega vrha.

Dostop do Svečinskega gradu:

Ljubljana – Svečinski grad:

Razdalja: 145 km

Čas vožnje: 1 h 30 min

Maribor – Svečinski grad:

Razdalja: 18 km

Čas vožnje: 25 min

Koordinate Svečinskega gradu: 46.668443°N / 15.588529°E

Svečinski grad

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane in Maribora se zapeljemo naprej od Maribora proti Šentilju, kjer v Dolnji Počehovi v velikem krožnem križišču skrenemo proti Zgornji Kungoti. V Zgornji Kungoti nadaljujemo naravnost proti Svečini. Ko prispemo do Svečine, v centru opazimo grad na desni strani.

SVEČINSKE GORICE ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Plački vrh, kjer se nahaja zanimiv razgledni stolp, pod njim pa igrala je primeren za samostojno hojo tudi za majhne otroke. Sicer pa se za pohod med vinogradi lahko odločimo tudi kjerkoli drugje. Poti med Svečinskimi goricami je veliko in so dobro označene.

Plački vrh

Plački vrh ni dostopen le peš, ampak se lahko to tja tudi zapeljemo. Na vrhu je turistična kmetija, ki ima odličen zunanji vrh in zanimiva igrala. Največjo pozornost pa pritegne razgledni stolp, s katerega se razprostira čudovit razgled.

Cesta v obliki srca

Srce med vinogradi je prav zagotovo zelo zanimivo tudi otrokom. Poleg razgledne točke se nahaja turistična kmetija Dreisiebner, ki nudi odlično hrano in pa predvsem odlična vina. Z otroke imajo tudi nekaj igral.

Svečinski grad

V centru Svečine se nahaja grad, katerega si je vredno ogledati. Sicer pa je na ogled le njegova zunanjost, manjši park ter zanimiv čebelnjak.

Ostale zanimivosti

Na ogled Svečinskih goric se lahko podamo ali peš ali z avtom. V vsakem primeru jim bomo lahko lepo doživeli. Podamo se lahko tudi preko meje, kjer nas bodo na Avstrijski strani prav tako kot v Sloveniji pričakale lepe gorice. Med ogledom bomo naleteli na mnogo turističnih kmetij. Vreden ogleda pa je tudi Vinogradniški muzej Kebl.