Ančnikovo gradišče je arheološko najdišče na Pohorju, nad Slovensko Bistrico. Ob najdišču so informacijske table, kjer lahko zvemo več o njegovi zgodovini. V bližini na travniku pa je postavljena razgledna ploščad, od koder je lep razgled na dolino ter hribe okoli.

Dostop do izhodišča, Zgornja Bistrica:

Ljubljana – Zgornja Bistrica:

Razdalja: 110 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Zgornja Bistrica:

Razdalja: 24 km

Čas vožnje: 25 min

Koordinate izhodišča, Zgornja Bistrica: 46.410279°N / 15.533413°E

Razgledna ploščad pri Ančnikovem gradišču

Opis pohodne poti do Ančnikovega gradišča:

Izhodišče: Zgornja Bistrica

Nadmorska višina izhodišča: 375 m

Nadmorska višina Ančnikovega gradišča: 750 m

Višinska razlika: 375 m

Čas hoje: 1 h 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas: za otroke v vseh letnih časih, tudi ko je sneg. Pazljivost priporočamo le na določenih bolj strmih delih.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je neoznačena

Razgled na Slovensko Bistrico in okolico

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA V ZGORNJI BISTRICI

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovensko Bistrico jug. Peljemo se v center Slovenske Bistrice (torej pri prvem krožnem križišču naravnost, pri drugem desno in skozi prvi semafor do drugega semaforja). V centru pri drugem semaforju zavijemo levo proti Zgornji Bistrici. Peljemo se mimo zdravstvenega doma, naprej do krožnega križišča, kjer peljemo naravnost do drugega krožnega križišča, kjer skrenemo desno. Tam je tudi smerokaz za Bistriški vintgar. Peljemo se ves čas po prednostni cesti, dokler ne prispemo do konca ceste (naravnost pohodna pot za Bistriški vintgar, desno zgoraj je ena hiša, levo pa cesta čez Bistrico do vodnega zajetja). Parkiramo ob cesti. Potrebna previdnost, da se parkira povsem iz ceste, saj je tam pogosto kontrola redarstva.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu Slovenska Bistrica sever. Zapeljemo se v center Slovenske Bistrice. V centru se v prvem semaforju peljemo naravnost, v drugem pa skrenemo desno proti Zgornji Bistrici. Peljemo se mimo zdravstvenega doma, naprej do krožnega križišča, kjer peljemo naravnost do drugega krožnega križišča, kjer skrenemo desno. Tam je tudi smerokaz za Bistriški vintgar. Peljemo se ves čas po prednostni cesti, dokler ne prispemo do konca ceste (naravnost pohodna pot za Bistriški vintgar, desno zgoraj je ena hiša, levo pa cesta čez Bistrico do vodnega zajetja). Parkiramo ob cesti. Potrebna previdnost, da se parkira povsem iz ceste, saj je tam pogosto kontrola redarstva.

OSTALI DOSTOPI

OPIS DOSTOPA V JURIŠNI VASI

Do bližine Ančnikovega gradišča se lahko tudi pripeljemo. Iz Slovenske Bistrice se peljemo proti Svetim trem kraljem in malo pred Tinjem opazimo smerokaze za Jurišno in Turiško vas. Skrenemo desno in se peljemo najprej skozi Turiško vas ter proti Jurišni vasi. Prispemo do križišča, kjer gre ena cesta levo navzgor, ena pa naravnost. Ta cesta levo navzgor ima tudi smerokaz za Ančnikovo gradišče. Skrenemo levo. Če pa se peljemo naravnost prav tako prispemo do Ančnikovega gradišča in se peljemo mimo lepe makete cerkvice ter manjšega vodnjaka. V tem primeru priporočamo, da se po eni cesti peljete navzgor ter po drugi navzdol. Parkiramo pa pri informacijski tabli, kjer se nadaljuje strma makadamska cesta. Od tam do Ančnikovega gradišča imamo 10 minut enostavne hoje. Koordinate izhodišča so: 46.423131°N / 15.520871°E.

