Paučkove partizanske bolnišnice so ime za šest partizanskih bolnišničnih kompleksov. Bolnišnice so bile preproste, skrite v Pohorskih gozdovih in s strani sovražnika nikoli odkrite. Delovale so od aprila 1944 do konca vojne. V bolnišnicah se je zdravilo okoli 300 partizanskih ranjencev. Bolnišnice so imele tudi skrivno ime, Trska gora na Legnu. Zanje so vedeli domačini ter jih redno oskrbovali s hrano in nikoli izdali.

Opis poti

Razdalje iz Slovenj Gradca: okoli 9 km (zadnja 2,7 km je cesta makadamska)

Najprimernejši čas: v vseh letnih časih (zaradi makadamske ceste je v času snega morda kdaj dostop nekoliko otežen)

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke

Ogled: vstop prost, ogled možen kadarkoli

Koordinate parkirišča: 46,50088°N / 15,17128°

Dostop: Paučkove partizanske bolnišnice se nahajajo tik pod cesto. Ko parkiramo, opazimo informacijsko tablo ter nato že prvi zgradbo pod cesto.

Paučkove partizanske bolnišnice

DOSTOP

Dostop do bolnišnic je iz Slovenj Gradca po cesti v smeri Kop, za katere tudi spremljamo smerokaze. Iz centra Slovenj Gradca se peljemo cca 6,5 km proti Kopam, nakar opazimo na levi strani smerokaz za partizanske bolnišnice. Tam zavijemo levo ter nadaljujemo še 2,7 km po makadamu. Nato bomo na levi strani opazili table za bolnišnice in tudi parkirišče. Od parkirišča se po lepo uhojeni poti spustimo levo navzdol, od koder že zagledamo bolnišnice. Pote je enostavna, ponekod nekoliko strma, a nenevarna.

OGLED BOLNIŠNIC

Na ogled bolnišnice se lahko podate sami, saj so odprte za ogled čez vso leto. So na prostem v naravi, kot so bile nekoč. Ob parkirišču je tabla s kratkim opisom bolnišnic. Bolj podrobno pa si boste o bolnišnicah lahko prebrali nekaj metrov nižje ob potki, ki vodi do bolnišnic. Na željo si lahko preko Turistično informacijskega centra v Slovenj Gradcu naročite voden ogled.

ZANIMIVOSTI V BLIŽINI

  • Nekaj metrov pred parkiriščem je na desni strani zanimivost za otroke – majhen mlinček in pitna voda.
  • Koper – predlagamo nadaljevanje izleta na Kope, ki so zanimive v vseh letnih časih.