Trije žeblji na Pohorju so kraj poslednjega taborišča in zadnje bitke Pohorskega bataljona. Tam, kjer je bil štab bataljona danes stoji spomenik. Z večjimi granitnimi kvadri pa so označena mesta, kjer so stale ostale zemljanke. Do Treh žebljev je lep pohod skozi mogočen Pohorski gozd.

Dostop do izhodišča, Osankarica:

Ljubljana – Osankarica:

Razdalja: 117 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Maribor – Osankarica:

Razdalja: 44 km

Čas vožnje: 55 min

Koordinate izhodišča, Osankarica: 46.448972°N / 15.419945°E

Dom na Osankarici

Opis pohodne poti do Treh žebljev:

Izhodišče: Osankarica

Nadmorska višina izhodišča: 1191 m

Nadmorska višina Treh žebljev: 1248 m

Čas hoje: 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas: v vseh letnih časih

Oprema: običajna pohodna oprema

Pot je označena

Trije žeblji

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Ko se zapeljemo z avtoceste, skrenemo desno ter v krožnem križišču prav tako skrenemo desno. Peljemo se skozi Tepanje in kmalu po kraju Tepanje opazimo smerokaz za Oplotnico v levo. Peljemo se v Oplotnico, in od tam nadaljujemo po cesti v smeri Rogle. Na poti v smeri Rogle bomo opazili smerokaz za Osankarico v desno. Tam skrenemo in se peljemo dokler ne prispemo do Doma na Osnakrici, kjer parkiramo. Zadnji del poti je makadamski.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovensko Bistrico jug. V prvem krožnem križišču peljemo naravnost, v drugem desno. Nato se zapeljemo v centre Slovenske Bistrice, kjer pa skrenemo levo v smeri Pohorja. Sledimo oznakam za Svete tri kralje, Tinje. Peljemo se vse do Treh kraljev, od katerih pa nato nadaljujemo po edini cesti. Ta cesta je makadamska. Po cca 10 minutah vožnje prispemo do Doma na Osankarici, kjer parkiramo.

OPIS POHODNE POTI DO TREH ŽEBLJEV

Od parkirišča pod ali ob Domu na Osankarici se podamo na označeno pot proti Trem žebljem. Na voljo imamo dve poti. Ena gre na desni strani doma, druga pa na levi. Poti se združita tik pred Tremi žeblji. Zato priporočamo krožno pot. Obe poti sta lepo označeni z rdečimi zvezdami na drevesih. V eno smer z otroki potrebujemo slabe pol ure.

TRIJE ŽEBLJI ZA OTROKE

Pohod

Pohod do Treh žebljev je kratek in enostaven. Večji del poti poteka po ravnini ali manjših klancih. Med potjo prečkamo nekaj potokov.

Zanimivosti v gozdu

Otroci si z malo domišljije v gozdu najdejo motivacijo za igro. Od skrivalnic, plezanja po zanimivih drevesih itd.

Spomenik

Spomenik je zanimiv za ogled, malo večje otroke pa lahko ob tem že marsikaj naučimo.

Dom na Osankarici

TRENUTNO NE OBRATUJE!