Sv. Primož nad Muto je za domačine idilična točka za gorsko kolesarjenje. Med premnogimi pašniki, domačijami, lepimi razgledi, različnimi cestami lahko uživate tudi v družbi svojih najmlajših.

Lokacija: Sv. Primož nad Muto, Koroška

Primeren čas za kolesarjenje z otroki: v času, ko ni snega. Z dobrim športnim vozičkom tudi v zimskih mesecih, če ni snega.

S KOLESOM NA SV. PRIMOŽ NAD MUTO

S kolesom se lahko podate na Sv. Primož iz več različnih lokacij. Prav vsaka je čudovita in zanimiva. Lahko pa se naredi tudi krožna tura.

Iz Spodnje Mute na Sv. Primož

Najkrajša cesta na Sv. Primož vodi iz Spodnje Mute. Lepo asfaltirana cesta preseneča z malo prometa, z mnogo kmetijami ob cesti, čudovitimi razgledi, ki se začnejo že nekaj metrov po štartu. Z prikolico z otroki in postanki boste po tej cesti potrebovali cca dve uri. V kolikor ves čas peljete po prednostni cesti, prispete na Sv. Primož nad Muto. V kolikor si zaželite pot nekoliko podaljšati ali narediti krožno turo, se za kmetijo Ropotec zapeljete na cesto, ki gre rahlo desno navzdol in ji sledite vse do križišča, kjer bo odcep levo za Sv. Primož nad Muto. Ta cesta je en del tudi makadamska. To vam z prikolico z otroki podaljša vožnjo za cca pol ure. Je pa lahko to čudovita krožna tura.

Iz Radelj na Sv. Primož

Iz Radelj ob Dravi na Sv. Primož nad Muto je s prikolico z otroki tura lahko dolga turi tri do štiri ure. Povzpeti se je potrebno po glavni cesti na Radelj pass, od koder pa se začne najlepši del poti, saj se po vrhu pogorja Kozjak z nekaj klanci pripeljete na Sv. Primož nad Muto. Cesta od vrha Radelj passa do Sv. Primoža nad Muto je makadamska. Spust nazaj v dolino priporočam po cesti, ki cca 500 metrov za kmetijo Ropotec (če se spustite v smeri proti Spodnji Muti) zavije lepo. Cesta ni posebej označena, da gre za Radlje, je pa edina in jo zato ni moč zgrešiti. Cesta zavije levo tik preden se pride na travnik, kjer se cesta položi. Ta cesta je ves čas makadamska.

Preko Bistriškega jarka na Sv. Primož

Na Sv. Primož nad Muto pa se lahko s svojimi najmlajšimi podate tudi skozi Bistriški jarek. Iz Zgornje Mute v smeri proti vasi Gortina se desno odcepi lepa markirana cesta v Bistriški jarek. Ob reki Bistrici ji sledite vse do odcepa za Sv. Jernej ter nato po strmih cestah po dolini ter kasneje tudi po razglednih pobočjih vse do odcepa za Sv. Primož nad Muto. Tam zavijete desno in po makadamski cesti nadaljujete do Sv. Primoža nad Muto. Ta tura bo z prikolico z otroki dolga okoli tri do štiri ure.

Na Sv. Primož nad Muto je možnih več gorskih vzponov s kolesi, je pa največ seveda odvisno od kondicijske pripravljenosti. Čas kolesarjenja s prikolico z enim otrokom podaljša čas vsaj za enkrat, z dvema otrokoma pa vsak za enkrat in pol do celo dvakrat. Potrebnih je tudi nekaj več postankov za otroke, vmesno igro, malico, previjanje. Skratka, prilagoditi se je potrebno na njihov tempo in tako bo lahko gorska kolesarska tura za vse čudovito doživetje. Otroci bodo lahko med potjo na Sv. Primož uživali ob pogledih na domače živali, starši pa na okoliške hribe in doline.