Na Pragerskem se nahaja več ribnikov. V enem sklopu so trije ribniki, kjer je tudi lepo urejeno za obiskovalce in ribiče, v drugem sklopu pa je kar 12 ribnikov. K slednjim zahajajo večinoma ribiči, tu in tam pa tudi sprehajalci. Med vsemi ribniki je najbolj poznan ribnik Gaj (se nahaja v sklopu treh ribnikov), kjer je urejena učna pot.

Dostop do ribnikov na Pragerskem

Ljubljana – ribniki na Pragerskem:

Razdalja: 112 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – ribniki na Pragerskem:

Razdalja: 25 km

Čas vožnje: 20 min

Koordinate ribnikov na Pragerskem (sklop 3 ribnikov): 46.398683°N / 15.667297°E

Koordinate ribnikov na Pragerskem (sklop 12 ribnikov): 46.389424°N / 15.664909°E

Ribnik Gaj na Pragerskem

OPIS DOSTOPA DO RIBNIKOV

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Slovensko Bistrico sever, Pragersko. Ko zapeljemo iz avtoceste, skrenemo desno in se peljemo nekaj km proti Ptuju. Nato bomo v desno opazili smerokaz za Pragersko. Skrenemo ter se zapeljemo v center Pragerskega. Peljemo se čez železniško progo in kmalu za tem opazimo smerokaz za strelišče v desno. Tam skrenemo za sklop 12 ribnikov. Od odcepa do začetka ribnikov je cca 250 metrov. Parkiramo nekje ob cesti. Do sklopa treh ribnikov pa se od prečenja železniške proge in odcepa za strelišče peljemo še nekaj metrov naprej po glavni cesti. Kmalu na levi strani že opazimo ribnike. Peljemo se mimo prvega ribnika, kmalu prispemo do drugega in nato opazimo ulico v levo. Tam skrenemo levo in parkiramo pri otroškem igrišču.

RIBNIKI NA PRAGERSKEM ZA OTROKE

Učna pot Ribnik Gaj

Okoli ribnika Gaj je urejena učna pot. Na učni poti zvemo marsikaj zanimivega o rastlina in živalih, ki domujejo na tem območju.

Lesen pomol na ribniku Gaj

Ribnik krasi lepo urejen in poseben pomol. Za otroke kot tudi ostale obiskovalce je prava atrakcija.

Igrala

Ob ribniku Gaj se nahajajo zanimiva otroška igrala.

Sprehodi ob ribnikih

Ob ribnikih je speljanih več poti, med katerimi so mnoge za namen ribolova. A kljub temu se lahko podamo na sprehod po poteh. Priporočamo raziskovanje med ribniki, kar je otrokom še posebej zanimivo.

Lesene klopi

Ob ribnikih se nahaja več lesenih klopi, kjer si lahko privoščimo počitek. Še posebej je zanimiva klopca s srčkom, ob kateri je tudi kip laboda.

Labodi in račke

Z malo sreče bomo videli labode in račke, kateri so vajeni hranjenja s strani obiskovalcev. Zato le ne pozabite košček starega kruha.

Ribolov

Ribniki so zelo popularni za ribolov. Z malo sreče bomo vedeli tudi ulovljene ribice, ki pa jih ribiči spustijo nazaj v vodo.

Ribniki so zanimivi v vseh letnih časih

Sprehodi ob ribnikih so zanimivi v vseh letnih časih. Tudi v času božičnih praznikov, ko na vodi plavajo jaslice.