Tromeja ali z drugim imenom Peč je vrh, kjer se stikajo tri meje, Italije, Avstrije in Slovenije. Z vrha se razprostirajo čudoviti razgledi v vse štiri države. Z Avstrijske strani skoraj do vrha pripelje gondola, iz Slovenske smeri se tik pod vrh da pripeljati z avtom, najlepše pa je zagotovo, če se tja podamo peš.

Dostop do izhodišča, Rateče:

Ljubljana – Rateče: 89 km, 1h 10 min

Maribor – Rateče: 215 km, 2h 30 min

Koper – Rateče: 192 km, 2h 15 min

Novo mesto – Rateče: 161 km, 1h 50 min

Koordinate izhodišča, Rateče: 46.29467°N / 13.43091°E

Tromeja

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Peljemo se po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Kranjsko goro. Nato se zapeljemo do Kranjske gore, od koder nadaljujemo naprej v smeri Italije do kraja Rateče. V križišču, kjer se levo odcepi cesta v Planico, mi skrenemo desno v center Rateč in parkiramo na primernem mestu.

POHODNE POTI

Iz Rateč vodi na Tromejo več različnih pohodnih poti. Na vseh poteh premagamo dobri 600 višinskih metrov. Za najhitrejšo pot potrebuje 1h in 40 minut, za najdaljšo pa dobri dve uri. Večina poti je označenih in so lepo sledljive. Lahko pa se zapeljemo tudi višje in parkiramo kje ob cesti ter si tako skrajšamo pot.

Na pohod se lahko podamo tudi s Korenskega sedla, Polje ali pa iz Italije ali Avstrije.

TROMEJA ZA OTROKE

Pohod na Tromejo

Pohod na Tromejo je enostaven in zato primeren tudi za majhne otroke. V kolikor bi želeli manj hoje, se lahko zapeljemo višje ali tik pod vrh.

Pohod po vrhu Tromeje

Na vrhu priporočamo pohod do več koč, več razgledišč, po travnikih, kjer se pasejo krave in konji.

Igrala

Pri kočah so na voljo otroška igrala, kjer je postanek z otroki zagotovljen.

Čudoviti razgledi

Razgledi s Tromeje segajo daleč naokoli, v vse tri države. V teh čudovitih razgledih uživajo tudi otroci.

Živina na paši

V toplejšem delu leta je zagotovljeno, da bomo videli krave in konje na paši, kar je za otroke vsakič zanimivo doživetje.