Zajčkova učna pot je krožna pot nad Zgornjo Polskavo, do vasi Kočno. Na poti je več zanimivosti za otroke in odrasle. Ne manjka tudi lepih razgledov.

Dostop do izhodišča, gostilna Kalan na Zgornji Polskavi:

Ljubljana – gostilna Kalan, Zgornja Polskava:

Razdalja: 114 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – gostilna Kalan, Zgornja Polskava:

Razdalja: 17 km

Čas vožnje: 20 min

Koordinate izhodišča, gostilna Kalan, Zgornja Polskava: 46.430424°N / 15.604087°E

Zajčkova učna pot

Opis Zajčkove učne poti:

Izhodišče: gostilna Kalan, Zgornja Polskava

Začetek poti: gostilna Kalan, parkirišče nasproti gostilne

Pot je krožna

Čas hoje: za krožno pot potrebujemo cca 2 uri

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: za otroke v vseh letnih časih, tudi ko je sneg.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot ni označena

Zajčkova učna pot

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovensko Bistrico sever. Ko prispemo iz avtoceste, skrenemo levo ter pri naslednjem križišču desno proti Zgornji Polskavi. V centru Zgornje Polskave zavijemo levo na ozko cesto takoj za gasilskim domom. Tam je tudi smerokaz za Kočno. Peljemo se še dobrih 500 metrov in prispemo do y križišča, kjer na levi strani opazimo gostilno Kalan. Parkiramo na makadamu nasproti gostilne.

Iz Maribora se peljemo po obvoznici do Hoč, kjer skrenemo desno in se peljemo po regionalni cesti do Zgornje Polskave. V centru Zgornje Polskave pri gasilskem domu skrenemo desno. Tam je tudi smerokaz za Kočno. Peljemo se še dobrih 500 metrov in prispemo do y križišča, kjer na levi strani opazimo gostilno Kalan. Parkiramo na makadamu nasproti gostilne.

OPIS ZAJČKOVE UČNE POTI

S parkirišča se podamo po asfaltni cesti v smeri Kočnega (v y križišču levo). Po nekaj minutah hoje na levi strani opazimo odcep za kmetiji Rebernak in Leskovar. Skrenemo levo in po cesti hodimo tako dolgo, da prispemo do naslednjega križišča, kjer je levo cesta h kmetiji Rebernak, desno pa Leskovar. Mi skrenemo levo in po makadamski cesti po cca 15 minutah hoje prispemo do kmetije Rebernak. Gremo skozi dvorišče kmetije in vzdolž dolgega hleva. Nato pa nadaljujemo pot po kolovozu ob gozdu, na levo je travnik z lepim razgledom. Po kolovozu ob gozdu, gremo samo tako daleč, da pridemo do prvega ovinka. Kolovoz nadaljuje levo, mi pa gremo desno v gozd. Od tam pa že opazimo jaso na drugi strani gozda. Ko prispemo na jaso se začno prve zanimivosti Zajčkove poti. Opazovali bomo različne skulpture zajčkov, drugih živali, mlinček itd. Ves čas sledimo najbolj shojeni poti in prispemo na Kočno. V Kočnem pa nas preseneti še mnogo drugih zanimivosti. Vsi prebivalci vasi sodelujejo pri urejanju vasi. Ob sprehodu skozi vas opazujemo zanimiv muzej na prostem. Prikazanih je mnogo kmečkih zgodovinskih predmetov. V bližini centra vasi so tudi igrala, kjer priporočamo postanek. Koordinate igral: 46.439697°N / 15.590320°E. Za povratek izberemo pot po cesti. Ko se iz vasi že spustimo po cesti v gozd, bomo na desni strani opazili pohodno pot v gozd. Tam skrenemo, saj je to bližnjica, ki nas kasneje pripelje nazaj na cesto po kateri nadaljujemo do gostilne Kalan.

ZAJČKOVA UČNA POT ZA OTROKE

Pohod

Pohod po učni poti je enostaven, a vseeno bomo za celotno krožno pot z otroki potrebovali cca 2 uri.

Zanimivosti na učni poti

Na učni poti bomo spoznali marsikaj zanimivega. Poleg lepe narave in razgledov bomo v gozdu naleteli na več majhnih skulptur zajčkov, drugih živali, mlinček itd. V vasi Kočno pa bomo spoznali mnogo kmečkih predmetov.

Igrala

V bližini centra vasi Kočno so tudi igrala, kjer priporočamo daljši postanek.

Klopi za počitek

Med potjo je tudi nekaj klopi, kjer si lahko privoščimo počitek v lepi naravi in uživamo ob razgledih.