Grosser Hafner je najvišja gora na vzhodnem delu umetnega jeza v dolini Maltatal. Umetno jezero se imenuje Kölnbreinspeicher. S prijateljico sva se odločili za vzpon na sončni vzhod, ki nama je bolj postregel z meglo. A kljub vsemu je bila tura nepozabna.

Višina: 3076 m

Gorovje: Visoke Ture

Čas hoje: markirano 5h

Višinska razlika: 1270 m

Priporočljiva oprema: čelada (samovarovalni komplet za manj izkušene)

Izhodišče: parkirišče ob umetnem jezu v dolini Maltatal (do Maltatala se pride po avtocesti v smeri Salzburga, izvoz Gmünd.

Čas vožnje: iz Koroške (Dravograd) je 2h in 15 min, iz Ljubljane 2h

Strošek: 19€ za visokogorsko cesto

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Dostop z avtom do izhodišča je zelo zanimiv, saj je zadnji del ceste, visokogorske ceste, ki je plačljiva, izredno zanimiv. Cesta se strmo vzpenja in vije na začetku med gozdovi, kasneje med skalami. Ob straneh lahko opazujemo čudovite slapove, ki jih je zares veliko. Vmes je tudi precej tunelov, sklesanih v živo skalo, ki pa niso osvetljeni. Parkirišče, od koder krenemo peš v gore je tik poleg gromozanskega jezu, visokega kar 165 metrov. Če se podate v gore na sončno vzhod, ne bo potrebe po plačilu cestnine, saj ponoči ni nikogar, ki bi pobiral cestnino.

OPIS POTI NA GROSSER HAFNER

Natančno je izhodišče ob zgornjem parkirišču poleg neobičajnega hotela, ki spominja na pokončni valj. Smerokazi nas usmerijo desno proti koči imenovano Kattowitzer Hütte. Nekaj metrov se hodi po makadamski cesti, nato pa nadaljujemo po pešpoti. Pot vodi vse do koče Kattowitzer Hütte proti jugovzhodu. Do koče je cca tri ure hoje. Vmes se preči mnogo potočkov, travnatih pobočij, vmes je tudi nekaj spustov in pa nekaj več strmejših vzponov. Za pomoč je nekaj vrvnih ograj. Ko prispemo na neizrazito sedlo, sledi še nekaj spusta ter hoje po ravnem do koče Kattowitzer Hütte (2346 m).

Od koče se usmerimo proti vrhu Grosser Hafner, do katerega je 2 h hoje. Na začetku se pot vije med strmimi travnatimi pobočji, kasneje pa poteka po kamnitem grebenu, iz katerega je na levo lepo viden ledenik Wastlkarkees. Po grebenu je za pomoč vrvna ograja, ki jo lahko uporabimo tudi s pomočjo samovarovalnega kompleta. Ta zahteven del, kjer bi lahko uporabili samovarovalni komplet je kratek, traja le cca 10- 15 minut. Pot nadaljuje po širokem grebenu s številnimi pokonci postavljenimi skalami. Večina skal na gori je namreč podolgovate in ozke oblike. Planinci so začeli te skale postavljati pokonci, kar je postala prava atrakcija.

Zadnji del poti je po nekoliko ožjem grebenu in traja samo par minut, ko pred seboj zagledate visok križ. Razgledi naokoli so nepopisno lepi. Vrnemo se po isti poti mimo koče, kjer pa si lahko privoščimo tudi slasten obrok ter pijačo.