Libeliče je Koroška vasica, ki nudi mnogo zanimivosti za ogled ter pohode. V sebi vasica skriva pestro zgodovino, saj se je prvič omenila že leta 1201.

Dostop do Libelič:

Ljubljana – Libeliče:

Razdalja: 118 km

Čas vožnje: 1 h 40 min

Maribor – Libeliče:

Razdalja: 69 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Koordinate Libelič: 46.620114°N / 14.947654°E

Libeliče

Pomembno:

Primerno za: vse vrste obiskovalce

Primeren čas obiska: vsi letni časi

Primerno za vozičke: da (razen za pohod po etnološki poti ne)

Čas ogleda: priporočamo pol dneva do ves dan

Nadmorska višina: 449 m

Za ogled so potrebne predhodne najave: Nataša Knez – 031 308 945

Spletna stran: https://www.libelice.si/

Koordinate izhodišča za pohod: 46.589503°N / 15.021378°E

Libeliče

OPIS DOSTOPA DO LIBELIČ

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Mariboru. Avtocesto zapustimo na izvozu za Arjo vas, Velenje. Peljemo se do Velenja, kjer nato nadaljujemo naravnost proti Slovenj Gradcu in Dravogradu. Tik pred Dravogradom opazimo smerokaz levo za Libeliče. Tam skrenemo in se peljemo do vasi Libeliče. Gre za zelo majhno vasico, kjer se zlahka orientiramo.

Iz Maribora se zapeljemo po Dravski dolini do Dravograda. V Dravogradu se peljemo čez most čez reko Dravo in v smeri Slovenj Gradca. Malo iz Dravograda opazimo smerokaz desno za Libeliče. Tam skrenemo in se peljemo do vasi Libeliče. Gre za zelo majhno vasico, kjer se zlahka orientiramo.

KAJ SI OGLEDATI V LIBELIČAH

Kmečka zbirka

V kmečki zbirki so zbrani različni kmečki predmeti v dveh nadstropjih. Posebej je izpostavljena pot žita. Ta proces pridelave žita je prikazan s pomočjo lutk. V zbirki se nahaja tudi nekaj izredno redkih do danes ohranjenih kmečkih predmetov.

Kostnica

Ob cerkvi je kapela, v kateri je zaradi primanjkovanja prostora na pokopališču začela nastajati kostnica. Kostnica je bila dolga leta zaprta, dejansko ni imela vhoda. Kasneje so jo odprli in danes si jo je možno ogledati. Kostnica velja za najlepše ohranjeno v Sloveniji.

Stara učilnica

Stara učilnica je za ogled na voljo v prostorih župnišča. Učilnica še danes izgleda tako kot je bila nekoč, s starimi računali, tablo, starimi lesenimi klopmi, raznimi predmeti za učenje, tudi starimi knjigami.

Črna kuhinja

Tudi črna kuhinja je na ogled v župnišču. Je zelo lepo ohranjena z zanimivimi predmeti, ki sodijo vanjo. Libeliška črna kuhinja pa ne slovi le po lepi ohranjenosti, temveč tudi svoji velikosti.

Reka Drava

Tik ob reki Dravi se nahaja piknik prostor Rener, kjer si lahko privoščite sprehod tik ob reki, otroci pa se lahko igrajo na igralih.

Etnološka učna pot »VELIKA UHARICA«

Učna pot se začne v centru vasi. Pot je krožna in vodi na Libeliško goro do nadmorske višine 612 m. Med potjo, ki se izogiba prometnim predelom so lepi razgledi. Dolžina poti je 2,5 km ali pa krajša opcija, ki je dolga le 1 km. Pot je lepo označena.