Majhno mesto Slovenska Bistrica leži na idilični lokaciji pod vznožjem Pohorja, na drugi strani pa se raztezajo ravnine. Mesto je prijetno za življenje kot tudi priljubljeno za obiskovalce. Za ogled je na voljo več zanimivosti, tako v samem centru kot njeni okolici.

Dostop do Slovenske Bistrice:

Ljubljana – Slovenska Bistrica:

Razdalja: 106 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – Slovenska Bistrica:

Razdalja: 23 km

Čas vožnje: 20 min

Koordinate parkirišča v Slovenski Bistrici: 46.391463°N / 15.572666°E

Ritoznoj

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu Slovenska Bistrica jug ali sever. Iz obeh smeri nas smerokazi usmerijo v center. V centru si poiščemo prosto parkirno mesto. Parkirišča v centru so plačljiva.

KAJ SI OGLEDATI V SLOVENSKI BISTRICI

Staro mestno jedro

Priporočamo sprehod po glavnem trgu in starem mestnem jedru. Tako se bomo sprehodili tudi do veličastnega gradu. Na glavnem trgu pa si lahko privoščimo tudi slastni sladoled, ki slovi daleč naokoli.

Grad Slovenska Bistrica

V središču Slovenske Bistrice stoji veličasten grad, ki je vreden obiska. Priporočamo voden ogled gradu, saj boste le tako dobili vpogled v zgodovino in dobro spoznali kar 15 stalnih zbirk. Zbirke so povezane predvsem s področjem med Pohorjem ter Halozami, kamor je umeščena občina Slovenska Bistrica. Poleg ogleda čudovite zunanjosti gradu ter zanimivih zbirk pa se na gradu čez leto odvijajo razne prireditve. V bližini gradu je vreden ogleda tudi Grasslov stolp. Več o gradu, delovnem času in ostalih pomembnih podatkih se nahaja na spletni strani: https://www.zavod-ksb.si/

Grajski park

V bližini gradu se nahaja grajski park, ki je odlična točka za sprehode. Park je zanimiv v vseh letnih časih. Njegova največja atrakcija pa je gabrov drevored.

Muzej starodobnih motociklov in muzej starodobnikov

V neposredni bližini gradu in grajskega parka se nahaja muzej starodobnikov, ob glavni cesti iz centra Slovenske Bistrice v smeri Maribora pa še muzej starodobnih motociklov. Oba muzeja sta zanimiva za ogled. Za več podatkov o ogledih se obrnite na: https://tic-sb.si/ ali nam pišite na mail.

Zbirka starih šivalnih strojev

V zbirki lahko vidimo ogromno najrazličnejših šivalnih strojev. Kontakt za ogled: 041 901 026. Koordinate zbirke: 46.346944°N / 15.571179°E.

Močeradova pot

Gre za zanimivo krožno pot po gozdu, katera je še posebej zanimiva otrokom, saj med potjo srečamo gromozanskega močerada. Podrobnejši opis poti je na povezavi: MOČERADOVA POT.

Bistriški vintgar

Je soteska s čudovitim slapom, rimskim kamnolomom in čudovito naravo. Izhodišče poti je v Zgornji Bistrici. Koordinate parkirišča pri izhodišču: 46.410171°N / 15.533457°E. Za pot do slapu potrebujemo z otroki cca 45 minut. V zadnjem delu priporočamo nekaj več previdnosti, saj je precej strmo pobočje.

Devinski vintgar

Gre za manj poznan vintgar, skozi katerega poteka pohodna pot na Šmartno na Pohorju. Pot je zanimiva predvsem zaradi lepe narave. Nekaj več o pohodu skozi Devinski vintgar je zapisano v prispevku: ŠMARTNO NA POHORJU ČEZ TINJE, RITOZNOJ, BISTRIŠKI VINTGAR, DEVINSKI VINTGAR IN OSTALI DOSTOPI

Ančnikovo gradišče

Je arheološko najdišče na Pohorju, ne daleč od Slovenske Bistrice. V bližini arheološkega najdišča stoji razgledna ploščad, s katere se razprostira čudovit razgled. Podrobnejši opis o arheološkem najdišču je na povezavi: ANČNIKOVO GRADIŠČE.

