Raduha je priljubljena gora za pohodnike in na sploh za ljubitelje lepe narave. Na vrhu gore se razprostirajo čudoviti razgledi. Na vrh pa se lahko podamo po več različnih poteh, med katerimi so za družine nabjolj priljubljene poti mimo Snežne jame, iz Planine Loka ali pa od Bukovnika s Koroške strani.

OPIS DOSTOPA

Izhodišče: Planina Loka

  • Ljubljana – planina Loka = 92 km, 1 h 40 min
  • Maribor – planina Loka = 117 km, 1 h 50 min

Izhodišče: Snežna jama

  • Ljubljana – Snežna jama = 93 km, 1 h 45 min
  • Maribor – Snežna jama = 118 km, 1 h 55 min

Izhodišče: Bukovnik

  • Ljubljana – Bukovnik = 75 km, 1 h 50 min
  • Maribor – Bukovnik = 103 km, 2 h
Raduha

POMEMBNI PODATKI

Čas hoje:

  • Planina Loka – Raduha = 1 h 55 min, višinska razlika 645 m
  • Snežna jama – Raduha = 1 h 45 min, višinska razlika, 562 m
  • Bukovnik – Raduha = 2 h 50 min, višinska razlika 770 m

Primerno za: vse tri omenjene poti so enostavne in primerne za majhne otroke (od cca 4 ali 5 let dalje oziroma odvisno od kondicijske pripravljenosti in vajenosti hoje v gore)

Priporočena oprema: za visokogorje

Raduha

OPIS DOSTOPA

Izhodišče Planina Loka in Snežna jama se nahajata v bližini, cca 5 – 10 minut vožnje je med enim in drugim izhodiščem. Zapeljemo se v Savinjsko dolino, v smeri Logarske doline. V vasi Struge (med Ljubnim in Lučami) skrenemo desno, kjer vidimo tudi smerokaz za Raduho in Snežno jamo. Peljemo se po vzpenjajoči strmi cesti, katera je sprva asfaltirana, kasneje pa makadamska. Od odcepa v dolini do Planine Loka je 16 kilometrov, za Snežno jamo pa se peljemo še malo naprej po cesti in v slabih 10 minutah prispemo do drugega izhodišča.

Izhodišče s Koroške strani je dostopno z dveh strani. S smeri Koroške, natančneje Dravske doline oziroma Slovenj Gradca in s smeri Savinjske doline, natančneje Luč. S smeri Koroške se zapeljemo do Črne na Koroškem in nadaljujemo v smeri proti Raduhi. Cesta je označena s smerokazi za Raduho, kasneje za kmetijo Bukovnik in Kočo na Grohotu, tako da ves čas sledimo smerokazom. Cesta je v zadnjem delu makadamska, ampak lepo prevozna. Iz smeri Luč, do katerih lahko iz Ljubljane prispemo prek prelaza Volovjek (iz Kamnika), se zapeljemo do vasi Solčava, kjer skrenemo za Podolševo in Črno na Koroškem. Sledimo oznakam za kmetijo Bukovnik in Kočo na Grohotu.

OPIS POTI

Vse tri poti so lepo označene in primerne za vzpon tudi za otroke.

Medtem, ko sta poti s Planine Loka in od Snežne jame krajši (obe pod dve uri hoje), je pot s strani Koroške (Bukovnik) daljša (2 h 50 min).

Na pohodu s Planine Loka v prvih nekaj minute prispemo do planinske koče Koča na Loki, ki je odlična postojanka predvsem ob povratku z vrha Raduhe. Na koči se da prenočiti, nudijo tudi hrano in pijačo. Koča je odprta samo v toplejšem delu leta. Njihov kontakt je: kocanaloki@gmail.com, 041968022.

Pohod na Raduho od Snežne jame je najbolj atraktiven od vseh poti na Raduho, saj si lahko ogledamo čudovito podzemno jamo, kjer se led zadržuje tudi v poletnih mesecih. Spletna stran jame: https://snezna-jama.com/

Pohod na Raduho od najvišje ležeče kmetije v Sloveniji, kmetije Bukovnik do planine Grohot se le rahlo vzpne. Na planini Grohot nas pričaka prijetna planinska koča na Grohotu, kjer poleg pijače in jedače nudijo tudi prenočišča. Koča je odprta v toplejšem delu leta. Njihov kontakt je: kocanagrohotu@gmail.com, 041 836 574.

RADUHA ZA OTROKE

Gorski vzpon

Raduha je eden lažjih dvatisočakih v Sloveniji. Za otroke, ki se želijo povzpeti na takšno višino, imajo tu idealno priložnost, da pridejo na vrh po enostavnih in varnih gorskih poteh.

Planinske koče

Dve izmed treh enostavnih in priljubljenih poti na Raduho ima med potjo planinsko kočo. Planinske koče so otrokom priljubljene točke za postanek.

Snežna jama

Voden ogled jame (samo v toplejšem delu leta) je atrakcija tako za otroke kot ostale obiskovalce.