Le nekaj ur vožnje iz Slovenije se nahaja največja ledeniška jama na svetu, imenovana Eisrisenwelt oz »Veliki ledeni svet«. Zaradi globine kot pekel in lepot kot nebesa je pravi raj za obiskovalce.

Jama je bila odkrita leta 1879 in skupaj meri v dolžino kar 42 kilometrov. S to dolžino je najdaljša ledena jama na svetu. Nahaja se na višini 1600 metrih nadmorske višine v gorovju Tennengebirge nad dolino Saltach.

Dostop do izhodišča:

Ljubljana – Eisreisenwelt:

Razdalja: 239 km

Čas vožnje: 2 h 35 min

Maribor – Eisreisenwelt:

Razdalja: 285 km

Čas vožnje: 3 h 35 min

Koordinate izhodišča: 47.496642°N / 13.194266°E

.

Trajanje ogleda: 1,5 h

Odpirali čas: 8:15 – 15:30

Cenik: https://www.eisriesenwelt.at/allgemeine-infos/preise.html

NASTANEK JAME

Kljub temu, da je jama izredno dolga, je za turiste dostopnih le 800 metrov. Jama se nahaja v bližini kraja Werfen, kjer leži tudi znani grad in približno 40 kilometrov južneje od Salzburga. V notranjosti apnenčaste gore Tennegebirge v Alpah so skozi leta nastajali rovi, katere je v velikem delu prekril led. Nastanki podzemnih rovov so povezani z tektonskimi razpokami in raztapljanjem kamnine. Seveda pa je za nastanek takšne jame bilo potrebnih milijone let. Da pa se je jame prijelo ime »Veliki ledeni svet«, morajo v njej ledene strukture ostati vse leto. Pogoj, da se le to ohrani je, da ima jama sistem praznih prostorov in en vhod na relativno nizki nadmorski višini, drugega pa precej višje. Poleg tega je še potrebna stalna temperatura kamnin 8 stopinj Celzija in to povzroča močan tok zraka tako pozimi kot poleti. V jami je stalna temperatura okoli ledišča, česar rezultat je, da pronicajoča voda zmrzne in tako tvori ledene skulpture. Ker v gorah običajno ne manjka padavin, so v jami vsi pogoji za nastanek takšnih in drugačnih oblik skulptur. Led v sicer že zelo stari jami pa naj bi nastal šele pred približno 1000 leti, kar je glede na starost jam, med 50 do 100 milijoni let, malo.

DOSTOP

Ob avtocesti Villach – Salzburg leži mesto Werfen, nad katerim se dvigajo visoke gore. V te gore je speljana 6 kilometrska gorska cesta, katera ima tudi do 20% vzpon. Na nadmorski višini okoli 1000 metrov se cesta zaključi in je potrebno pot nadaljevati peš skozi krajši predor ter preko manjšega viadukta do spodnje postaje kabinske žičnice. Iz parkirišča do žičnice je potrebnih okoli 20 minut lahke hoje. Od tod nas kabinska žičnica popelje do višine 1586 metrov, od koder je ponovno potrebno 20 minut hoje do vhoda v jamo, kar pa je na višini 1641 metrov. Četudi je vse skupaj skoraj tri četrt ure hoje, je ta hoja odlična, sproščujoča, saj je lepo urejena in iz nje se razprostira čudovit pogled v dolino.

OGLED JAME

Vhod v jamo pa se takoj spremeni v popolno nasprotje, tudi utesnjenost po rovih, temo in kar 700 stopnic je potrebno premagati. A čudoviti ledeni kapniki odtehtajo ves vložen napor za ogled jame. Vstop v jamo vse najprej preseneti močan curek hladnega zraka, a že kmalu za tem smo v Posseltovi dvorani z čudovitim stalagmitom v sredini. Na poti po jami se nahajajo tudi spomeniki, predvsem znan je črn križ, kateri označuje najbolj oddaljeno točko raziskovanja jame Antona Posselta, po katerem se danes tudi imenuje dvorana in prav tako stalagmit v sredini. Pot nas vodi tudi mimo 20 metrov visokega in 40 metrov dolgega nasipa ledu in s tem predstavlja največjo površino ledu v jami. Z malo domišljije lahko v ledenih skulpturah opazite razne oblike, katere pa se skozi leta tudi spreminjajo. Eden največjih prostorov v jami, kateri je prav tako vključen v oglede je dolg 60 metrov, širok 30 metrov ter visok 35 metrov. Vmes se tudi prečka zaledenelo jezero in potrebno je skozi sicer umetno urejen rov v ledu do izhoda. Četudi je rov umetno narejen, je prehod skozenj zelo zanimiv. Takšna vodena tura po jami traja približno eno uro in petnajst minut. Jamo pa si lahko ogledate od 1. maja do 26. oktobra. V zimskih mesecih je jama zaradi težkega dostopa zaprta.

Največja ledeniška jama na svetu s svojimi posebnimi skulpturami iz ledu in lego visoko v gorah privablja obiskovalce iz vseh koncev sveta. Že samo njena lega in dostop sta razlog za obisk, kaj šele njena notranjost…