Šmartno na Pohorju

Šmartno na Pohorju je manjše naselje na lepo razglednem delu Bistriškega Pohorja. Do Šmartnega na Pohorju je zaradi lepe narave zanimivih več kolesarskih ter pohodnih poti. V bližini Šmartnega na Pohorju se nahajajo smučarske skakalnice. Več si lahko preberete na povezavi: ŠMARTNO NA POHORJU.

Ritoznoj

Ritoznoj je vinorodno območje v bližini Slovenske Bistrice, od koder se razprostirajo lepi razgledi. Ritoznoj je znan po vinu Ritoznojčan in za obiskovalce tudi po srčku in klopci na razgledni ploščadi. Koordinate Ritoznoja: 46.419282°N / 15.586226°E.

Sveti Urh

Cerkev sv. Urha leži sred Pohorskih gozdov, ki je lahko odlična točka za kolesarko turo ali pohod. Ker se nahaja ne daleč nad Ančnikovim gradiščem, priporočamo podaljšanje pohoda do cerkve sv. Urha.

Kebelj

Majhna Pohorska vasica Kebelj s svojo okolico nudi čudovite izlete po naravi, kjer si na Naravoslovni učni poti Kebelj ogledamo Zajčev grad, Zbegov grad, Klemencov mlin in lepo naravo. Več o Keblju in zanimivi pohodni poti: KEBELJ.

Grad Gromberk

Če se na Šmartno na Pohorju podamo po cesti iz Zgornje Polskave, bomo vmes na desni strani opazili smerokaz za ruševine gradu Gromberk. Parkiramo ob cesti in se sprehodimo do ruševin, ki so oddaljene od ceste le slabe 10 minut.

Črno jezero na Pohorju

Črno jezero je pravi raj za pohodnike. Pohod je zelo zanimiv, saj se ob poti iz smeri Osankarice nahajajo zanimiva igrala za otroke. Tudi pohodna pot od Svetih Treh kraljev je zelo lepa. Več o pohodu na Črno jezero je na povezavi: ČRNO JEZERO NA POHORJU.

Dom na Osankarici – DOM TRENUTNO NE OBRATUJE

Dom na Osankarici je odlično izhodišče za Črno jezero in Tri žeblje. Hkrati pa je odlična točka za počitek v osrčju Pohorskih gozdov. Koordinate koče Osankarice: 46.449023°N / 15.419356°E.

Trije žeblji

Sred Pohorskih gozdov stoji zanimiv spomenik, kjer se spomnimo krute zgodovine. Do Treh žebljev z Osankarice vodi prijetna pot po gozd. Več na povezavi: TRIJE ŽEBLJI.

Sveti Trije kralji na Pohorju

Sveti Trije kralji na Pohorju so priljubljena izletniška točka v vseh letnih časih. Pozimi je tam smučišče ter sankališče, v vseh letnih časih pa je lokacija zanimiva za pohodnike. Koordinate Svetih Treh kraljev na Pohorju: 46.437335°N / 15.459563°E.

Partizanska bolnišnica Jesen

Zelo dobro ohranjena Partizanska bolnišnica Jesen je vredna ogleda. Nahaja se v bližini Svetih Treh kraljev. Do bolnišnice je možen dostop samo peš in sicer potrebujemo cca 20 minut v eno smer. Pot je označena. Koordinate izhodišča: 46.455817°N / 15.460949°E.

Jakčev mlin

Lepo ohranjen Jakčev mlin se nahaja v Pohorskih gozdovih nad Slovensko Bistrico. Do mlina si lahko privoščimo prijeten pohod. Več o Jakčevem mlinu ter dostopu do njega na povezavi: JAKČEV MLIN.