OPIS POHODNE POTI IZ ZGORNJE BISTRICE

S parkirišča v Zgornji Bistrici gremo naravnost skozi Bistriški vintgar. Med potjo bomo šli mimo odcepa za slap Šum. Od odcepa do slapu je cca 10 minut hoje. Na nekaj predelih je nevarnost zdrsa, na voljo pa so tudi jeklenice. Za Ančnikovo gradišče pa nadaljujemo naravnost po prej omenjeni poti in ko se pot povsem poravna, bomo na koncu ravnine prispeli do križišča, kjer se levo navzgor odcepi pot za Ančnikovo gradišče. Tam je tudi smerokaz za Ančnikovo gradišče. Pot dalje ni markirana, a je enostavno sledljiva. Ko prispemo do Ančnikovega gradišča, bomo na travniku proti zahodu opazili razgledno plošča. Za povratek pa priporočamo drugo pot, saj lahko naredimo lepo krožno pot. S spodnjega dela Ančnikovega gradišča bomo opazili pot, ki gre strmo navzdol v gozd ter nas kmalu privede na travnik. Tej poti ves čas sledimo. Četudi bo vmes še nekaj odcepov za druge poti, ves čas sledimo najbolj shojeni. Ko prispemo čez travnik pod Ančnikovim gradiščem ponovno v gozd, se držimo desno (levo vodi en kolovoz navzdol). Ponovno gremo skozi gozd, kjer je tudi nekaj precej strme poti. Vmes bomo prispeli na eno jaso, kjer je na desni hiša. Tam gremo po pohodni poti čez travnik, ponovno v gozd in kmalu prispemo do poti v Bistriški vintgar, kjer smo šli prej navzgor. Ko se priključimo na to pot in gremo desno nazaj proti izhodišču, bomo v nekaj minutah prispeli do mostišča čez Bistrico, preko katerega smo šli tudi prej.

OPIS POHODNE POTI IZ JURIŠNE VASI

Iz izhodišča do Ančnikvega gradišča je le cca 10 minut enostavne hoje. Po makadamski strmi cesti se podamo navzgor in kmalu v desno že opazimo razgledno ploščad. Z makadamske ceste nato skrenemo desno na kolovoz in v nekaj minutah prispemo do razgledne ploščadi. Malo naprej pa tudi do Ančnikovega gradišča.

POHOD NA ANČNIKOVO GRADIŠČE ZA OTROKE

Pohod

Pohod do Ančnikovega gradišča ni zahteven in je zato primeren tudi za otroke, ki so vajeni hoje po hribih.

Zanimivosti med potjo

Pot iz Zgornje Bistrice skozi Bistriški vintgar

Pohod skozi Bistriški vintgar je zelo lep, saj ves čas vodi ob potoku Bistrica. Zelo zanimiv je tudi lesen most, ki vodi preko potoka.

  • Slap Šum: zanimiv za ogled, a tam priporočamo nekaj več previdnosti zaradi nevarnosti zdrsa
  • Rimski kamnolom in poučna igrala za otroke: ob poti bomo na desni strani preko potoka videli rimski kamnolom. Na naši strani pa lesene klopi za počitek ter poučna igrala za otroke

Dostop po cesti do izhodišča v Jurišni vasi

Ob dostopu po spodnji cesti v Jurišni vasi bomo ob cesti opazili lepo maketo cerkvice in manjši vodnjak. Priporočamo krajši postanek.

Razgledna ploščad

Razgledna plošča, ki ima tudi informacijske table in klopi za počitek je zelo zanimiva tako otrokom kot ostalim. Od tam se razprostira lep razgled.

Ogled Ančnikovega gradišča

Arheološko najdišče je zanimivo za ogled. Na informacijski tabli piše na kratko o njegovi zgodovini. Otroci pa si tam kmalu najdejo motivacijo za igro.

Stik z naravo

V gozdovih naokoli bomo z malo sreče v vseh letnih časih našli kaj zanimivega. Od gob v poletnih in jesenskih mesecih, do različnih plodov za igro, jagodičevja… Na pašnikih pa srečali živali na paši.