Almenland je naravni park, ki leži severno od mesta Graz cca 50 kilometrov. Velja za eno največjih gorskih planot v Avstriji ter za področje, ki nudi turistom aktivnosti čez vso leto. Športne aktivnosti in sproščanje v naravi so glavni razlogi za prihod turistov čez vso leto.

Razdalja: Maribor – Almenland: 1 ura in 30 minut. Najhitreje je, če se peljete po avtocesti v smeri Bruck an der Mur, kjer se nekje na pol poti med Gradcem in Bruckom odcepi cesta desno. Označeno je za Teichalm.

Vstopnina: za odrasle 6€, za otroke od 5 – 15 let 5€.

Almenland

Gorska planota Almenland privablja smučarje, kolesarje, plezalce, pohodnike, motoriste in še mnoge, na oddih tako v toplejših kot hladnejših obdobjih leta. Čudovita narava naravnega parka z jezerom v osrčju, prostrani pašniki z govedom ter konji, potočki s kristalno čisto vodo, ki se vijejo med travniki, visoki hribi, mnogimi travnimi cvetlicami ter izredno dobro urejeno turistično infrastrukturo je planota pravi raj za turiste.

ŠPORT V NARAVNEM PARKU ALMENLAND

Športne aktivnosti v naravnem parku Almenland so možne čez vso leto. V glavnem pa ločujejo zimski ter letni turizem.

ZIMA V ALMENLAND

V naravnem parku je več smučišč, katerih zahtevnost je lahka in zato zelo primerna za učenje ter za otroke. Ker gre za planoto, pozimi uredijo veliko tekaških prog in pa seveda tudi sankališč ter zamrznjeno jezero postane drsališče. Pohodniki na svoj račun pridejo v vseh letnih časih, saj so pohodne poti dobro označene in na voljo je veliko različnih zahtevnostnih poti. Domačini v svojih lesenih kočah čez vso leto nudijo odlično kulinariko in pa razne dodatne ponudbe, med katerimi so pogosto aktivnosti s konji. Popeljejo vas lahko z vozom, sankami pozimi, jezdenje pa je možno v vseh letnih časih.

POLETJE V ALMENDLANDU

Naravni park se nahaja na višini preko 1000 metrov, kar pomeni, da je tudi ob najbolj vročih poletnih dneh tam prijetno sveže. Vrhov, ki se dvigajo nad planoto pa dosežejo višino tudi preko 1700 metrov. Do vseh najlepših vrhov vodijo dobro označene poti, ki jih opisujejo tudi na velikih tablah ob cesti ter na spletnih straneh, kot je npr. http://www.almenland.net/download/Wanderwege%20im%20Almenland.pdf. Za ljubitelje adrenalina planota ponuja tudi plezališča in pa adrenalinski park. V adrenalinskem parku pridejo na svoj račun tako mlajši kot starejši. In pa tudi ljubitelji kolesarjenja ne bodo izvzeti, saj imajo posebej zanje označene kolesarske ture po planoti. Po aktivnostih v naravi se v hotelih, kočah ponuja poleg odlične kulinarike tudi bazene, wellnes in pa skoraj pri vsakem turističnem objektu tudi ducat igral za otroke. Niso pa pozabili tudi na ljubitelje golfa.

NAMESTITVE

Planota se promovira predvsem kot družinam prijazna in s tem namenom so tam tudi mnoge namestitve prilagojene temu. Prenočite lahko v hotelih ali pa v mnogih privatnih namestitvah, kjer gre predvsem za čudovite tipične lesene koče. Temu primerna pa so tudi otroška igrala.

ÖKO PARK

Öko park se v gozdnatih površinah pred prihodom na travnato planoto. Gre za park z živalmi, rastlinami, igrali…skratka mnogo zanimivosti, ki še posebej pritegnejo otroke. V parku boste lahko uživali ob stiku z raznimi divjimi živalmi kot so divji prašiči, mufloni, jeleni, škotsko govedo, zajci, lisicami, srnami in še mnogimi drugimi. V Öko parku je veliko možnosti za oglede, zato boste zanj potrebovali vsaj dve uri. Po parku so lepo urejene poti, kjer je možno iti tudi s športnim otroškim vozičkom. Po ogledu pa lahko otroki uživajo na zelo zanimivih in izvirnih igralih. Za skupine otrok nudijo tudi razne dogodke kot je taborjenje, pikniki in na željo se lahko za ogled parka najame tudi vodnika. Več o Öko parku: http://brochures.austria.info/pdfs/0000/5796/image2012_englisch_klein.pdf