Pokljuška soteska je naravni spomenik v bližini Bleda, katera s svojima 2 kilometroma dolžine obiskovalcem prikaže čudovite naravne znamenitosti. Gre za največjo fosilno sotesko v Sloveniji, katera je nastala zaradi toka po koncu druge ledene dobe, kateri je med umikom ledenikov močno zajedel v apnenčasto kamnino. V Pokljuški soteski lahko opazujemo najrazličnejše kraške oblike, naravne mostove, previsne stene in votline. Najbolj znana pa je Pokljuška luknja, katera ima dva vhoda in še tri naravna okna. Tam naj bi se pred begom v Nemčijo skrival tudi Primož Trubar.

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Maribor – izhodišče za Pokljuško sotesko: 188 km, 2 h 10 min

Ljubljana – izhodišče za Pokljuško sotesko: 61 km, 50 min

Koper – izhodišče za Pokljuško sotesko: 163 km, 2 h

Novo mesto – izhodišče za Pokljuško sotesko: 132 km, 1h 30 min

Kranj – izhodišče za Pokljuško sotesko: 34 km, 35 min

Koordinate parkirišča: 46.3789°N / 14.0419°E

Pokljuška soteska

OPIS POHODNE POTI

Izhodišče: Krnica

Čas hoje: krajša pot – 1 h, daljša po 1,5 h do 2 h

Označenost: poti so označene

Višinska razlika po poti 170 m

Primerno za otroke: da

Priporočena oprema: oprema za visokogorje (za otroke priporočamo čelado)

Ni primerno za vozičke.

Pokljuška soteska

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Zapeljemo se do Bleda, od koder nadaljujemo v smeri Pokljuke. Sledimo glavni cesti do vasi Zgornje Gorje, kjer konec vasi opazimo smerokaz desno za Mojstrano in Zgornjo Radovno. Tam skrenemo in le nekaj metrov za tem že opazimo smerokaz levo za Pokljuško sotesko. Tam se peljemo do konec ceste oziroma sledimo oznakam do parkirišča na izhodišču za Pokljuško sotesko.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča nadaljujemo po pohodni poti naravnost navzgor po grapi. V prvem razcepu lahko pokukamo v levo razpoko, kjer v primeru dežja opazimo slap. Malo naprej po poti pa prispemo do table, kjer je smerokaz, ki nas opozori na vse poti, desno za daljšo pot in levo za krajšo pot. Če skrenemo desno, nas poti vodi skozi Pokljuško luknjo. Gre za veliko skalno votlino. Od tu lahko nadaljujemo naprej in sledimo oznakam, ki so ponekod sicer nekoliko težje sledljive. Ves čas se držimo levo in tako prispemo nazaj v sotesko z druge strani in s tem naredimo krožno pot (pridemo v najbolj zanimiv predel Pokljuške soteske od zgoraj navzdol). Če pa želimo na krajšo pot, pri tabli, ki nas je opozorila na daljšo in krajšo pot, skrenemo levo in gremo samo do najbolj zanimivega dela Pokljuške soteske, torej mimo naravnega mostu in do sicer neprehodnega dela, kjer je urjena turistična pot z lepo speljano leseno galerijo. Ko se vzpnemo po lesenih podestih, prispemo v najožji del soteske, skozi katerega pridemo v zgornji del Pokljuške soteske. Od tu se lahko vrnemo po isti poti ali pa gremo v nasprotni smeri prej opisane daljše poti.

POKLJUŠKA SOTESKA ZA OTROKE

Pohod

Tako krajša kot daljša pot sta zanimivi in primerni za otroke. Na nekaterih bolj izpostavljenih delih priporočamo večjo previdnost, saj je ponekod nevarnost zdrsa.

Razgledi

Med pohodom po daljši poti se nam nekajkrat odprejo lepi razgledi, v katerih uživajo tudi otroci.

Poučen pohod

Na pohodu skozi Pokljuško sotesko priporočam, da se otrokom predstavi nastanek soteske ter zgodbo o skrivanju Primoža Trubarja v predelu, skozi katerega vodi pohodna pot.