Šmartno na Pohorju je manjše naselje na lepo razglednem delu Bistriškega Pohorja. Do Šmartnega na Pohorju je zaradi lepe narave zanimivih več kolesarskih ter pohodnih poti.

Dostop do izhodišča, Slovenska Bistrica

Ljubljana – Slovenska Bistrica:

Razdalja: 106 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – Slovenska Bistrica:

Razdalja: 23 km

Čas vožnje: 20 min

Koordinate izhodišča (trgovski center Slovenska Bistrica) za kolesarsko turo na Šmartno: 46.384624°N / 15,572991°E

Koordinate Šmartno na Pohorju: 46.444901°N / 15,540027°E

Pohorje

Opis pohodne poti skozi Bistriški vintgar

Izhodišče: Zgornja Bistrica

Koordinate izhodišča: 46.411251°N / 15,533086°E

Nadmorska višina izhodišča Zgornja Bistrica: 375 m

Nadmorska višina Šmartnega na Pohorju: 774 m

Višinska razlika: 399 m

Čas hoje: 2 h

Pot lahko podaljšamo do Ančnikovega gradišča, kar nam vzame cca dodatnih 50 metrov višinske razlike in pol ure do eno uro časa za dostop in ogled.

Primerno za: za majhne otroke je dostop do slapu Šum nevaren, zato priporočamo skrbno spremstvo staršev ali celo naveza v zadnjem delu. Ostali del poti je enostaven.

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema, razen zadnji del slapu priporočamo navezo za mlajše otroke.

Za vzpon primerno v vseh letnih časih, le da v času snega priporočamo, da ne dostopate do slapu Šum, ker zna biti zelo drseče. Posebna pazljivost potrebna tudi v času, ko je na tleh veliko listja, saj so skale pred slapom precej spolzke.

Dostop v Bistriški vintgar in do Ančnikovega gradišča možen samo peš

Slap Šum

Opis pohodne poti skozi Devinski vintgar

Izhodišče: Devina

Koordinate izhodišča: 46.412645°N / 15,571166°E

Nadmorska višina Devine: 303 m

Nadmorska višina izhodišča Zgornja Bistrica: 303 m

Nadmorska višina Šmartnega na Pohorju: 774 m

Višinska razlika: 471 m

Čas hoje: 2 h

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema

Dostop skozi Devinski vintgar možen samo peš

Devinski vintgar

S KOLESOM DO ŠMARTNEGA NA POHORJU

Čez Ritoznoj

Dolžina kolesarske poti je 12 km. Cesta čez Ritoznoj je najlepše razgledna in hkrati zaradi zelo strmega klanca v Ritoznoju tudi najbolj zahtevna. Med potjo v vasi Ritoznoj nad zahtevnimi klanci priporočamo postanek pri vinogradništvu Frešer, od koder se razprostira lep razgled na vinograde. Spočijete si lahko na klopci s srčkom ter naredite lepo fotografijo v srčku.

Čez Spodnje in Zgornje Prebukovje

Dolžina kolesarske poti je 9 km in velja za najkrajšo ter najlažjo pot. Na določenih mesti se odpre lep razgled na dolino.

Čez Tinje in Urha

Dolžina kolesarske poti je 23,5 km. Na spodnjih delih Pohorja so lepi razgledi na Konjiško goro, Boč, Donačko goro ter preostale hribe. Kasneje so lepi razgledi na dolino v bližini Urha. Med potjo priporočamo postanek v Tinju, kjer je tudi ribnik in pri cerkvi Sveti Urh. Pot lahko podaljšate do Ančnikovega gradišča, do katerega je smerokaz, katerega prvič opazite cca 500 metrov pred Tinjem (Smer Turiška in Jurišna vas). Od Ančnikovega gradišča se nato vrnete nazaj na omenjeno cesto ali pa če povprašate domačine, kje lahko nadaljujete kolesarjenje po kolovozu direktno do Urha. Ta del poti ni označen.

Čez Kovačo vas

Dolžina kolesarske poti je 14 km. Pot je na določenih odsekih precej strma. Iz zgornjega dela poti se odpre lep razgled na Šmartno na Pohorju, od koder je odlična ideja za narediti čudovito fotografijo tega naselja.

