Frančiškov hrib in Sveta Gora sta vrhova na Skalnici. Najvišja je Sveta Gora, na kateri se nahaja mogočna cerkev. Frančiškov hrib je le nekaj metrov nižji, na njem pa stoji kip sv. Frančiška. Oba vrhova sta lepo razgledna, do njiju pa vodi več poti. Za otroke, ki so željni plezanja po rovih je najbolj zanimiva pot po jarkih.

Dostop do izhodišča, Skalnice:

Ljubljana – Skalnica:

Razdalja: 112 km

Čas vožnje: 1 h 15 min

Maribor – Skalnica:

Razdalja: 238 km

Čas vožnje: 2 h, 30 min

Koordinate Skalnice: 45.986708°N / 13,662180°E

Frančiškov hrib

Opis pohodne poti po jarkih

Nadmorska višina izhodišča: 320 m

Nadmorska višina Frančiškovega hriba: 632 m

Višinska razlika: 312 m

Čas hoje: 1 h

Primerno za: otroke nad 5 let z ustrezno opremo. Ni primerno za starše z nosilkami ali nahrbtniki z otroki

Oprema: športna oprema, naglavna lučka, čelada in po potrebi naveza

Pot od Frančiškovega hriba nadaljujemo do Svete Gore, dodatnih 15 minut in cca 20 višinskih metrov

Frančiškov hrib, kaverna

NA FRANČIŠKOV HRIB PO JARKIH

Od izhodišča sledimo markirani poti po jarkih v desno. Naravnost vodi markirana pot na Sveto Goro, po kateri se nato vrnemo nazaj do izhodišča. Zaradi spolzkih rovov je predvsem z otroki smiselno narediti krožno turo, saj je enostavneje iti po spolzkih rovih navzgor kakor navzdol. Med potjo se odpre lep razgled na Solkanski most, Novo Gorico in Sabotin. Do vrha gremo skozi tri rove, kaverne. Zadnja kaverna je dolga 260 metrov in tudi najbolj zahtevna. Pot skozi kaverno je precej spolzka in strma. Za pomoč so nam tudi jeklenice in nekaj klinov. Pot skozi kaverne je še posebej zanimiva za otroke, za katere pa je potrebne precej pazljivosti. Ko pridemo iz zadnje kaverne nas do vrha razglednega Frančiškovega hriba loči le še nekaj minut hoje.

OD FRANČIŠKOVEGA HRIBA NA SVETO GORO

Od Frančiškovega hriba do Svete Gore vodi široka pot, katero premagamo v 10 minutah. Na vrhu stoji mogočna cerkev, katera je znana po romanju. Cerkev se da tudi ogledati. Poleg je nekaj gostinskih lokalov.

Za povratek do izhodišča priporočamo lahko markirano pot, ki je označena od vrha Svete Gore. Najprej se nekaj metrov podamo nazaj po isti poti v smeri Frančiškovega hriba in se nato spustimo v gozd po prvih stopnicah, ki jih zagledamo na desni. Nato sledimo markacijam.

SOLKANSKI MOST

Med potjo proti ali iz izhodišča je zanimiv postanek za otroke in tudi ostale pri Solkanskem mostu. Most je znan po največjem kamnitem loku na svetu. Le tega si lahko ogledamo iz razgledne ploščadi. Od parkirišča se sprehodimo mimo oštarije do razgledne ploščadi. Do tja potrebujemo cca 5 minut hoje. Pri oštariji Žogica pa so za otroke na voljo igrala.

Koordinate parkirišča: 45.980356°N / 13,655052°E