Rudnik svinca in cinka Mežica je eden starejših rudnikov v Evropi. Vsi rovi skupaj premorejo kar okoli 800 kilometrov. Rudnik je danes preoblikovan v pravo turistično atrakcijo, katerega si lahko ogledate na tri načine.

Igrala: pred muzejem so rudarsko obarvana igrala.

Dostop z avtomobilom

Kraj: Mežica

Omejitve: za otroke ogled z vlakcem od 5 let naprej, ogled rudnika s kolesom – od 10 let naprej, ogled s kajakom od 10 let naprej.

Priporočilo: v rudniku je stalna temperatura 10 stopinj, zato priporočam topla oblačila

Trajanje ogledov: z vlakcem traja ogled 2h, s kolesom 2,5h ter s kajakom 4h

Spletna stran rudnika: www.podzemljepece.com

Koordinate rudnika: 46,512163°N / 14,856728°E

Rudnik Mežica z otroki

Rudnik Mežica z otroki

OGLED RUDNIKA Z VLAKCEM

Ob prihodu na zbirno mesto prejmete nepremočljivo jakno, čelado ter lučko. S pravim rudarskim vlakcem se nato odpeljete po 3,5 km dolgem Glančnikovem rovu v notranjost gore Pece. Že sama 15 minutna vožnja v malem vagonu, kjer je lahko le osem oseb vam bo dala občutek, kako so se nekoč počutili knapi (rudarji). Dalje pot poteka peš skupaj z vodnikom, oblečenim v prava rudarska oblačila. Na vodeni poti izveste veliko o rudniku, mnogo zanimivosti, ves čas pa vas bo spremljala zgodba Perkmandljca, ki se na koncu (preko zvočnika) tudi oglasi. Povratek iz rudnika je prav tako z vlakcem.

V rudnik z vlakcem

Z vlakcem v rudnik

OGLED RUDNIKA S KOLESOM

Kolo si lahko pripeljete sami ali pa si ga izposodite na licu mesta, kjer prejmete tudi čelade in lučke. Skozi skrivnostne rove rudnika boste sledili vodniku, ki bo med potjo povedal tudi mnogo zanimivosti o samem rudniku. V notranjosti Pece boste prekolesarili nekaj več kot 5 km. Kolesarska tura po rudniku je nezahtevna.

S kolesom v rudnik

S kolesom v rudnik Mežica

AVANTURA S KAJAKOM

Najbolj adrenalinski ogled rudnika pa je s kajakom. Spodnji deli rudnika, ki so zaliti z vodo so primerni za takšno avanturo. Ob prihodu prejmete nepremočljiva oblačila, čelado ter lučko, nato pa se z vlakcem zapeljete v rudnik, od koder nadaljujete peš v globino 95 višinskih metrov. Na kajaku po tri osebe sledite vodniku po vodnih rovih s kristalno čisto vodo. Vožnjo po labirintu podzemlja Pece še dodatno popestri manjša brzica.

S kajakom v rudnik Mežica

S kajakom v rudnik Mežica

RUDARSKI MUZEJ

Pred ali po ogledu rudnika si lahko ogledate rudarski muzej, kjer je zbirka mineralov, rudnin, reliefa in se pobližje spoznate tudi z bivanjsko kulturo rudarjev.

Muzej pred rudnikom

Muzej pred rudnikom

Ustno izročilo pravi, da je majhen rudarski škrat, ki so ga imenovali Perkmandeljc živel v rudniških rovih podzemlja Pece. Motal se je rudarjem med nogami ter kdaj tudi ponagajal, v težkih trenutkih pa jih je varoval in jim stal ob strani.