Pernice so naselje samotnih hribovskih kmetij, mejijo na Avstrijo, domačinom in tudi ostalim pa predstavljajo lepe pohode v lepi naravi in s čudovitimi razgledi.

Dostop do izhodišča, Gortina:

Ljubljana – Gortina:

Razdalja: 119 km

Čas vožnje: 1 h 40 min

Maribor – Gortina:

Razdalja: 52 km

Čas vožnje: 50 min

Koordinate izhodišča, Gortina: 46.606467°N / 15.127918°E

Pernice

Opis pohodne poti na Pernice:

Izhodišče: Gortina

Čas hoje: 2 h

Višinska razlika: 692 m (Gortina – 367 m; Pernice – 1059 m)

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 – 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Vozički: ni primerno za vozičke, razen okoli po cesti, kar pa je bistveno dlje

Primeren čas: v vseh letnih časih

Oprema: običajna pohodniška oprema

Ena pot je označena, druga ne. Priporočamo pa krožno pot (po eni poti gor in drugi dol).

Razgled ob poti na Pernice

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo v smeri Maribora. Iz avtoceste izberemo izvoz za Arjo vas, Velenje. Peljemo se v smeri proti Koroški, torej skozi Velenje, Mislinjo, mimo Dravograda. V Dravogradu za mostom čez reko Dravo skrenemo desno v smeri Maribora. Peljemo se le do vasi Gortina, kjer skrenemo v center vasi in malo naprej od cerkve v smeri Mute opazimo urejeno parkirišče na desni strani. Tam parkiramo.

Iz Maribora se peljemo proti Koroški. Malo naprej od odcepa za Muto v smeri Dravograda, na desni strani opazimo majhno vas, imenovano Gortina. Natančneje, Gortina se nahaja na koncu povsem ravne dolge ceste, ki poteka najprej skozi gozd, nato pa med polji (običajno tam uspeva hmelj). Zapeljemo se v center vasi in malo naprej od cerkve v smeri Mute opazimo urejeno parkirišče na desni strani. Tam parkiramo.

OPIS POHODNE POTI NA PERNICE

Ko parkiramo na urejenem parkirišču na Gortini, kjer so poleg tudi otroška igrala in igrišče, se podamo peš po cesti v smeri Mute, a le do odcepa za Pernice. Tam skrenemo levo in pot nadaljujemo po cesti do križišča, kjer skrenemo desno. Nato z pohodom nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki se začne zložno vzpenjati. Kmalu prispemo v gozd in ko ponovno prispemo iz gozda na travnik, zapustimo cesto in se podamo levo navzgor čez travnik. Nato cesto še enkrat prečkamo in se podamo po makadamski cesti navzgor. Kasneje makadamska cesta preide v pohodno pot, katera se strmo vzpenja skozi gozd. Ponovno prečkamo cesto, le da tokrat makadamsko. Pot se dalje zložno vzpenja, prečka še eno makadamsko cesto, ki vodi do kmetije ter nas kmalu pripelje do razpotja. Markirana pot vodi levo in se strmo vzpenja vse dokler se pred travnikom ne položi in nas pripelje do Napečnikove lipe, ki stoji sred travnika. Pod lipo je korito s pitno vodo, na lipi pa lovska preža. Od tam nadaljujemo nekaj metrov po makadamski cesti in nato nas markacije usmerijo levo, nas vodijo čez travnik in gozd ter spet na travnik do znamenitega bora in ponovno v gozd. Nato kmalu prispemo do nekdanje osnovne šole (danes Dom krajanov) in do našega cilja, kjer stoji cerkev in lepa lesena domačija.

Če pa pot nadaljujemo po nemarkirani poti, od koder se v levo odcepi markirana pot, nadaljujemo naravnost po gozdni poti in prispemo do jase, kjer stoji stara lesena hiša. Pot nas vodi nad hišo ter v gozd. Ves čas sledimo omenjeni poti in po cca slabe pol ure hoje prispemo do velikega travnika, kjer je kmetija. Kmetijo obhodimo po njeni zgornji strani in ko prispemo do gozda opazimo korito z pitno vodo, kjer se običajno prodaja pijača (denar damo v lesen zabojček poleg). Nato prispemo na cesto, gremo mimo lovskega doma in smo kmalu na našem cilju. Priporočamo krožno pot, po eni poti gor in po drugi dol.

OSTALE POHODNE POTI NA PERNICE

Na Pernice se lahko podamo tudi iz Bistriškega jarka, od koder je slabi dve uri hoje. Obe poti iz Bistriškega jarka sta markirani in opisani na spletni strani HRIBI.NET.

POHOD DO SVETEGA URBANA

Od Pernice, našega cilja ob cerkvi in prijetni leseni hiši, se lahko podamo dalje proti Sv. Urbanu. Do tja imamo še približno slabo uro hoje. Pot nas ves čas vodi po gozdu, grebenu Kozjaka, kjer je meja med Avstrijo in Slovenijo vse do cerkve sv. Urbana, ki stoji na grebenu. Vračamo se po isti poti.

PERNICE S KOLESOM

Pernice so priljubljene tudi za gorsko kolesarjenje. Več o vzponu na Pernice s kolesom je opisano na: PERNICE S KOLESOM.

PERNICE ZA OTROKE

Pohod

Pohod lahko prilagodimo tako, da ga lahko glede na kondicijsko pripravljenost sebe in otrok tudi skrajšamo. Lahko se namreč zapeljemo tudi više in s tem skrajšamo pot. Sicer pa so vse poti enostavne.

Čudoviti razgledi

Med potjo se nam razprostirajo čudoviti razgledi na Pohorje, Dravsko dolino, reko Dravo, Uršljo goro in turi goro Peco. Ob lepih razgledih uživajo tudi otroci.

Zanimivosti ob poti

Na eni izmed poti se sprehodimo mimo znamenitega bora, ki je ograjen z leseno ograjo. Bor je zares zanimiv za ogled. Poleg stoji tudi kovinsko stojalo s smerokazi ostalih vrhov. Ob isti poti se sprehodimo tudi mimo Napečnikove lipe. Ob nemarkirani poti pa mimo korita, kjer se običajno prodaja pijača.

Igrala

Na Pernicah se ob nekdanji šoli, kjer je danes Dom krajanov, nahajajo enostavna, a zanimiva igrala.