Sestrško jezero ali zadrževalnik vode Medvedce je lep primer biotske raznovrstnosti. Jezero spada pod Naturo 2000, saj tam domuje več kot 200 vrst ptic, okoli 50 vrst kačjih pastirjev ter redke vodne in močvirske rastline. Okrog jezera je speljana lepa pohodna pot. Na voljo je nekaj lesenih klopi ter učna tabla o vrstah rastlin in živalih, ki tam domujejo.

Dostop:

Ljubljana – Sestrško jezero:

Razdalja: 118 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – Sestrško jezero:

Razdalja: 30 km

Čas vožnje: 30 min

Koordinate, Sestrško jezero: 46.361350°N / 15.675981°E

Sestrško jezero

Opis pohodne poti

Pohodna pot: ravnina, krožna pot

Čas hoje: z otroki cca 2 uri

Pot je neoznačena, a je ni možno zgrešiti, saj vodi ves čas okoli jezera

Primerno za: za samostojno hojo otrok od cca 3 let naprej. Primerno tudi za športne vozičke.

Primeren čas pohoda: vsi letni časi

Dodatni ogledi: priporočamo raziskovanje po manjših ožjih poteh, ki vodijo iz glavne poti v smeri proti jezeru.

Sestrško jezero

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti proti Mariboru. Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti proti Ljubljani. V obeh primerih zapustimo avtocesto na izvozu Slovenska Bistrica jug. Ko prispemo do prvega krožnega križišča, skrenemo desno in pri drugem krožnem križišču ponovno desno. Nato se peljemo po prednostni cesti dokler ne prispemo do križišča, kjer skrenemo desno po viaduktu preko avtoceste. Ravni cesti sledimo dokler, da ne v levo opazimo odcepa za Črešnjevec. V Črešnjevcu v krožnem križišču skrenemo desno in se peljemo skozi vasi Vrhloga, Trnovec pri Slovenski Bistrici. Od Trnovca naprej se še nekaj časa peljemo po cesti med polji, nato preidemo v gozd in takoj, ko pridemo iz gozda skrenemo levo. Po makadamski cesti nato v nekaj minutah prispemo do jezera, kjer parkiramo. Tam je tudi informacijska tabla o rastlinah in živalih, ki tam domujejo.

OPIS POHODNE POTI

Parkiramo nekje ob poljski cesti, se podamo do informacijske table in nato če lesen most, ki vodi do pohode poti okrog jezera. Če samo prečimo pohodno pot, pridemo do lesenih klopi in miz. Na tem delu jezera običajno rastejo lokvanji in z malo sreče bomo videli tudi labode in race. Za pohod okoli jezera pa se sami odločimo, v katero stran se bomo podali. Med potjo priporočamo, da se podate tudi na raziskovanje po manjših ozkih poteh, ki vodijo proti jezeru. Tako se da odkriti še nekaj lepo okoli jezera.

SESTRŠKO JEZERO ZA OTROKE

Pohod

Pohod okrog Sestrškega jezera je enostaven, saj pot poteka ves čas po ravnini. Je pa pot precej dolga in za celotno krožno pot z otroki potrebujemo cca 2 uri.

Pristen stik z naravo

Na pohodu okrog jezera bomo lahko opazovali ptice, kačje pastirje, druge živali in veliko zanimivih rastlin.

Raziskovanje izven glavne poti

Od glavne poti okrog jezera bomo opazili več manjših poti, ki vodi proti jezeru. Priporočamo raziskovanje, a le po poteh, ne izven njih. Le tako ne bomo motili živali, ki živijo na tem zaščitenem območju.