Lipica je zibelka konjev lipicancev, na kar smo Slovenci lahko še kako ponosni. Gre za osrednjo znamenitost Krasa in eno glavnih kulturnih spomenikov Slovenije. Lipica je največja kobilarna z lipicanci na svetu. Tam domuje več kot 300 čudovitih belih konj na več kot 300 hektarih zelenih površin.

Dostop do Lipice:

Ljubljana – Lipica:

Razdalja: 84 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – Lipica:

Razdalja: 212 km

Čas vožnje: 2 h 15 min

Koordinate Lipice: 45.668707°N / 13.884090°E

Lipica

Pomembni podatki:

Primerno za: vse obiskovalce

Čas aktivnosti: vsaj pol dni do en dan ali več

Priporočen čas obiska: primeren čas je čez vse leto, zagotovo pa je najlepše doživetje od pomladi do jeseni.

Vstopnina: https://www.lipica.org/sl/cenik/

Delovni čas in kontakt: https://www.lipica.org/sl/kontakt/

Spletna stran: https://www.lipica.org/sl/

Naslov: Lipica 5, Sežana

Lipica

OPIS DOSTOPA DO LIPICE

Iz Maribora se peljemo do Ljubljane, od koder nadaljujemo po Primorski avtocesti v smeri Kopra. Iz avtoceste izberemo izvoz za Sežano. Ko prispemo v center Sežane, sledimo oznakam za Lipico. V semaforiziranem križišču v centru Sežane opazimo smerokaz za Lipico. Od Sežane do Lipice nas loči le še cca 10 minut vožnje. Parkiramo na označenem parkirišču.

LIPICA ZA OTROKE

Ogled kobilarne

Ogled Kobilarne lipica je zanimiva za ogled za vse obiskovalce. Kobilarna je bila ustanovljena že leta 1580 in velja za najstarejšo nepretrgoma delujočo ustanovo za načrtno rejo konj na svetu. Na ogledu se lahko podamo v hleve, na pašnike, ogledamo si lahko tudi treninge in smo z malo sreče prisotni tudi na kakšni tekmi v preskakovanju ovir.

Ogled muzejev, galerij, drevoreda…

V sklopu Kobilarne priporočamo še ogled Muzeja Lipikum, Muzeja kočij, Galerije Avgusta Černigoja, Grajskih vrtov, cerkvice, čudovitih drevoredov in pa nakup kakšnega spominčka v trgovinici.

Ogled predstav

Ogled predstav Lipiške jahalne šole je nepozabno doživetje. Dobro izšolani konji ob spremljavi klasične glasbe ter jahačev predstavijo različne elemente, ki so plod dolgoletnega treniranja ter predvsem dobrega sodelovanja in zaupanja med jahačem in konjem.

Vožnja s kočijo

Včasih so se v Lipici s kočijami vozili kralji, kraljice ter ostali visoki gostje. Danes je to zabavno doživetje na voljo vsem obiskovalcem. Kočijaži med vožnjo z veseljem povedo kaj zanimivega o Lipici ter zagotovo o konju, ki vleče kočijo.

Ostala doživetja za otroke v Lipici

V Lipici organizirajo več delavnic, ob katerih imajo otroci pristen stik s konji. Naučijo se čistiti konje, lahko jim pletejo kitke, lahko jezdijo konje. Na voljo je tudi otroško igrišče, mini golf, disc golf, lahko si najamemo e-kolesa.