Kekec, znani lik iz treh filmov (Kekec na hudi poti, Kekec na volčji sledi ter Kekec nad samotnim breznom) se danes podi po skrivnostni naravi v okolici Kranjske Gore. Oče vseh treh zgodb je bil namreč rojen v Kranjski Gori. Odkar so bile pripovedke prenesene v film, ga ni otroka, ki ne bi poznal znane Kekčeve pesmi. Seveda pa Kekec ni edini, ki nastopa v pripovedkah ter filmih, družbo mu delajo še drugi zanimivi liki. Vedno prestrašeni Rožle ter njegova slepa sestra Mojca, dober možic Kosobrin, ki ve za vsako rož’co, hudobni lovec Bedanec ter teta Pehta. Na predstavitvi Kekčeve dežele, v katero se podamo z avtobusom ter si med potjo zatisnemo oči, da lokacija dežele ostane skrita. Nato nas vodnik popelje v čudovito deželo pravljičnih likov, kjer rešimo Mojco pred hudobnim Bedancem, ob bežanju pred Bedancem nas le ta prestreže, z oponašanjem sove ga kmalu spodimo s poti. Nato prispemo do prijetne in zabavne Kosobrinove hiške. Kosobrin nas z veseljem sprejme ter nas napoti na tobogan ter nato nas skupaj z Mojco popeljeta do navihanega Kekca. Skozi skrivni rov v naslednjo prijetno kočico s pogledom na gore nas popelje Kekec. Za konec pa nas v svoj dom sprejme še teta Pehta, ki nam ponudi prigrizek ter pijačo (za vse čaj, za odrasle pa še domače žganje iz gorskih rož). Med potjo po Kekčevi deželi pa doživimo in vidimo še mnogo več.

Dostop do Kranjske Gore

Ljubljana – Kranjska Gora:

Razdalja: 85 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – Kranjska Gora:

Razdalja: 210 km

Čas vožnje: 2 h 15 min

Koordinate Kranjske Gore, Julijana turizem: 46.484541°N / 13.782061°E

Bedanc v Kekčevi deželi

Pomembni podatki:

Od centra Kranjske Gore (Borovška cesta 93b, 4280 Kranjska Gora) se podamo z avtobusom. Čas trajanja vožnje: 15 min v eno smer.

Ogled možen le vodeno.

Termini vodenih ogledov: spremljajte na spletni strani https://www.julijana.info/sl/aktivnosti/letne/kekceva-dezela

Predhodna rezervacija: da. Na telefon 051623701.

Čas trajanja pustolovščine: 2 h

Cenik:

– Individualno 1 ali 2 osebi: 19€ / osebo

– Družine več kot 3. člani: 17€ / osebo

– Skupina nad 25 oseb: 17€ / osebo

Primerno za: vse starosti otrok, lahko jih nesemo tudi v nahrbtnikih ali nosilkah. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: priporočamo toplejši del leta (ko je preveč snega ali slabo vreme ni možnosti dogodivščine v Kekčevi deželi).

Kekčeva dežela

OPIS DOSTOPA DO KRANJSKE GORE, JULIJANA TURIZEM

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljane, od koder nadaljujemo po Gorenjski avtocesti vse do Jesenic, kjer izberemo izvoz za Kranjsko Goro. Peljemo se do Kranjske Gore, do centra. Nasproti trgovine Mercator bomo opazili leseno kočo ter pred njo parkirišče. Tam ima sedež Julijana turizem, ki organizira pustolovščino v Kekčevi deželi. Od tam tudi krenemo z avtobusom v Kekčevo deželo. Avtobusa ne moremo zgrešiti, saj je ves porisan z Kekčevimi motivi.

KEKČEVA DEŽELA ZA OTROKE

DOŽIVETJE Z AVTOBUSOM

Prva atrakcija za otroke (in ostale) je vožnja s starodobnim avtobusom, ki je poslikan z motivi Kekca. Zabaven vodnik že na avtobusu zabava otroke, kar pa nato sledi čez celotno pustolovščino.

PUSTOLOVŠČINA V KEKČEVI DEŽELI

V Kekčevi deželi doživimo zanimivo pustolovščino, kjer spoznamo like iz filma. Skupaj zapojemo tudi znano Kekčevo pesem, oponašamo sovo, splezamo skozi skrivni rov ter še mnogo.

POSTREŽBA TETE PEHTE

Zelo zabavna je tudi postrežba pri teti Pehti, pri kateri poskusimo domače pecivo, čaj ter odrasli žganje. Družbo pa nam delajo tudi koze.

OSTALE AKTIVNOSTI V OKOLICI KRANJSKE GORE

Pohodi

V okolici Kranjske Gore je na voljo več možnosti za pohode.

Kolesarjenje

Iz Kranjske Gore se lahko podamo na zanimive kolesarske ture, v Tamar, lahko nadaljujemo pot tudi do Belopeških jezer, do Jesenic, lahko tudi na Vršič itd.

Belopeška jezera

Belopeška jezera so s svojo zeleno-modro barvo pravi magnet za obiskovalce. Lahko si izberemo enodnevni izlet na Belopeška jezera ali pa nam jezera služijo za počitek pred ali pa po povratku iz gora. Dve ledeniški jezeri se nahajata v Italiji, v bližini meje s Slovenijo. Več na: Belopeška jezera.

Zelenci

Zelenci so jezero smaragdno zelene barve z mogočnimi vrhovi v ozadju. Pohod do jezera je enostaven ter kratek, primeren za majhne otroke in ostale. Kristalno čista voda omogoča, da lahko opazujemo ribice ter številne izvire hladne vode na dnu. V naravnem rezervatu Jezerci uspevajo zanimive in redke rastlinske vrste. Posebnost Zelencev pa je tudi, da pozimi ne zamrznejo, saj je njihova temperatura čez vso leto okoli 6°C. Zelenci pa so tudi izvir Save Dolinke. Več na: Zelenci.

Trupejevo poldne

Trupejevo poldne je lepo razgledna gora na meji z Avstrijo. Zelo lep razgled je na Julijske Alpe ter Avstrijo. Na vrhu stoji križ in zvonček. Za počitek pa priporočamo, da si primeren prostor poiščete pod vrhom, saj je na Avstrijski strani prepaden del. Več na: Trupejevo poldne.

Dovška baba

Dovška baba je izredno lepo razgledna gora v Karavankah. Lepo speljana pot skozi gozdove nas kmalu pripelje na razgledna travnata pobočja. Ker je gora enostavno dostopna, varna, brez prepadov ter z lepo shojenimi in označenimi potmi je primerna tudi za najmlajše. Več na: Dovška baba.