Belopeška jezera so s svojo zeleno-modro barvo pravi magnet za obiskovalce. Lahko si izberemo enodnevni izlet na Belopeška jezera ali pa nam jezera služijo za počitek pred ali pa po povratku iz gora. Dve ledeniški jezeri se nahajata v Italiji, v bližini meje s Slovenijo.

O BELOPEŠKIH JEZERIH

Belopeška jezera imenujemo tudi Mangartska jezera, Fužinska jezera ali Klanška jezera. Gre za dve ledeniški jezeri pod mogočnimi gorami. Belopeška jezera so narodni park in s svojimi 45 ha eden najmanjših narodnih parkov v Italiji. Zgornje jezero leži na nadmorski višini 929 m, spodnje jezero pa na višini 924 m.

Dostop do Belopeških jezer

Ljubljana – Belopeška jezera:

Razdalja: 98 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – Belopeška jezera:

Razdalja: 223 km

Čas vožnje: 2 h 20 min

Koordinate Belopeških jezer: 46.473448°N / 13.670813°E

Belopeška jezera

OPIS DOSTOPA DO BELOPEŠKIH JEZER

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Gorenjski avtocesti, katero zapustimo na izvozu za Jesenice zahod, Kranjska gora. Peljemo se mimo Kranjske gore do mejnega prehoda Rateče in naprej v Italijo. Malo za mejnim prehodom bomo v levo opazili odcep za Belopeška jezera. Pozorni smo na smerokaz z napisom Laghi di Fusine. Od meje do Belopeških jezer imamo 7 km. Parkiramo lahko pri enem ali drugem jezeru.

S KOLESOM DO BELOPEŠKIH JEZER

Zelo priljubljena je tudi kolesarska tura iz Kranjske gore ali pa Mojstrane do Belopeških jezer. Večji del kolesarske steze je po ravnem in zato primerne tudi za manjše otroke. Sami pa si lahko izberemo dolžino kolesarske ture. Kolesarski stezi se lahko pridružimo kjerkoli želimo. Lahko začnemo že tudi na Jesenicah.

POHOD OKOLI JEZER

Okoli obeh jezer je speljana sprehajalna pot. Lahko se podamo na pohod okoli enega, drugega ali obeh jezer. Pohod je enostaven in primeren tudi za majhne otroke ter starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Pohod okoli enega jezera traja cca pol ure, okoli obeh pa vsaj eno uro. Ob poti je več lesenih klopi za počitek. Za vozičke ni primerno.

BELOPEŠKA JEZERA KOT IZHODIŠČE ZA DALJŠE POHODE

Do vrha Mangarta je dobrih pet ur hoje. Do Zavetišča pod Poncami je 45 minut hoje, do Male Ponce 2,5 h, Srednje Ponce prav tako 2,5 h, do Visoke Ponce 3,5 h in do Zadnje Ponce dobre 4 h.

BELOPEŠKA JEZERA ZA OTROKE

Opazovanje račk, ribic…

Z malo sreče bomo na jezeru opazili račke, v vodi pa zagotovo lahko opazujemo ribice.

Pohod

Pohod okoli jezer je zelo zanimiv, saj nas ves čas obdaja čudovita neokrnjena narava. Med pohodom ne manjka lesenih klopi za počitek.

Vožnja s kajaki, kanuji, supi…

Ob jezeru si lahko sposodimo kajak, kanu, sup in še na takšen način uživamo na kristalno čistem jezeru.

Gostinska ponudba

V toplejšem delu leta je možno ob obeh jezerih dobiti hrano in pijačo. Čez vso leto pa v prijetnem hotelu ob prvem jezeru, kjer nudijo tudi prenočišča.