Peca velja na Koroškem za zelo priljubljeno goro, saj je kljub višini preko 2000 metrov dokaj enostavno dostopna. Peca ima več vrhov, najvišji vrh je Kordeževa glava (2.126m), sledijo mu Končnikov vrh (2.109m), Bistriška špica (2.113m) in Veška kopa (2.074m). Slednja dva vrhova ležita na avstrijski strani. Najbolj priljubljena za pohod je Kordeževa glava.

Zgodovino Pece še danes dokazujejo razni fosili, ki jih najdemo na njenih pobočjih. Pred milijoni let jo je namreč obdajal ocean Tetis.

Dostop do izhodišča Jakobe:

Ljubljana – Jakobe:

Razdalja: 117 km

Čas vožnje: 2 h 10 min

Maribor – Jakobe:

Razdalja: 93 km

Čas vožnje: 1 h 50 min

Koordinate izhodišča Jakobe: 46.4784°N / 14.7999°E

Opis pohodne poti na Kordeževo glavo:

Nadmorska višina izhodišča Jakobe: 1410 m

Nadmorska višina Kordeževe glave: 2125 m

Višinska razlika: 715 m

Čas hoje: 2 h 15 min

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od cca 4 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo pohod ob lepem vremenu, v času ko ni snega

Oprema: pohodniška oprema za visokogorje

Kordeževa glava

DOMA NA PECI: prijetna planinska koča je odprta od začetka junija do konec septembra vsak dan v tednu. Koča nudi prijetna prenočišča ter odlično hrano.

DOSTOP DO JAKOBE

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Arjo vas, Velenje, Slovenj Gradec, Dravograd. Malo pred Dravogradom skrenemo za Ravne na Koroškem in se peljemo do Mežice, kjer opazimo oznake za Peco v desno. Cesti sledimo v smeri Avstrije, na kar opazimo odcep levo za Peco. Tej cesti sledimo vse do Jakobe, parkirišča, od koder naprej vožnja ni dovoljena. Tam parkiramo. Cesta je zadnje kilometre makadamska, ampak lepo prevozna.

Iz Ljubljane lahko v Velenju izberemo tudi drugo cesto. Peljemo se proti Šoštanju ter čez Sleme v Črno na Koroškem. Iz Črne na Koroškem opazimo smerokaze za Peco. Ta cesta se višje priključi oni prej omenjeni cesti iz Mežice.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini do Dravograda, kjer se peljemo čez most nad Dravo ter nato sledimo cesti do križišča za Ravne na Koroškem. Tam skrenemo desno in se peljemo do Mežice, kjer opazimo oznake za Peco v desno. Cesti sledimo v smeri Avstrije, na kar opazimo odcep levo za Peco. Tej cesti sledimo vse do Jakobe, parkirišča, od koder naprej vožnja ni dovoljena. Tam parkiramo. Cesta je zadnje kilometre makadamska, ampak lepo prevozna.

OPIS POHODNE POTI

Ker je dostop do čudovitih razgledov na preko 2000 metrih enostavno dostopen, je primeren tudi za majhne otroke. Priporočeno je, da se pripeljete do zadnjega parkirišča Jakobe (dostop iz Črne na Koroškem ali pa iz Mežice), od koder je do koče le 45 minut enostavne hoje, od koče do vrha pa cca ena ura in pol prav tako dokaj enostavne hoje. Do koče se da priti tudi s športnim vozičkom, na vrh pa priporočamo, da svoje najmlajše nesete v nosilkah. Ob poti so na voljo tudi klopce, kjer si lahko odpočijete v neokrnjeni naravi in lepih razgledih. 15 minut hoje od koče proti vrhu je križišče, kjer lahko izberemo lažjo ali težjo pot. Za pohod z otroki priporočamo lažjo pot.

PECA ZA OTROKE

Pohod

Pohod na vrh je enostaven ter primeren tudi za otroke. Četudi je pot enostavna, se lahko otroci preizkusijo v plezanju čez večje skale, ki so ponekod ob poti. V kolikor pa bi se želeli podati po nekoliko bolj zahtevni poti, vodi na vrh še ena pot, katere odcep je nekaj sto metrov nad kočo. Za tam priporočamo varovalni komplet ter čelado.

Kralj Matjaž

Obisk kipa Kralja Matjaža v votlini je za otroke pravo doživetje. Cca 15 minut hoje od koče, kar pa lahko vključite tudi v dostop ali pa povratek, saj se da narediti krožna pot.

Nočitev na koči

Za otroke je nočitev na planinskih kočah pravo doživetje. Na koči ne manjka odlične ponudbe domače hrane, za otroke pa tudi slastnih domačih sladic ter sladoleda.

KRALJ MATJAŽ

Legenda pravi, da pod Peco spi Kralj Matjaž, kateri je vladal slovenskim deželam. Veljal je za zelo prijaznega, pogumnega in zavzetega vladarja. Njegovo ljubo Alenčico je ugrabila turška vojska, a jo je Kralj Matjaž uspel rešiti iz ujetništva. Nenehni boji so Kralja Matjaža privedli tako daleč, da se je umaknil pod goro Peco, kjer še danes spi. Speči in naslonjen na kamnito mizo čaka, da se mu brada devetkrat ovije okoli mize. Takrat se bo prebudil in ljudstvu prinesel mir v svet.

GEOPARK KARAVANKE

Peca spada pod Geopark Karavanke, ki je pod Unescovim okriljem. Geopark Karavanke je prvi geopark v Sloveniji in prvi čezmejni geopark med Slovenijo in Avstrijo.

RUDNIK

Turistične zanimivosti v okolici so povezane predvsem z rudnikom svinca in cinka. Najvišji rovi segajo vse do Knipsovega sedla (2.012m), turistično zanimivi robi pa se nahajajo v dolini. Rove si je moč ogledati z vlakcem in peš, s kolesom ali celo kajakom. Več o rudniku: RUDNIK MEŽICA.

Peca, najbolj vzhoden dvatisočak v Sloveniji navdušuje pohodnike, gorske kolesarje, turne smučarje, padalce in še mnoge. S svojimi čudovitimi razgledi in neokrnjeno naravo nudi obilo možnosti za oddih v naravi.