Manj poznan vrh v Kamniško Savinjskih Alpah, Lučki dedec je zelo lepo razgleden vrh nad znano kočo Korošica.

Priporočen čas obiska: za otroke samo poleti oz v času, ko ni snega ali ledu

Čas vzpona: cca 3 ure

Primerno za: samo za izkušene!

Vzpon na goro Lučki Dedec za tiste, ki redno zahajamo v visokogorje ne predstavlja zahtevnega vzpona. Za nekoga, ki pa nima izkušenj pa zna biti vzpon zelo zahteven. Potrebno je dobro poznavanje poti, saj zadnji del poti ni označen. Če poznate prave prehode do vrha, je vzpon enostaven, sicer pa zna biti vmes tudi kaj plezanja. Priporočam, da se na Lučki dedec povzpnete samo, če imate izkušnje z visokogorjem, dovolj kondicije in moči, da boste otroke nesli ali pa da imajo vaši otroci dovolj izkušenj z hojo v hribe.

O LUČKEM DEDCU

Lučki Dedec je 2013 metrov visoka gora, ki se dviga nad planino Korošica in hkrati nasproti mogočne gore Ojstrica. Iz vrha se nam odpre lep pogled na okoliške vrhove, Planjavo, Brano, Raduho, Dleskovško planoto in Veliko planino. Na vrhu gore so travnata pobočja, kjer bodo na dvoj račun prišli tudi mulci z rajanjem po mehki gorski travi.

NA LUČKI DEDEC PREKO VEŽE IN MIMO JEZERA VODOTOČNIK

Izbrali smo pot, ki vodi preko prav tako lepo razglednega vrha Veža ter mimo še bolj zanimivega gorskega jezera Vodotočnik. Jezero se nahaja na Dleskovški planoti. Če se postavite na pravo točko, boste lahko opazili zanimivo srčasto obliko jezera. Ob jezeru stoji manjši pastirski stan in ne malo krat se naokoli pasejo krave. Jezero in stan sta odlični točki za vmesni počitek.

PLANINA KOROŠICA

Planina Korošica je kot oaza med visokimi gorami. Leži na višini 1810 metrov ter je dolga 260 metrov ter široka kar 341 metrov. Velika travnata planina, na kateri leži tudi Kocbekov dom je raj za planince in predvsem za mulce, kjer lahko brezskrbno tekajo naokoli.

OPIS POTI

Opis poti na Lučki dedec najdete na spletni strani: http://www.hribi.net/gora/lucki_dedec/3/358. Vse poti so označene kot zahteven, a to samo zaradi zadnjega dela pred vrhom, ki je neoznačen in je potrebno poznati dobre prehode med skalami. Vzpon je lahko zares čudovit, razgledi iz vrha še bolj, a ne podajajte se nanj z mulci, če ga ne poznate dobro in če nimate dovolj izkušenj ter kondicije.