Zelenci so jezero smaragdno zelene barve z mogočnimi vrhovi v ozadju. Pohod do jezera je enostaven ter kratek, primeren za majhne otroke in ostale. Kristalno čista voda omogoča, da lahko opazujemo ribice ter številne izvire hladne vode na dnu. V naravnem rezervatu Jezerci uspevajo zanimive in redke rastlinske vrste. Posebnost Zelencev pa je tudi, da pozimi ne zamrznejo, saj je njihova temperatura čez vso leto okoli 6°C. Zelenci pa so tudi izvir Save Dolinke.

Dostop do Zelencev:

Ljubljana – Zelenci:

Razdalja: 88 km

Čas vožnje: 1 h 5 min

Maribor – Zelenci:

Razdalja: 213 km

Čas vožnje: 2 h 20 min

Koordinate parkirišča pri Zelencih: 46.494374°N / 13.734380°E

Zelenci

DOSTOP

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti. Avtocesto zapustimo na zadnjem izvozu pred Karavanškim tunelom in se peljemo v smeri proti Kranjski gori. Kranjsko goro obvozimo ter se peljemo še nekaj kilometrov naprej proti Italijanski meji. Na levi strani ceste opazimo parkirišče ter table za Zelence.

ZELENCI ZA OTROKE

Pohod

Pohod do jezera je kratek, saj zanj potrebujemo z otroki maksimalno 10 minut hoje po ravnem. Od parkirišča se podamo po lepo shojeni gozdni poti skozi gozd. Primerno tudi za zelo majhne otroke, tudi dvoletnike. Do Zelencev se da dostopati tudi s športnim vozičkom.

Ogled Zelencev

Ogled smaragdnega jezera z mogočnimi vrhovi v ozadju je zanimiva za vse obiskovalce. Še lepše pa si jih lahko ogledamo iz razglednega stolpa poleg. Na razglednem stolpu je tudi nekaj opisov o Zelencih.

Ribice in račke

Z malo sreče bomo v kristalno čisti vodi videli ribice ter na vodi račke, ob čemer še posebej uživajo otroci.