Kope so zanimive za obisk v vseh letnih časih. Tu pridejo na svoj račun smučarji, deskarji na snegu, ljubitelji teka na smučeh, pohodniki, nabiralci gob, kolesarji, ljubitelji narave, zabave… Še posebej pa otroci, za katere imajo odlično urejeno.

Dostop do Kop, Grmovškovega doma:

Ljubljana – Grmovškov dom:

Razdalja: 111 km

Čas vožnje: 1 h 40 min

Maribor – Grmovškov dom:

Razdalja: 85 km

Čas vožnje: 1 h 25 min

Koordinate Kop, Grmovškovega doma: 46.502590°N / 15.210428°E

Velika Kopa

Opis pohodne poti na Veliko Kopo:

Nadmorska višina Grmovškovega doma: 1371 m

Nadmorska višina Velike Kope: 1542 m

Višinska razlika: 171 m

Čas hoje: 30 min

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od cca 3 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo ob lepem vremenu, tudi takrat ko je sneg

Oprema: običajna pohodniška oprema

Velika Kopa

Opis pohodne poti na Črni vrh:

Nadmorska višina Grmovškovega doma: 1371 m

Nadmorska višina Črnega vrha: 1543 m

Višinska razlika: 172 m

Čas hoje: 1 h

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od cca 4 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo ob lepem vremenu, tudi takrat ko je sneg

Oprema: običajna pohodniška oprema

Črni vrh na Pohorju

Opis pohodne poti do Ribniške koče (čez Črni vrh):

Nadmorska višina Grmovškovega doma: 1371 m

Nadmorska višina Črnega vrha: 1543 m

Nadmorska višina Ribniške koče: 1507 m

Višinska razlika na poti: 208 m

Čas hoje: 1 h 40 min

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od cca 4 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo ob lepem vremenu, tudi takrat ko je sneg

Oprema: običajna pohodniška oprema

Ribniška koča

Kulinarika in namestitev

Namestitve: Grmovškov dom, Lukov dom, apartmaji Pungart, Luka in Vabo

Kulinarika: Grmovškov dom, Lukov dom, Koča Kaštivnik

Na voljo je tudi postajališče za avtodome.

Odprti vse dni v letu (razen koča Kaštivnik, ki je odprta v času smučarske sezone, po potrebi tudi med letom).

Nudijo več različnih sob (dvoposteljne, triposteljne in večposteljne) ter odlično kulinariko.

Prirejajo razne dogodke (poroke, praznovanja, Team buildinge, šole v naravi, športne prireditve).

Lukov dom: nudi tudi wellness

Grmovškov dom

DOSTOP DO GRMOVŠKOVEGA DOMA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Arjo vas, Velenje, Dravograd. Po regionalni cesti se peljemo proti Dravogradu, skozi Velenje, Hudo luknjo, Mislinjo vse do Slovenj Gradca. Tam pa sledimo oznakam za Kope. Oznake opazimo ob glavni cesti. Cesti sledimo do konca, do Grmovškovega doma.

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti proti Celju, a le do odcepa za Slovenske Konjice. Po regionalni cesti se peljemo skozi Slovenske Konjice do Stranic, kjer v krožnem križišču izberemo prvi izvoz. Nato nadaljujemo po regionalni cesti skozi Vitanje in Dolič. V Doliču prispemo do prednostne ceste, kjer skrenemo desno proti Mislinji in Slovenj Gradcu. V Slovenj Gradcu opazimo smerokaze za Kope. Cesti sledimo do njenega konca, do Grmovškovega doma.

KAJ POČETI NA KOPAH

Smučišče Kope

Smučišče se razprostira na višini od 1010 do 1542 metrov. Na razpolago je 8 km urejenih smučarskih prog, katere povezujejo dve štirisedežnici ter šest vlečnic. Proge so raznolike in tako primerne za začetnike kot vrhunske smučarje.

Tek na smučeh

Za ljubitelje teka na smučeh je na voljo 15 kilometrov urejenih tekaških prog, katere so speljane od Grmovškovega doma do Ribniške koče.

