Hudičeve skale nad Kamnico so zares posebne, vredne ogleda in zanimive tudi za otroke. Dostop je možen samo peš.

NASTANEK HUDIČEVIH SKAL

Hudičeve skale nad Kamnico pri Mariboru so povezane z legendo. Hudič naj bi znosil skale na vrh nad Kamnico, od koder jih že želel zmetati na neverne domačine in tako obdržati njihove duše zase. Ko je dvignil prvo skalo, je posijalo sonce, zapel je petelin in hudič je izgubil moč. Zato skale še danes stojijo na tem mestu.

Dejanski nastanek teh skal pa je povezan z reko Dravo, ki je nekoč tekla mnogo višje kot danes. Prod in pesek, ki ju je odlagala ob strugi, sta se sčasoma spoprijela v kamnino. Ta kamnina je kasneje razpokala, njihova površina pa je preperela in tako so nastale Hudičeve skale.

Dostop do izhodišča, Kamniška Graba:

Ljubljana – Kamniška Graba:

Razdalja: 131 km

Čas vožnje: 1 h 30 min

Maribor – Kamniška Graba:

Razdalja: 4,5 km

Čas vožnje: 7 min

Koordinate izhodišča, Kamniška Graba: 46.575157°N / 15.605578°E

Hudičeve skale

Opis pohodne poti do Hudičevih skal:

Izhodišče: Kamniška Graba

Nadmorska višina izhodišča: 289 m

Nadmorska višina Hudičevih skal: 409 m

Višinska razlika: 120 m

Čas hoje: 20 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot na Hudičeve skale

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se zapeljemo do Maribora. Iz avtoceste izberemo izvoz za Maribor jug, Dravograd. Ves čas od izvoza iz avtoceste sledimo oznakam za Dravograd. Peljemo se skozi Maribor po Papeški cesti, pod Pohorjem, čez Koroški most in v smeri Dravograda. Malo iz Maribora prispemo v kraj Kamnica, kjer v križišču s semaforjem skrenemo desno. Peljemo se mimo pokopališča ter prispemo do naslednjega križišča. Tam skrenemo levo in se peljemo skozi center Kamnice ter ves čas naravnost v Kamniško Grabo. Od križišča do izhodišča imamo 750 metrov. Parkiramo nekje ob cesti, tako da ne motimo domačinov. Tam bomo opazili pohodno pot, ki vodi levo v gozd.

Iz Maribora se peljemo v smeri Dravograda, a le do Kamnice, kjer v križišču s semaforjem skrenemo desno. Peljemo se mimo pokopališča ter prispemo do naslednjega križišča. Tam skrenemo levo in se peljemo skozi center Kamnice ter ves čas naravnost v Kamniško Grabo. Od križišča do izhodišča imamo 750 metrov. Parkiramo nekje ob cesti, tako da ne motimo domačinov. Tam bomo opazili pohodno pot, ki vodi levo v gozd.

Priporočamo, da se parkira že v Kamnici pri pokopališču, kar nam pot podaljša za 750 metrov. S tem ne bomo imeli problemov s parkiranjem. Koordinate parkirišča pri pokopališču: 46.572152°N / 15.613418°E.

OPIS POHODNE POTI

Ko parkiramo na mestu, kjer ne oviramo domačinov (priporočamo parkiranje že pri pokopališču v Kamnici, kar nam podaljša pot za 750 metrov), se podamo peš po gozdi poti levo navzgor v gozd. Pot nas vodi po pobočju poraslem z gozdom ter nas kmalu pripelje na gozdnat greben in kmalu tudi do Hudičevih skal. Sicer pa je ta pot tudi del poti, ki vodi na Tojzlov vrh.

HUDIČEVE SKALE ZA OTROKE

Pohod

Pohod do Hudičevih skal je kratek, enostaven in primeren za samostojno hojo tudi za majhne otroke.

Ogled Hudičevih skal

Hudičeve skale so zelo zanimive in privlačne tudi otrokom. Za otroke skale predstavljajo odlično mesto za igro, skrivalnice in tudi plezanje. Pri plezanju priporočamo previdnost, saj so skale precej visoke.

Legenda

Priporočamo, da otrokom pripovedujete o zanimivi legendi, kako je hudič znosil skale na vrh hriba. Otroci bodo legendi z veseljem prisluhnili.