Iz Zgornje Polskave

Dostop s kolesom je zanimiv tudi iz Zgornje Polskave, saj se peljete mimo ruševin gradu Gromperk. Ob cesti boste opazili odcep navzgor v gozd. Pet minut hoje in ste pri ruševinah gradu.

Vse opisane kolesarske poti so dostopne tudi z avtomobilom. V večini so vse asfaltirane, le krajši del proti Ančnikovem gradišču je makadamski.

POHODNA POT SKOZI BISTRIŠKI VINTGAR

Bistriški vintgar velja za največjo naravno znamenitost Slovenske Bistrice. Soteska, katero je naredila reka Bistrica je ponekod široka le nekaj metrov. Pot skozi vintgar je lepo speljana z brvmi čez potok ter mnogo zanimivostmi. Ogledate si lahko rimski kamnolom, slap Bistriški Šum, ruševine številnih mlinov, ostanke najdebelejše jelke v tem delu Evrope in se podate tudi do Ančnikovega gradišča, od koder so nato vrnete nazaj na omenjeno pot in nadaljujete proti Šmartnem na Pohorju. Odcep poti za Ančnikovo gradišče je nad slapom Šum, kjer se pot povsem zravna in ko zavije desno, je v levo v hrib strma pot, ki vodi do Ančnikovega gradišča. Prav tako je do slapu Šum odcep in za dostop do slapu potrebujete 5 do 10 minut hoje. Zadnji del poti je nevaren za zdrs. Ko pridete skozi Bistriški vintgar do prvega travnika, je označen odcep desno za Šmartno na Pohorju. V tem odcepu lahko nadaljujete pot tudi naravnost proti sv. Trem kraljem na Pohorju.

POHODNA POT SKOZI DEVINSKI VINTGAR

Manj poznana poti iz Devine na Šmartno na Pohorju vodi skozi Devinski vintgar. Pot je večji del speljana ob potoku. Ker je pot slabše označena, priporočamo da se ves čas držite bližine potoka. V zadnjem delu pa se pot usmeri desno navzgor ter pripelje do Šmartnega na Pohorju.

ANČNIKOVO GRADIŠČE

Ančnikovo gradišče je kulturno zgodovinski spomenik, kjer najdemo ostanke poznoantične in zgodnjesrednjeveške utrdbe iz 4. stoletja. Do Ančnikovega gradišča lahko prispete s kolesom (opis zgoraj) ali pa peš (skozi Bistriški vintgar). Najbližje se lahko zapeljete po smerokazih do Jurišne vas. Ko prispete do makadama, parkirate. Od tam je 10 minut hoje. Pred Ančnikovim gradiščem je narejena razgledna ploščad. Ko se peljete s kolesom ali avtomobilom proti Ančnikovem gradišču in sledite smerokazom, vas v Jurišni vasi smerokazi usmerijo levo po zgornji cesti. Tam lahko nadaljujete tudi naravnost po spodnji cesti in se peljete mimo zanimive makete cerkvice.

ŠMARTNO NA POHORJU ZA OTROKE

Na Šmartnem na Pohorju se ob šoli nahajajo igrala, kjer so tudi klopce. Igrala so vsakič odlična motivacija za najmlajše.

Kolesarske ture so za najmlajše preveč zahtevne, so pa zanimive za kolesarjenje s prikolico z otroci.

Ančnikovo gradišče je za otroke zanimivo, ker lahko prosto tekajo po in ob ostankih zidov ter tudi razgledna ploščad jim je zelo zanimiva.

Bistriški vintgar ima v bližini kamnoloma nekaj zanimivosti za otroke ter klopco, kjer je odlična ideja za igro in počitek.

Tinje ima ob šoli igrala ter nekaj metrov pred vasjo se nahaja zanimiv ribnik.

Cerkev sv. Urha je mogočna cerkev sred gozdov, ki pogosto velja za odlično idejo za postanek, lahko tudi malico in igro v naravi.

Ritoznoj tudi najmlajše navduši s srčkom ter klopco s srčkom, na kateri se otroci zelo radi gugajo.

Narava pa je tista, ki nas vse prevzame. Starejše z lepimi razgledi, mlajše pa z raznimi idejami za igro. Prosto tekanje po gozdovih in travnikih, v jesenskih mesecih z nabiranjem kostanjev ter gob, spomladi pa ne manjka gozdnih sadežev.