Na južnem delu kraškega roba se nahajajo občudovanja vredne stene, ki so zaradi svojega posebnega izgleda dobile tudi ime »ušesa Istre«. Do sten pa poteka precej razgibana in slikovita pot.

Dostop do izhodišča, Sveti Kvirik:

Ljubljana – Sveti Kvirik:

Razdalja: 112 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – Sveti Kvirik:

Razdalja: 238 km

Čas vožnje: 2 h 30 min

Koordinate izhodišča, Sveti Kvirik: 45.463788°N / 13.904437°E

Veli Badin

Opis pohodne poti do Veli Badina:

Izhodišče: Sveti Kvirik

Čas hoje: cca 1h v eno smer

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 – 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Vozički: ni primerno za vozičke

Primeren čas: v vseh letnih časih, pozimi z otroki, če ni preveč snega

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Veli Badin

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljane, od koder nadaljujemo v smeri Primorske. Z avtoceste izberemo izvoz za Črni kal. Nato sledimo glavni cesti in čez cca 2 km v Y križišču skrenemo levo proti Sočergi oziroma Buzetu. Dalje sledimo oznakam za Sočergo, se peljemo skozi vasi Kubed in Gračišče ter do vasi Sočerga, kjer pa zapustimo glavno cesto in zavijemo ostro levo. Tam je tudi majhna oznaka za Sv. Kvirik. Po ozki cesti skozi borov gozdiček se povzpnemo do cerkvice, kjer parkiramo.

OPIS POHODNE POTI DO VELE BADINA

Ko parkiramo pred cerkvico, se podamo po markirani planinski poti proti jugo-vzhodu. Pot nas vodi po vrhu grebena, od koder se razprostira lep razgled. Med potjo opazimo smerokaz desno navzdol za bunker. Do bunkerja je le cca 50 metrov, zato priporočamo, da se do tja podate, saj je ogled bunkerja zanimiv. Po ogledu bunkerja se vrnemo nazaj na prej omenjeno pot ter nadaljujemo na vrh Veli Badin, ki se nahaja nad robom sten. Z hojo nadaljujemo naprej po poti in po cca pol ure hoje prispemo do ostrega desnega ovinka, kjer nas pot nato privede pod mogočne skale, ušes Istre.

VELI BADIN ZA OTROKE

Pohod do Vele Badina

Pohod je sicer enostaven in ne zahteva veliko višinskih metrov (cca 200). Je pa potrebna velika previdnost, predvsem za otroke, zaradi prepadnega roba.

Čudoviti razgledi

Med potjo se razprostirajo čudoviti razgledi, v katerih uživamo vsi pohodniki.

Bunker

Med potjo priporočamo pohod do bunkerja, ki se nahaja pod potjo. Bunker je še posebej zanimiv za otroke, kateri z veseljem splezajo vanj.

Pohod skozi naravno okno

Tik preden prispemo do Veli Badina, opazimo nad potjo naravno okno. Ena pot vodi tudi skozi to okno.

Ogled Vele Badina, ušes Istre

Naravni spodmoli so nadvse zanimivi za ogled. Predvsem v času gnezdenja ptic tam veljajo določena pravila, ki so navedena na tabli pred spodmoli.