Eden izmed priljubljenih turno smučarskih vrhov v Avstriji je Grossglockner ali Veliki Klek. Najverjetneje je velik vpliv njegove priljubljenosti ravno to, ker je najvišji vrh Avstrije.

Dostop do izhodišča, Lucknerhaus:

Ljubljana – Lucknerhaus:

Razdalja: 242 km

Čas vožnje: 3 h 10 min

Maribor – Lucknerhaus:

Razdalja: 315 km

Čas vožnje: 4 h 20 min

Koordinate izhodišča, Lucknerhaus: 47.020980°N / 12.688191°E

Naslov izhodišča: Glor-Berg 16, 9981 Kals am Grossglockner, Avstrija

Grossglocker

Opis pohodne poti na Grossglockner:

Izhodišče: Lucknerhaus

Nadmorska višina izhodišča: 1920 m

Nadmorska višina vrha Grossglockner: 3798 m

Višinska razlika: 1740 m

Čas hoje: 6 h 30 min

Primerno za: izkušene turne smučarje in pohodnike z znanjem plezanja (v zadnjem delu je zavarovana pot)

Primeren čas: vsi letni časi (pozimi za turne smučarje)

Oprema: oprema za visokogorje (tudi dereze, cepin, oprema za varovanje)

Grossglocker

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo skozi Karavanški tunel do Beljaka. Iz Maribora do Beljaka pa prispemo skozi Dravsko dolino, čez mejni prehod Vič pri Dravogradu in nato po avtocesti mimo Celovca. Od Beljaka nadaljujemo z vožnjo po avtocesti v smeri Salzburga. Avtocesto zapustimo na izvozu za Grossglockner, malo za Spittal an der Drau. Po dolini se peljemo do Lienza in nato še malo naprej do kraja Huben, kjer pa skrenemo desno. Peljemo se do Kals am Grossglockner ter v vasi St. Peter, ki je malo naprej, skrenemo desno za vas Berg. Peljemo se tako dolgo, da prispemo do Lucknerhaus, za kar bomo že prej opazili oznake. Tam parkiramo.

OPIS POHODNE POTI

Ko parkiramo v bližini Lucknerhaus in če je dovolj snega, lahko že takoj začnemo pot s turnimi smučmi. Pri Luknerhaus je tudi konec ceste, tako da takoj nadaljujemo pot po planinski poti. Podamo se skozi dolino Ködnitzer do planinske koče Lucknerhütte. Od tam nadaljujemo pot proti Stüdlhütte, a ne gremo čisto do koče, temveč se pred zadnjim pobočjem pred kočo usmerimo desno. Prispemo do ledenika Ködnitzkees, katerega prečimo. Za tem se podamo desno na skalnati greben, po katerem se povzpnemo do koče Erzherzog-Johann-Hütte. Od tam nadaljujemo s smučmi do pod skal, kjer je priporočljivo pustiti smuči. Do vrha nas nato loči skalni predel med Malin in Velikim Glocknerjem. Tam je potrebno nekaj več previdnosti, saj je greben izredno ozek in pozimi še posebej nevaren za zdrs. Nazaj do izhodišča se vrnemo po isti poti. V kolikor so lepe razmere, se da smučat večji del.

O NAJVIŠJEM VRH AVSTRIJE, GROSSGLOCKNER

Čare imenitnega vrha ter plezalne možnosti so začeli ljubitelji adrenalinskih športov odkrivati že pred več kot 210 leti. Prav zato velja danes Grossglockner za »kraj, kjer naj bi se alpinizem začel«. Grossglockner s svojo regijo nudi kar štiri smučišča in pa mnogo možnosti za adrenalinske podvige. Med adrenalinske podvige v tem primeru štejejo športno plezanje in seveda turno smučanje. Že sam zimski vzpon na vrh predstavlja ekstremen vzpon, saj Grossglockner poleg tega, da je najvišji vrh Avstrije velja tudi za enega izmed najvišjih vrhov v Alpah. Območje okrog Grossglocknerja pa spada tudi v največji in najstarejši nacionalni park v sosednji Avstriji, imenovan Hohe Tauern. Zaščiten je bil že leta 1981. Takšni vrhovi pa vedno zahtevajo tudi svoj davek. Od prvega vzpona leta 1800 pa do danes se je v knjigo ponesrečenih vpisalo več kot 300 alpinistov in pohodnikov. Vseh teh 300 je vpisanih v knjigi v vasi Heiligenblut, v vasi na drugi strani gore pa imajo svoje knjige nesrečnikov.

Grossglockner je tako zelo priljubljen, da ga želijo videti tudi tisti, ki sam vrh nikoli ne bodo osvojili. Zanje je na voljo ena najvišjih panoramskih cest v Alpah, katera je priljubljena izletniška točka. Po njej se pogosto podajajo tudi motoristi in kolesarji.