Ne daleč od Maribora, le streljaj od slovensko-avstrijske meje, v majhni vasici Berghausen živi več kot deset rjavih medvedov. Gre za azil za medvede, kjer so svoj prijetni dom našli medvedi iz različnih krajev Evrope in Azije, ki imajo za seboj burno preteklost. To je največji azil za medvede v Avstriji. Na leto se na ogled medvedov odpravi več tisoč obiskovalcev.

Na ogled je tudi nekaj drugih domačih živali, s katerimi se lahko pobližje spoznamo.

Nekaj zgodb medvedov, ki v azilu preživljajo prav prijetno življenje: ena medvedka je bila rešena iz krempljev krutih lastnikov iz Sirije. Bila je bojna medvedka, saj se je za svoje življenje spopadala z napadalnimi psi. En medved je pomagal služiti denar svojemu lastniku v glasnih diskotekah iz Sloveniji, na njem so menda tudi ugašali cigaretne ogorke.

Ko so bili ti medvedi odpeljani v ujetništvo, so bili še zelo majhni in so se tako naučili živeti s človekom, ki jim priskrbi hrano. Zato jih v naravno okolje ni bilo več mogoče izpustiti.

OPIS DOSTOPA

Maribor – Bärenhof-Berghausen: 27 km, 25 min

Ljubljana – Bärenhof-Berghausen: 152 km, 1h 40 min

Murska Sobota – Bärenhof-Berghausen: 67 km, 49 min

Koordinate: 46.692200°N / 15.592093°E

Bärenhof-Berghausen

POMEMBNI PODATKI

Naslov: A- 8461 Ehrenhausen a. d. Weinstraße I Steiermark

Kontakt: +43 (0) 664 522 422 0, +43 (0) 664 165 239 2, baerenhof.berghausen@gmail.com

https://www.facebook.com/Suedsteiermark.Baerenhof

Vstopnina: https://www.baerenhof-berghausen.com/fr-besucher

Odpiralni čas: od 1.4. do 31.10. https://www.baerenhof-berghausen.com/fr-besucher

Primerno za: vse vrste obiskovalcev

Primerno za vozičke: da

Priporočen čas obiska: minimalno 1h

Bärenhof-Berghausen

OPIS DOSTOPA

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Avstrije. Mejo z Avstrijo prečkamo na mejnem prehodu Šentilj. Če imamo Avstrijsko vinjeto, avtocesto zapustimo na prvem izvozu z avtoceste, tik čez mejo ter skrenemo levo in se peljemo skozi vas Grassnitzberg ter nato sledimo oznakam za Bärenhof.

V koliko želimo avtocesto zapustiti že v Sloveniji, se podamo čez mejo na starem mejnem prehodu v Šentilju in se zapeljemo do Spielfelda v Avstriji ter nato sledimo po zgornjem opisu.

AZIL ZA MEDVEDE IN OTROCI

Ogled medvedov

Ogled medvedov je velika atrakcija za otroke, saj lahko mnogi tukaj prvič v življenju vidijo zares velike medvede.

Ostale živali

Na ogled in celo druženje so na voljo številne druge živali. To so konji, koze, bizoni, alpake, pavi, prašiči itd.

Hranjenje živali

Ob plačilu vstopnine lahko kupimo hrano za živali. Zelo zanimivo doživetje za otroke, kjer vsak otrok s svojim majhnim vedro hodi od živali do živali in jih hrani.

Gostinska ponudba

V prijetni starinski hiši je urejen gostinski lokal. Na prijetno terasi in tudi notranjih prostorih lahko poskusimo njihove domače sadne sokove, lokalna vina, okusne domače prigrizke itd.

Igrala

Igrala so na voljo na terasi gostinskega lokala ter pri leseni hiški, kjer se plača vstopnino in je na voljo tudi manjša trgovinica s spominki.