Planino Zajamniki, ki leži na zahodnem robu Pokljuke mnogi označujemo za najlepšo planšarsko vasico v Sloveniji. S planine se razprostira čudovit razgled na Julijske Alpe. Posebnost planšarskih stanov na Zajamnikih je, da so stanovi razpotegnjeni v ulico.

Dostop do izhodišča, Rudno polje:

Ljubljana – Rudno polje: 81 km, 1 h 10 min

Maribor – Rudno polje: 200 km, 2 h 35 min

Novo mesto – Rudno polje: 146 km, 2 h

Koper – Rudno polje: 176 km, 2 h 15 min

Koordinate izhodišča, Rudno polje: 46.3458°N / 13.9236°E

Zajamniki

Opis pohodne poti do Zajamnikov:

Izhodišče: Rudno polje

Čas hoje: 1 h 20 min

Višinska razlika na poti: 50 m

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 – 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Vozički: ni primerno za vozičke

Primeren čas: v vseh letnih časih, pozimi z otroki, če ni preveč snega

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Zajamniki

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Peljemo se po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Bled, Bohinj. Zapeljemo se do Bleda in sledimo oznakam za Pokljuko. Nato se ves čas peljemo v smeri Pokljuke, po prednostni cesti, dokler ne prispemo vojašnice na Pokljuki in parkiramo na označenem parkirišču nasproti vojašnice.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča se podamo peš po makadamski cesti naprej od vojašnice. V zimskem času je tam tekaška proga, zato se le tej umaknemo, da ne oviramo tekačev. Ko pridemo naprej od strelišča, nas markirana pot usmeri v smrekov gozd. Kmalu prispemo do križišča, kjer gre desno cesta za Uskovnico, mi pa skrenemo levo na spodnjo cesto. Ta cesta je zaprta za promet. Ves čas sledimo oznakam za Zajamnike. Pot nas vodi čez nekaj travnikov, večji del pa poteka po smrekovem gozdu, nekaj pa tudi po makadamskih cestah. Med potjo je le nekaj vzponov in spustov, večji del pa je pot precej ravna. Ko prispemo na planino Zajamniki, se nam že na samem začetku odpre čudovit razgled na planino in Alpe v ozadju. Vračamo se po isti poti.

KRAJŠA POT

Skoraj do planine Zajamniki se da tudi zapeljati in sicer parkiramo ob cesti nad planino. Nato se podamo peš na planino in do razgledne točke, ki se nahaja na travniku nad planino, potrebujemo približno 10 minut hoje. Po cesti med planšarskimi stani se da tudi s športnimi vozički, ne da se pa do razgledne točke. Cesta je v primeru snega zaprta.

Koordinate točke nad planino Zajamniki, do koder se lahko pripeljemo: 46.314701°N / 13.931235°E.

ZAJAMNIKI ZA OTROKE

Pohod

Pohod do planine Zajamniki je enostaven in zato primeren tudi za majhne otroke, ki pot brez problemov prehodijo.

Razgledi

Razgledi na planino Zajamniki, na planšarske stane, na Julijske Alpe so tako čudoviti, da v tem nedvomno uživajo tudi otroci.

Sprehod med planšarskimi stani

Opazovanje čudovitih stanov, okoli katerih se pasejo krave, kjer je čudovita narava in z malo sreče lahko kupimo tudi domač sir, je za vse obiskovalce čudovito doživetje.