Bistriški jarek je slabo poznana dolina reke Bistrice v bližini kraja Muta in vasi Gortina. 6 km dolga dolina, skozi katero se vije reka Bistrica je polna naravnih lepot. Ob kolesarjenju skozi dolino lahko občudujemo gozdnate in travnate vzpetine s samotnimi kmetijami na eni in drugi strani, čisto reko, ki nas spremljala ves čas, ribogojnico, kapelo s posebnim namenom, slap.

S kolesi v Bistriški jarek

Opis kolesarske poti iz Gortine

Razdalja v kilometrih: iz Gortine 7,4 km, od odcepa za Bistriški jarek 6 km

Koordinate izhodišča (iz Gortine): 46,606172°N / 15,124623°E

Koordinate izhodišča (odcep za Bistriški jarek od ceste Gortina – Muta): 46,607344°N / 15,140364°E

Dostop možen s kolesom, s kolesom z prikolico, avtomobilom

Kapelica, Bistriški jarek

Kapelica, Bistriški jarek

OPIS POTI

Iz vasi Gortina se peljemo po kolesarski stezi 1,4 km proti Muti, kjer zavijemo levo v Bistriški jarek. Do konca Bistriškega jarka je še 6 km. Cesta je asfaltirana, od odcepa za Bistriški jarek ni več kolesarske poti, a je zaradi malo prometa privlačna za kolesarje. Med potjo je nekaj manjših vzponov, vendar nezahtevnih in zato primernih tudi za otroke. Povratek je po isti poti, saj so makadamske ceste, ki vodijo iz Bistriškega jarka na Pernice, Sv. Jernej in Sv. Primož zahtevnejše. So pa zanimive za gorske kolesarje za krožne ture.

POHODNE POTI

Iz Bistriškega jarka je več pohodnih poti, ki pa so z otroci dolge vsaj dve uri ali več. Vse poti so dobro označene in vodijo na Pernice, Sv. Jernej, Sv. Primož, Bricnik, Košenjak, Sv. Urban in tudi v sosednjo Avstrijo.

EKOLOŠKA KAPELICA SV. FRANČIŠČA

Kapelica ima prav poseben namen, saj opozarja na nevarnost, ki prebivalcem Bistriškega jarka in zgornje Dravske doline preti jez Golica v sosednji Avstriji. Gre za hidroelektrarno z jezom, ki premore kar 22 milijonov kubičnih metrov vode. Kapelica se nahaja na desni strani ceste, če se peljemo v Bistriški jarek. Zaradi svojega pomena in tudi lepega izgleda je odlična točka za postanek.

Lipnikov mlin

Lipnikov mlin

SEDELNIKOV SLAP

Ob ekološki kapelici je čez Bistrico speljan lesen most, preko katerega pelje pot do Sedenikovega slapu. Z otroci je do slapu cca 15 minut hoje po ozki stezici, ki se ves čas rahlo vzpenja. Sedelnikov slap je s 23 metri najvišji slap na Kozjaku.