Ena najlepših sotesk v Avstriji je nedvomno Liechtensteinklamm. Sotesko je vredno obiskati, saj zaradi svojih naravnih čudes pusti pečat na obiskovalcu.

Cilj: Liechtensteinklamm

Država: Avstrija

Pokrajina: Salzburg

Oddaljenost od Slovenije: Ljubljana – Liechtensteinklamm, 230 km, 2h in 50 min. Maribor – Liechtensteinklamm, 293 km, 3h in 30 min.

Čas ogleda: cca 1,5 h

Termin: Soteska je odprta samo v poletnem času

Priporočena oprema: športni čevlji, jakna, saj je v soteski precej hladno ter vlažno

Vstopnina: odrasli 6€, otroci (6 – 18 let) 4€

Trenutno je soteska zaprta, saj je 28.5.2017 kljub strogemu nadzorovanju v sotesko padlo okoli 300 ton kamnin. Odneslo je del mostov. Poškodovan na srečo ni bil nihče.

Liechtensteinklamm je najgloblja, najdaljša in najbolj impresivna soteska v Alpah. Močan tok rek s še mogočnejšim slapom v bujnem zelenju. Z malo sreče boste zaznali tudi čudovito mavrico ob slapu.

Pot po soteski je lepo speljana, a kljub temu priporočam, da manjše otroke nesete v nahrbtniku, saj je lahko pot spolzka. Z vozičkom pa se v sotesko ne da, saj je preveč stopnic.

Pot v sotesko je ena, tako da se po isti poti tudi vračate. Na koncu soteske se nahaja mogočen slap.

Soteska je zaradi svoje atraktivnosti začela privabljati obiskovalce že leta 1875. Uredili so mostove in brvi ter je tako postala priljubljena izletniška destinacija.

Pred vhodom je urejeno veliko parkirišče (cca 400 m od glavnega vhoda v sotesko). Tam se nahaja tudi restavracija, prodajalna s spominčki ter igrala za otroke.

ZANIMIVOSTI:

  • Na leto sotesko obišče okoli 200.000 ljudi
  • Pred vsako sezono pregledajo vse stene, da se zaradi hudih zim ne bi kakšna skala odkrušila
  • Vsak dan strokovno osebje naredi ogled soteske zaradi varnosti
  • Zadnji del soteske je tako ozek, da so morali prebiti tunel (70 metrov), da lahko obiskovalci pridemo do slapu
  • Pozimi je soteska zelo nevarna, zato je takrat tudi zaprta. Vanjo padajo plazovi, luščijo se ledene sveče in poti zaledenijo
  • Globina soteske: do 300 metrov