Krajinski park Rački ribniki – Požeg se nahaja na obrobju Dravskega polja. S svojimi 484 ha nudi obilo neokrnjene narave, možnosti za sprehode, tek, kolesarjenje, spoznavanje rastlin in živali. Predvsem pa se lahko tam sprostimo in uživamo v lepi naravi. Po nižinskem mešanem gozdu ter mnogimi ribniki si lahko izberemo lepe lokacije za preživetje prostega časa.

Dostop do Račkih ribnikov

Ljubljana – Rački ribniki:

Razdalja: 118 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – Rački ribniki:

Razdalja: 17 km

Čas vožnje: 20 min

Koordinate Račkih ribnikov: 46.440372°N / 15.680385°E

Rački ribniki

Ogled Račkih ribnikov

Primerno za: vse obiskovalce. Primerno tudi za vozičke, a le po asfaltnih in makadamskih cestah. Cest je dovolj, da si lahko tudi z vozičkom privoščimo prijeten sprehod.

Primeren čas opis obiska: vsi letni časi

Poti: Grajska pot, Močvirska pot, Ponirkova pot. Vse te poti so označene. Lahko pa si sami določimo pohod, saj je veliko pot.

Čas ogleda: po želji. Lahko od pol ure do več ur.

OPIS DOSTOPA DO RAČKIH RIBNIKOV

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. V obeh primeri na avtocesti izberemo izvoz za Rače. Peljemo se skozi center Rač in nato prispemo v krožno križišče, kjer izberemo prvi izvoz. Nato ves čas sledimo Ptujski cesti in kmalu prispemo do Račkih ribnikov. Parkiramo lahko takoj, ko zagledamo prve ribnike in se podamo peš čez nasip med dvema ribnikoma ali pa se peljemo čez nasip ter parkiramo na drugi strani. Med Račkimi ribniki je speljanih več cest.

O RAČKIH RIBNIKIH

Krajinski park Rački ribniki – Požeg so izrednega pomena, saj predstavljajo življenjski prostor redkim ter ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. Njihov pomen seže tudi izven slovenskih meja. V parku so odkrili preko 210 vrst ptic, 50 vrst kačjih pastirjev in 12 vrst dvoživk. V parku uživajo tako raziskovalci, pohodniki, sprehajalci, tekači, kolesarji in tisti, ki si želijo miru in sprostitve v lepi naravi. Park je enostavno dostopen in zato primeren za vse starostne skupine. Poti po parku so označene s tablicami. Veliko je tudi informacijskih tabel z opisi rastlin in živali, ki tam domujejo.

POHODNE POTI

Grajska pot

Dolžina poti je 4800 m. Pot je v celoti prevozna tudi s kolesom ali vozičkom. Začetek poti je v Račah pri gradu. Parkiramo pri gradu ter se podamo peš po pločniku v smeri Brezule ter do čistilne naprave. Tam se začne krajinski park. Pot nas nato vodi čez travnike, skozi gozd, mimo Malega ribnika, Velikega ribnika ter ribnika Gajič. Koordinate izhodišča: 46.452240°N / 15.679387°E.

Močvirska pot

Dolžina poti je 6200 m. Začetek poti je pri bivši žagi na križišču poti, ki vodi k Račkim ribnikom in v Podovo. Tam parkiramo. Med potjo si lahko ogledamo Botanični vrt Tal 2000, nižinski poplavni gozd, Turnove ribnike ter ribnike na Grajevniku. Koordinate izhodišča: 46.431324°N / 15.686556°E.

Ponirkova pot

Dolžina poti je 12 km. Začetek poti je pri gradu v Račah, kjer parkiramo. Na poti si lahko ogledamo grad Rače, Botanični vrt Tal 2000, nižinski poplavni gozd, Turnove ribnike, ribnike na Grajevniku in Račke ribnike. Koordinate izhodišča: 46.452240°N / 15.679387°E.

RAČKI RIBNIKI ZA OTROKE

Sprehodi / pohodi

Sprehode ali pohode (lahko tudi kolesarske ture) po parku si izberemo poljubno. Na voljo je več poti, ki so označene ter različno dolge.

Opazovalni stolp

Ob ribnikih, kjer vodi cesta čez nasip, stoji opazovalni stolp. Stolp je še posebej zanimiv otrokom, saj se z njegovega vrha razprostira lep razgled.

Opazovanje ptic

Z malo sreče bomo videli več vrst ptic. Skoraj zagotovo pa bodo med njimi labodi, ki so še posebej veseli koščka suhega kruha ali koruze.

Lesene klopi

V parku je več lesenih klopi, kjer si lahko vzamemo čas za počitek.