Kraj Vurberk je najbolj poznan po istoimenskem gradu Vurberk. Grad, s katerega se razteza čudovit razgled, je vreden obiska. Poleg tega pa je v bližini še več zanimivosti, ki se jih splača obiskati. Priporočamo obisk pustolovskega parka ter vrha Grmada, ki je najvišji vrh osrednjih Slovenskih goric.

Dostop do izhodišča, parkirišče pod gradom Vurberk:

Ljubljana – Vurberk:

Razdalja: 135 km

Čas vožnje: 1 h 25 min

Maribor – Vurberk:

Razdalja: 17 km

Čas vožnje: 20 min

Koordinate izhodišča, Vurberk: 46.488967°N / 15.796989°E

Vurberk

Opis pohodne poti na grad Vurberk:

Izhodišče: parkirišče pod gradom

Čas hoje: 10 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 2 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Okoli po cesti primerno tudi za vozičke (za to potrebujemo približno 5 minut več).

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu, saj se z vrha razprostira lep razgled.

Oprema: običajna pohodniška oprema.

Pot je označena.

Do gradu se lahko tudi zapeljemo.

Grad Vurberk

Opis pohodne poti na Grmado:

Izhodišče: parkirišče pod gradom

Čas hoje: 20 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Za vozičke ni primerno.

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema.

Pot je označena.

Grmada

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo proti Mariboru. Avtocesto zapustimo na izvozu Maribor center. Ko prispemo v prvo križišče, ko zapeljemo iz avtoceste, peljemo naravnost, mimo pokopališča ter pri naslednjem križišču levo. Ko prispemo v krožno križišče, izberemo prvi izvoz ter se peljemo čez most čez reko Dravo. Prispemo v Dogoše. Iz Maribora do Dogoš pa prispemo mimo Stražuna ali pa iz Ptujske ceste skrenemo za Dogoše. Nato se peljemo skozi Spodnji Duplek, Dvorjane in sledimo oznakam za Vurberk. Ko prispelo v Vurberk, sledimo oznakam za grad Vurberk. Predlagamo parkiranje pod gradom, kjer je označeno parkirišče. Da se sicer zapeljati do gradu, ampak do gradu vodi tudi prijetna stezica skozi gozd, po kateri se splača sprehoditi. Za pohod na Grmado pa prav tako parkiramo na parkirišču pod gradom Vurberk.

OPIS POHODNE POTI NA GRAD VURBERK

S parkirišča se podamo po označeni poti proti gradu Vurberk. Pot nas vodi po prijetni stezici skozi gozd, nato po lesenih stopnicah do cerkve Device Marije Vnebovzete ter od cerkve ponovno po lesenih stopnicah do gradu. Grajsko dvorišče je običajno vedno odprto, tako da se lahko povzpnemo po tribuni na vrh, od koder se razprostira čudovit razgled. V toplejšem delu leta se na gradu pogosto odvijajo različne prireditve. Za povratek priporočamo pot po drugi strani, kjer bomo lahko na več informacijskih tablah prebrali veliko zanimivega o gradu Vurberk.

OPIS POHODNE POTI NA GRMADO

S parkirišča se podamo po označeni poti proti Grmadi. Gremo v nasprotno stran od gradu, mimo pokopališča. Pot je dobro označena, tako da je ne moremo zgrešiti. Tik pod pokopališčem nas pot vodi v gozd. Vzpnemo se do grebena ter nato po grebenu na vrh, kjer stoji oddajnih ter stolp, ki je včasih služil v vojaške namene. Vračamo se po isti poti.

PUSTOLOVSKI PARK VURBERK

Pustolovski park je odprt od aprila do oktobra (april, maj, junije, september in oktober od petka do nedelje; julij in avgust pa vse dni v tednu). Vstopnina za otroke do 15 let je 10 eur in za vse ostale nad 15 let je 15 eur. Pustolovski park se nahaja tik pod gradom in je prava atrakcija za otroke.

VURBERK ZA OTROKE

Pohod

Pohod na grad Vurberk ter vrh Grmado je enostaven, kratek ter zato primeren za samostojno hojo že za zelo majhne otroke.

Ogled gradu Vurberk

Grad je zaradi izjemnega razgleda zelo zanimiv za obisk. Poleg tega pa je zanimivo pogledati tudi ostanke gradu, vinsko trto, ki je potomka znane trte z Lenta ter prebrati informacijske table okoli gradu, kjer izvemo več o zgodovini gradu.

Pustolovski park

Za otroke je zagotovo največja atrakcija pustolovski park, kjer se tako otroci kot odrasli lahko preizkusimo v plezanju.