Gora v osrčju Julijskih Alp, ki v lepem vremenu nudi nepopisno lepe razglede daleč naokoli. Stenar je priljubljen v vseh letnih časih, tako za pohodnike, plezalce kot za turne smučarje.

S prijatelji smo se odločili, da se s smučmi odpeljemo z vrha tega razglednega dvatisočaka. Gre za precej zahtevno turno smuko, zato je potrebne kar nekaj dobre pripravljenosti ter seveda veliko kondicije.

ZAHTEVNA TURNA SMUKA

Za vzpon na vrh Stenarja se iz vseh strani potrebuje več kot pet ur, zato velja gora za zahtevno. Po najkrajši poti se lahko nanj podate iz doline Vrat, od koder je markirano okoli 5 ur hoje. Višinska razlika na poti je okoli 1500 metrov. Gora je seveda bistveno bolj obiskana v poletnih mesecih, ko so vremenske razmere ugodne, kakor pa pozimi. A kljub temu se nas najde nekaj takšnih, ki si zaželimo spusta po strmih pobočjih Stenarja s čudovitim razgledom na okoliške zasnežene vrhove. Za obisk Stenarja smo izbrali lep zimski dan, ko ni bilo nevarnosti za plazove in je bila turna smuka idealna. V zimskih mesecih se pot na Stenar pogosto podaljša za eno uro, saj cesta v dolino Vrat pogosto ni splužena in se parkira že pri slapu Peričnik.

NAJBOLJ ZAHTEVNO IZ DOLINE DO VRHA

Po enourni hoji po dolini Vrat se končno začne prava planinska tura. Strma pobočja skozi gozd ter nato po lepo razglednih pobočjih nas je vodila po sledeh predhodnih turnih smučarjev, saj zaradi veliko snega markacije niso vidne. Prva daljša postojanka je bila pri Bivaku IV na rušju, kjer je odlična točka tudi za malico. Vzpon proti razgledni gor Stenar je bil zaradi idiličnih razmer kljub zelo strmemu pobočju enostaven ter hiter. Večino poti se je dalo iti s turnimi smučmi. Kljub naporom in večurnemu vzponu je bil trud poplačan s čudovitimi razgledi.

SPUST S TURNIMI SMUČMI

Zaradi dobrih razmer je bil spust v dolino več kot odličen. Vsak je zarisal svojo sled po mehkem snegu na strmih pobočjih Stenarja. Občutek, kot bi plaval po snegu je trajal vse do bivaka in nekaj sto metrov pod njim. Nekoliko manj zanimiv je spodnji del poti skozi gozd ter kasneje po skoraj ravni cesti nazaj do slapu Peričnik. Vzpon ter predvsem spust s smučmi iz vrha Stenarja je nepozaben dogodek in vreden ponovitve.