Gozdna učna pot poteka iz centra kraja Žetale in v njegovi okolici. Na učni poti v lepi naravi lahko opazujemo rastline, živali, nabiramo kostanje, gobe, gozdne sadeže…, odvisno od letnega časa. Učna pot je krožna, njena glavna atrakcija pa je debela bukev.

Dostop:

Ljubljana – Osnovna šola Žetale:

Razdalja: 155 km

Čas vožnje: 1 h 30 min

Maribor – Osnovna šola Žetale:

Razdalja: 45 km

Čas vožnje: 40 min

Koordinate parkirišča pri osnovni šoli v Žetalah: 46.273165°N / 15.789984°E

Gozdna učna pot k debeli bukvi

Opis Gozdne učne poti k debeli bukvi:

Začetek in cilj poti: osnovna šola Žetale

Dolžina poti: 3,5 km

Čas hoje: cca 2 h

Orientacija: rumeni smerokazi v obliki gobe in 12 učnih tabel

Zahtevnost: nezahtevna pohodna pot

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let dalje. Za vozičke pot ni primerna.

Gozdna učna pot k debeli bukvi

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo do Maribora, kjer tik pred Mariborom skrenemo desno proti Ptuju. V smeri Ptuja se peljemo tudi iz Maribora. Avtocesto zapustimo na izvozu za Podlehnik, kjer nato sledimo smerokazom za Žetale. Ko se pripeljemo v Žetale, parkiramo na parkirišču pri osnovni šoli, katera je tik ob glavni cesti.

OPIS UČNE POTI

Parkiramo na parkirišču pred osnovno šolo Žetale. Od tam se podamo preko glavne ceste, kjer je prva informacijska tabla na učni poti. Podamo se po travnati poti pod cerkvico in pokopališčem. Ko obhodimo hrib pod cerkvijo, skrenemo desno proti gozdu, kjer prispemo do potoka, preko katerega je lesena brv. Tam je tudi druga informacijska tabla. Nato nas pot vodi čez manjši del travnika v gozd. Večji del poti nato vodi po gozdu. Sprva po gozdni poti, nato po gozdni cesti. Vmes bomo naleteli na več informacijskih tabel. Do glavne atrakcije, debele bukve bomo iz glavne poti skrenili levo navzgor in za to potrebovali 5 do 10 minut hoje. Med potjo je tudi več lesenih klopi in miz, ki so odlične točke za počitek in malico. Zadnji del poti pa je speljan ob glavni cesti, kjer priporočamo nekaj več previdnosti za otroke.

GOZDNA UČNA POT K DEBELI BUKVI ZA OTROKE

Pohod

Pohod je enostaven in primeren za samostojno hojo tudi za majhne otroke. Priporočamo le previdnost v zadnjem delu poti, katera vodi ob glavni cesti.

Učne table in stik z naravo

Ob učnih tablah se bomo marsikaj naučili. Opisi so prilagojeni tudi otrokom. Na krožni učni poti bomo videli marsikaj lepega v naravi, z malo sreče tudi živali.

Debela bukev

Glavna točka učne poti je debela bukev, ob kateri je tudi učna tabla.

Počitek med potjo

Med potjo je več lesenih klopi in miz, kjer si lahko privoščimo počitek in malico.