Pohodi

Od Grmovškovega doma priporočamo pohod na Veliko Kopo ali pa na Črni vrh, kjer lahko pohod podaljšamo do Ribniške koče. Vse poti so markirane. Z vrha Velike Kope in Črnega vrha se razprostira lep razgled na vrhove Pece, na Uršljo goro, Savinjske Alpe, Koralpe v Avstrijo, preostale dele Pohorja in doline.

  • Pohod na Petelinje jezero: jezero se nahaja ob smučarski progi in ob poti na Veliko Kopo. Okoli jezera so leseni ležalniki.
  • Pohod na Veliko Kopo: pohod je enostaven in z lahko na vrh pridejo tudi otroci. Pohod si lahko izberemo po smučišču (v času, ko smučišče ne obratuje) ali pa po markirani poti. Zanimivost ob poti (na desni strani smučišča, če se podajamo od spodaj navzgor) je Petelinjo jezero. Na vrhu so energetske točke ter geodetska točka.
  • Pohod na Črni vrh: Črni vrh je najvišji vrh Pohorja. Do njega je najenostavneje priti od Grmovškovega doma. Na vrhu je lesena klop, bivak in spomenik.
  • Pohod do Ribniške koče: do Ribniške koče pridemo, če nadaljujemo po poti od Črnega vrha naprej. Pot je enostavna, le da za pohod na eno stran potrebujemo cca uro in pol do dve uri z otroki. Malo pred Ribniško kočo je jezero, ki je vredno ogleda.
  • Pohode lahko nadaljujemo naprej od Ribniške koče in sicer na Jezerski vrh ter Ribniško jezero. Od Velike Kope lahko nadaljujemo na Malo kopo do Partizanskega doma

Kolesarjenje

Za kolesarje imajo posebej urejen bike park. Na svoj račun pa pridejo tudi ostali ljubitelji kolesarjenja, ki se lahko s kolesi podajo na Črni vrh in vse do Ribniške koče. Prav tako pa vodi na Kope več cest iz dolin, kjer se da narediti različno dolge kolesarske izlete.

Energetske točke

Na vrhu Velike Kope se nahajajo energetske točke. Kar 13 energetskih točk, ki pozitivno in blagodejno vplivajo na naše počutje.

Disc Golf

Igra v gozdovih ob Grmovškovem domu, kjer mečemo disk v posebej oblikovano košaro. Zanimiva igra v lepi Pohorski naravi za vse generacije.

Nabiranje gob, borovnic ter ostalih gozdnih sadežev

Pohorski gozdovi nudijo mnogo možnosti za nabiranje gob, borovnic ter drugi različnih gozdnih sadežev. Z malo sreče se najde več različnih vrst užitnih gob.

KOPE ZA OTROKE

Pohodi

Pohodi na Veliko Kopo, Črni vrh ter vse do Ribniške koče so primerni tudi za otroke. Za samostojno hojo priporočamo za otroke od četrtega leta dalje (Velika Kopa od 3 let dalje oziroma odvisno od otroka). Sicer pa so pohodne poti enostavne in primerne za starše z nosilkami ali nahrbtniki za otroke. V primeru, da imate športni voziček primeren za tak teren, se lahko na pohod podate z vozičkom.

Zimske radosti

Za otroke so na Kopah tudi primerna smučišča za učenje. Za najmlajše začetnike pa je na voljo mini smučišče z igralnimi ovirami ter tekočim trakom. Na bližnjem hribčku je urejeno sankališče.

Animacijski programi

Za otroke imajo urejene animacijske programi, za katere termine in tematike prejmete na brošuri na Grmovškovem domu.

Igrala in ostale igre

Pred Grmovškovim domom so vso leto na voljo zanimiva igrala, kjer je med drugimi tudi plezalna stena. Poleg igral je odbojkarsko igrišče. Otroci pa lahko uživajo tudi ob metanju diska (Disc Golf).

Holcerčkov živalski vrt

Za Grmovškovim domom je mini živalski vrt, ki si ga otroci z veseljem ogledajo.

Kolesarjenje za otroke

Najmlajši se lahko preizkusijo na mini kolesarski progi za otroke.

Holcerčkova pravljična dežela

Program za otroke ob sobotah in nedeljah, ki traja od 11.00 do 16.00. Voden ogled do Holcerčkovega živalskega vrta, petelinjega jezera, s sedežnico do energetskih točk, vmes pa je še mnogo animacij za otroke.