Dravče je majhna vasica v bližini Vuzenice. Iz vasi je dobro izhodišče za kolesarske ture po Pohorju ali pa izlet v lepo naravo. Vasica leži na manjši planoti nad reko Dravo in pod vznožjem Pohorja. Sicer v vasici ni turističnih atrakcij, je pa primerna za izhodišča za lepe izlete.

Dostop:

Ljubljana – Dravče:

Razdalja: 123 km

Čas vožnje: 1 h 30 min

Maribor – Dravče:

Razdalja: 52 km

Čas vožnje: 50 min

Koordinate Dravč: 46.589280°N / 15.128801°E

Koordinate cerkve Sv. Janeza Krstnika, Šentjanž nad Dravčami: 46.577064°N / 15.132044°E

Razgled iz Šentjanža nad Dravčami

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Maribora, a le do izvoza za Arjo vas, Velenje ter Dravograd. Cesti sledimo v smeri Koroške, torej Dravograda. Peljemo se skozi Velenje, Slovenj Gradec do Dravograda, kjer krenemo proti Mariboru po Dravski dolini. Ko opazimo na desni strani odcep za Vuzenico, krenemo desno ter se že drugič peljemo čez most nad reko Dravo (prvič pri Dravogradu). V Vuzenici v križišču, ki je tik za Dravo skrenemo desno ter se peljemo ves čas po prednostni cesti, dokler ne po nekaj kilometrih pridemo do vasi Dravče. V vasi predlagamo, da vprašate domačine, kjer lahko parkirate, v kolikor boste ravno Dravče izbrali za izhodišče.

Iz Maribora se peljemo po regionalni cesti po Dravski dolini v smeri Dravograda. Ko opazimo na levi strani ceste odcep za Vuzenico, krenemo levo ter se peljemo čez most nad reko Dravo. V Vuzenici v križišču, ki je tik za Dravo skrenemo desno ter se peljemo ves čas po prednostni cesti, dokler ne po nekaj kilometrih pridemo do vasi Dravče. V vasi predlagamo, da vprašate domačine, kjer lahko parkirate, v kolikor boste ravno Dravče izbrali za izhodišče.

KROŽNA KOLESARSKA TURA

Ne preveč zahtevno in krožno kolesarsko turo z izhodiščem v Dravčah priporočamo tudi tistim, ki se podajate na kolesarjenje s prikolicami z otroki. Celotna tura je dolga 14 km. Če z kolesarjenje začnemo na Dravčah, se peljemo v smeri Trbonj, nato preko Trbonjskega mostu preko reke Drave, v vas Gortina, proti Muti, nato Vuzenici in nazaj na Dravče. Pot si lahko izberemo tudi v obratnem vrstnem redu ali pa si za izhodišče izberemo katero koli drugo točko. Če bi želeli povečati krog, se lahko zapeljemo še do Vuhreda in Radelj, kar kolesarjenje podaljša za 16 km. Le kratki del poti poteka po glavni cesti, preostali del so stranske ceste z malo prometa in nekaj makadama.

KAJ SI OGLEDATI IN DOŽIVETI Z OTROKI NA KROŽNI KOLESARSKI TURI

Trbonjsko jezero

Je manjše jezero tik ob Dravi, za katerega na kolesarski turi opazimo odcep. Jezero je povezano z reko Dravo. Ob jezeru si lahko privoščimo čas za počitek ali malico.

Vuzenica

V Vuzenici priporočamo ogled Slomškove sobe ter sprostitev v lokalu ob Dravi z igrali (https://www.aktivna-druzina.si/slomskova-soba/).

Gortina

Na Gortini po predhodnih najavah je za vso družino enkratno doživetje, vožnja s splavom po reki Dravi (https://www.aktivna-druzina.si/koroski-splavarji/). Dodatno kolesarsko turo ali pohod lahko nadaljujemo nad vas Gortina na Pernice (https://www.aktivna-druzina.si/pernice/).

Muta

Na poti proti Muti se lahko podamo še v Bistriški jarek, kar podaljša pot za 6 km na eno stran (torej skupaj 12). Čudovito doživetje za vso družino ob kolesarjenju po dolini reke Bistrice ter ogled slapu (https://www.aktivna-druzina.si/bistriski-jarek/). Na Muta priporočamo tudi ogled Kovaškega in gasilskega muzeja ter rotundo Sv. Janeza Krstnika. Z željo po lepem razgledu pa se lahko podamo še na Sveti Primož nad Muto (https://www.aktivna-druzina.si/sv-primoz-nad-muto/).

Radlje ob Dravi

V primeru, da podaljšamo krožno kolesarsko turo, se peljemo tudi Radlje, kjer pa v poletnih mesecih priporočamo postanek v Vodnem parku Radlje ali pa sprehod do starega gradu nad Radljami. V Dvorcu v Radljah je na ogled več razstav, kjer je prav tako zanimivo za postanek (kontaktni podatki za ogled: 041 412 855).

ŠENTJANŽ NAD DRAVČAMI

Šentjanž nad Dravčami je razpotegnjeno naselje samotnih kmetij po Pohorju. Gozdne makadamske ceste so odlična ideja za gorsko kolesarske ture. Na jasah, kjer običajno stoji vsaj ena kmetija se razprostirajo čudoviti razgledi na dolino reke Drave, Kozjak ter preostali del Pohorja.

KAJ DOŽIVETI NA ŠENTJANŽU NAD DRAVČAMI

Cerkev Sv. Janeza Krstnika

V idilični Pohorski pokrajini se nahaja manjša cerkev, katera je vredna obiska že zaradi njene lege. Hkrati pa je zanimiva tudi legenda, ki priča, da je v času razhajanja kuge v njej bila bolnišnica. Pod njenim stropom so našli freske šele leta 1972. Do cerkve je dostop iz Dravč in sicer 4 km po makadamski cesti. Parkiramo v bližini kmetije Levovnik (označeno pri odcepu) in se sprehodimo do cerkve, ki se nahaja nekaj 100 metrov naprej. Na kmetiji lahko tudi prosimo za ključ, v kolikor si želimo ogledati notranjost cerkve.

Samotne kmetije

Med kolesarjenjem, sprehodom ali vožnjo z avtom po makadamskih Pohorskih cestah vidimo veliko samotnih kmetij. Za otroke zelo zanimivo je, ker je v toplejšem delu leta na pašnikih mnogo krav, konjev ter ovac. Nekatere izmed kmetij imajo še stare hiše, med katerimi slovi ravno ta kmetija pri cerkvi Svetega Janeza Krstnika, kmetija Levovnik. Stara kmečka hiša je ena lepših v tem delu. Poleg zgoraj omenjenih koordinat, dodajamo še naslov kmetije: Šentjanž nad Dravčami 14.

KAJ SI OGLEDATI V OKOLICI

Predlagamo, da se podate tudi na Remšnik nad Radljami, kateri poleg lepih razgledov slovi tudi po muzeju mineralov (https://www.aktivna-druzina.si/muzej-mineralov-remsnik/) ter Herkovih jamah (https://www.aktivna-druzina.si/herkove-jame/).