Dovška baba je izredno lepo razgledna gora v Karavankah. Lepo speljana pot skozi gozdove nas kmalu pripelje na razgledna travnata pobočja. Ker je gora enostavno dostopna, varna, brez prepadov ter z lepo shojenimi in označenimi potmi je primerna tudi za najmlajše.

Vrh: Dovška baba

Višina: 1891 m

Lokacija: Gorenjska

Priporočen čas obiska: za otroke v času, ko ni snega

Čas vzpona: najkrajši čas po makadamski cesti cca 1h do pastirske koče na planini Dovška Rožca. Od tam do vrha je še cca 30 minut

Vzpon tudi za otroke: za otroke vseh starosti, saj se da do koče na planini Dovška Rožca priti s športnim vozičkom. Zadnji vzpon pa je zaradi kratke razdalje in lepo shojene poti primeren za nošenje najmlajših v nosilkah

DOVŠKA BABA NA MEJI MED SLOVENIJO IN AVSTRIJO

Dovško babo Avstrijci imenujejo Frauenkogel, saj si jo delimo z njimi. Po grebenu, na katerem se nahaja Dovška baba namreč poteka meja med Slovenijo in Avstrijo. Za oba naroda velja vrh za zelo priljubljen, saj je enostavno dostopen in lepo razgleden. Iz Slovenske smeri je najbolj enostaven dostop iz smeri Mojstrane in Dovja. Od tam je proti vrhu več pohodnih poti.

RAZGLEDNA DOVŠKA BABA

Glavni razlog za obisk Dovške babe so čudoviti razgledi na Julijske Alpe, Karavanke, sosednjo Avstrijo. Proti vrhu se razprostirajo velika travnata pobočja, ki nudijo lepe razglede. Pri koči na Dovški rožci si lahko privoščimo oddih ter se pripravimo še na zadnji pol urni vzpon do vrha.

Z OTROKI NA DOVŠKO BABO

Ker je vrh enostavno dostopen se lahko nanj podamo tudi z najmlajšimi. V kolikor imate športni voziček, se z njim podate do koče na Dovški rožci. Ker je cesta ponekod precej strma je za takšen vzpon potrebne kar nekaj kondicije ter volje. Od tam pa do vrha, do koder je pol ure (250 višinskih metrov) hoje pa se ne da podati z vozičkom, temveč je potrebno otroke nesti, v kolikor še niso sami pripravljeni za takšen vzpon. Sama si takšno pot organiziram tako, da na športni voziček namestim nosilko, oba otroka dam v voziček, s katerim se vzpnem do koče ter nato nadaljujem do vrha. V kolikor sta otroka majhna in nobene ne more sam peš do vrha, je potrebno nesti oba. Za to je potrebne kar precej kondicije ter predvsem volje.

Dovška baba je vredna obiska, saj se ponaša s čudovitimi razgledi. Enostavno dostopen vrh pa je primeren tako za starše z majhnimi otroki kot nosečnice, starejše, skratka vse, ki se radi podajajo v hribe.