Krajinski park Žabljek – Videž

Štirje ribniki, do katerih vodijo pohodne poti so pravi raj za pohodnike in ljubitelje lepe narave. Ob ribnikih je tudi več klopi za počitek. Koordinate izhodišča: 46.353767°N / 15.558678°E.

Gozdni rezervat Cigonca

Gozdni rezervat je zanimiv za sprehode še posebej v spomladanskem času, ko tam cvetijo najrazličnejše cvetlice. V rezervatu se nahaja tudi ribnik. Poti po rezervatu niso označene, zato priporočamo prosto raziskovanje. Koordinate ribnika: 46.357718°N / 15.592596°E. Do ribnika je možno samo peš, parkiramo nekje ob cesti.

Ribnik Farovec

Zanimiv ribnik z lokalom na sredini. Čez ribnik se lahko sprehodimo po leseni brvi. Prijeten izlet v vseh letnih časih. Koordinate ribnika Farovec: 46.341255°N / 15.631064°E.

Krajinski park Rački ribniki – Požeg

Del Krajinskega parka Rački ribniki – Požeg se nahaja tudi v občini Slovenska Bistrica. Krajinski park je pravi raj za sprehode, ljubitelje ptic in lepe narave. Več o krajinskem parku na povezavi: RAČKI RIBNIKI.

Ribniki Pragersko

Ribniki Pragersko so priljubljeni tako za ribiče kot sprehajalce in tudi tiste, ki si želijo daljših pohodov. Več o ribnikih Pragersko: RIBNIKI PRAGERSKO.

Bojtina

Bojtina je naselje posameznih kmetij, kjer poteka zanimiva gozdna učna pot. Pot poteka po lepih Pohorskih gozdovih in travnikih, kjer pa nas pričaka mnogo zanimivosti. Več o pohodu na: GOZDNA UČNA POT BOJTINA.

Tinje

Tinje je manjše naselje na Pohorju, katero je lahko postojanka med potjo do Treh kraljev ali pa do Keblja. Na Tinju je lep ribnik ter igrala ob šoli. Koordinate ribnika na Tinju: 46.413843°N / 15.502643°E.

Sestrško jezero

Del Sestrškega jezera spada po občino Slovenska Bistrica. Okoli jezera si lahko privoščimo lep pohod. Zagotovo bomo med pohodom opazili več vrst ptic in uživali v lepi naravi. Več o pohodu okoli jezera: SESTRŠKO JEZERO.

Petrova dolina miru

Petrova dolina miru je zanimiva pot v sklopu turistične učne poti Maksa Pirnika. Petrova dolina miru je poimenovana po ustvarjalcu Petru Tonkoviču, kateri ustvarja zanimive kipce in skulpture ob pešpoti. Več na povezavi: PETROVA DOLINA PIRU.

Zajčkova učna pot

Zajčkova učna pot je krožna pot nad Zgornjo Polskavo, do vasi Kočno. Na poti je več zanimivosti za otroke in odrasle. Ne manjka tudi lepih razgledov. Več o zanimivi pohodni poti: ZAJČKOVA UČNA POT.

SLOVENSKA BISTRICA ZA OTROKE

Pohodi

Na voljo je veliko različnih možnosti za otroke, učnih poti, pohodnih poti, idej za sprehode itd. Vse zgoraj navedene poti so primerne tudi za otroke.

Ogledi

Ogledi navedeni zgoraj so prav vsi zanimivo tudi za otroke.

Igrala

Igrala se nahajajo:

– v grajskem parku

– otroško igrišče ob Ulici Pohorskega odreda

– otroško igrišče in fitnes na prostem pri Športnem parku Slovenska Bistrica

– pri Piceriji Lovski dom, katere se dotakne tudi Močeradova pot

– pri hotelu na Svetih Treh kraljih

– ob pohodni poti iz Osankarice do Črnega jezera

– kolesarski poligon v bližini bazena

– skate park ob II osnovni šoli

– na letnem bazenu

– pri osnovni šoli na Šmartnem na Pohorju

– ob ribniku v Pragerskem

– ob osnovni šoli na Tinju

– ob ribniku Farovec