Žavcarjev vrh je gozdnati vrh na pobočju Kozjaka, v bližini Maribora. Nekaj minut pod vrhom se nahaja planinska koča, od katere se razprostira lep razgled na Pohorje ter Dravsko dolino.

Dostop do izhodišča, turistična kmetija Pri starem kovaču:

Ljubljana – turistična kmetija Pri starem kovaču:

Razdalja: 142 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Maribor – turistična kmetija Pri starem kovaču:

Razdalja: 15 km

Čas vožnje: 21 min

Koordinate izhodišča na Rogli: 46.585147°N / 15,522014°E

Naslov: Spodnji Slemen 96, 2352 Selnica ob Dravi

Opis pohodne poti od turistične kmetije Pri starem kovaču:

Nadmorska višina Žavcarjevega vrha: 915 m

Čas hoje: z otroki cca 30 min – 45 min

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega.

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema

Žavcarjev vrh

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Mariboru. V Mariboru sledimo smerokazom za Dravograd. Nato se peljemo nekaj kilometrov po Dravski dolini in zavijemo desno takoj za gradom Viltuž. Grad se nahaja na desni strani ceste in ga ne moremo spregledati. Prav tako pa je ob cesti oznaka za turistično kmetijo Pri starem kovaču. Sledimo smerokazom za turistično kmetijo in pri njej parkiramo.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini v smeri Dravograda. Desno zavijemo takoj za gradom Viltuž. Grad se nahaja na desni strani ceste in ga ne moremo spregledati. Prav tako pa je ob cesti oznaka za turistično kmetijo Pri starem kovaču. Sledimo smerokazom za turistično kmetijo in pri njej parkiramo.

OPIS POHODNE POTI OD TURISTIČNE KMETIJE PRI STAREM KOVAČU

Za otroke je najprimernejši pohod na Žavcarjev vrh od turistične kmetije Pri starem kovaču. Kmetija je trenutno sicer zaprta, ampak vseeno dovolijo dostop do igral. Od kmetije se podamo naravnost naprej po makadamski cesti, kjer po nekaj minutah hoje pridemo do travnika. Od tam se razprostira lep razgled na Pohorje. Kmalu za tem ponovno pridemo v gozd, do kapelice, ob kateri pa že opazimo markacije, ki nas usmerijo naravnost v gozd navzgor. Gozdi poti sledimo do naslednja kapelice, kjer se pot položi in ponovno pride na travnik ob kmetiji. Iz tega travnika je lep razgled na Maribor. Zadnji del poti je po slabi makadamski cesti od kmetije naprej. Ta del je tudi precej strm. Makadamska cesta nas pripelje do planinske koče. Če želimo še do vrha, je še nekaj minut hoje naprej od koče. Na vrhu je oznaka za vrh ter vpisna knjiga. Ker je vrh v gozdu, od tam ni razgleda.

OSTALI DOSTOPI

Do Žavcarjevega vrha je še več dostopov, ki pa so za majhne otroke morda predolgi in niti ne tako zanimivi. Iz Bresternice je 2 uri, iz Spodnjega Slemena prav tako dve uri.

ŽAVCARJEV VRH ZA OTROKE

Enostaven pohod

Od turistične kmetije Pri starem kovaču do Žavcarjevega vrha je za enostaven in kratek pohod. Med potjo sta dve lepi razgledni točki, na travniku ter koči.

Koča na Žavcarjevem vrhu

Koča je odprta samo med vikendi. Lahko pa tudi med tednom brezskrbno posedimo pred njo na lesenih klopeh z mizami, si privoščimo malico, otroci pa igro na zelenici.

Gobe, kostanji in gozdni sadeži

V tem delu je v naravi zelo veliko kostanjev, gob in gozdnih sadežev, kar je zanimivo tudi otrokom.

Igrala ob izhodišču

Pri turistični kmetiji imajo igrala, na katera dovolijo, četudi je turistična kmetija trenutno zaprta. Za dostop na igrali jih le lepo prosimo za dovoljenje.