Trupejevo poldne je lepo razgledna gora na meji z Avstrijo. Zelo lep razgled je na Julijske Alpe ter Avstrijo. Na vrhu stoji križ in zvonček. Za počitek pa priporočamo, da si primeren prostor poiščete pod vrhom, saj je na Avstrijski strani prepaden del.

Dostop do izhodišča, Železnica:

Ljubljana – Železnica:

Razdalja: 100 km

Čas vožnje: 1 h 50 min

Maribor – Železnica:

Razdalja: 225 km

Čas vožnje: 3 h

Koordinate izhodišča, Železnica: 46.5112°N / 13.8482°E

Trupejevo poldne

Opis pohodne poti od Železnice:

Nadmorska višina Železnice: 1570 m

Nadmorska višina Trupejevega poldna: 1931 m

Višinska razlika: 361 m

Čas hoje: z otroki cca 1,5 h

Primerno za: majhne otroke (za samostojno hojo od 4 let dalje), starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: pohodniška oprema za visokogorje

Trupejevo poldne

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Jesenice zahod in Kranjsko goro. Peljemo se po regionalni cesti proti Kranjski gori, katero obvozimo in se peljemo naprej proti Italiji. V vasi Podkoren se usmerimo desno proti mejnemu prehodu Korensko sedlo. Le nekaj 100 metrov pred mejnim prehodom se desno odcepi gozdna cesta, kateri pa sledimo do križišča. Tam nadaljujemo naravnost (ostro levo je Jerebikovec). V naslednjem križišču nadaljujemo levo (desno je Brvogi), kjer se začne cesta spuščati navzdol. Zatem se vozimo malo dlje in prispemo do tretjega križišča. Tu zavijemo desno (levo je odcep za Dolič). Naslednje križišče je manj izrazito, kjer nadaljujemo naravnost in sledimo cesti do njenega konca. Naprej je samo kolovoz, kjer pa je prepovedana vožnja.

OPIS POHODNE POTI

S parkirišča nadaljujemo peš po kolovozu, kateri se nadaljuje naprej od konca ceste. Pot je neoznačena, ampak po opisu lahko sledljiva. Kolovozu sledimo cca 30 minut, dokler ne prispemo na jaso, kjer na levi strani opazimo lovsko kočo. Pot nadaljujemo po manjši dolini in prispemo na travnik vzhodno od lovske koče. Edini nekoliko težje sledljivi del poti je čez travnik. Ko prispemo med rušje pa pot ponovno lepo sledimo na sedlo med Trupejevim poldnom in Lepim vrhom (ta vrh ima tudi druga imena, Na pečeh, Peči, Bele peči). Na vrh Trupejevega poldna nadaljujemo levo in kmalu prispemo na vrh.

OSTALI DOSTOPI

Vsi ostali dostopi so daljši. Za otroke bi bil primeren še pohod iz Srednjega vrha, ki pa se priključi poti čez Železnico. Iz Belce ter iz Avstrijske poti pa za pohod potrebujemo vsaj 4 ure ali več.

TRUPEJEVO POLDNE ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Trupejevo poldne je enostaven in ne zahteva veliko časa ter višinskih metrov. Pohodna pot je zanimiva, saj le ta poteka čez travnike ter gozdove.

Igra v naravi

Za igro v naravi imamo več možnosti, za kar je primeren travnik pri lovski koči, greben pod Trupejevim poldnom ter travnata površina pod vrhom Trupejevega poldna. Za otroke pa je zanimiv tudi zvonček na vrhu.

Pristen stik z naravo in lepi razgledi

Ves čas nas na poti spremlja lepa neokrnjena narava. Na vrhu pa nas pričakajo čudoviti razgledi na Slovenske in Avstrijske gore ter doline.