Planica slovi predvsem po zimskih športih, kar pa ne pomeni, da nas ne bo navdušila tudi v poletnih mesecih. Medtem ko lahko tam pozimi uživamo ob smučarskih poletih, teku na smučeh ter zimskih pohodih, lahko tam marsikaj počnemo tudi poleti. Preko smučarske skakalnice velikanke se lahko popeljemo po zip linu, se na velikanko podamo s sedežnico ali peš, uživamo ob pohodih, kolesarjenju, ob ogledu Nordijskega centra Planica ali pa samo uživamo ob lepih razgledih na mogočne vršace. Planica pa je raj tudi za otroke.

Dostop do Planice

Ljubljana – Planica:

Razdalja: 91 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Planica:

Razdalja: 216 km

Čas vožnje: 2 h 20 min

Koordinate Planice: 46.476713°N / 13.723971°E

Planica

Pomembni podatki:

Parkirišče: 2,5 eur za ves dan

Spletna stran Nordijskega centra Planica: https://www.nc-planica.si/

Čas ogleda oziroma aktivnosti: pol dneva do ves dan

Primerno za: vse starosti otrok, saj je na voljo veliko različnih aktivnosti

Primeren čas: vsi letni čas, saj se vsakič najde kaj zanimivega

Planica, pogled z razgledne ploščadi

OPIS DOSTOPA DO PLANICE

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljane, od koder nadaljujemo po Gorenjski avtocesti vse do Jesenic, kjer izberemo izvoz za Kranjsko Goro. Peljemo se do Kranjske Gore, kjer nadaljujemo naprej v smeri proti Italiji. Ko prispemo do Rateč, v krožnem križišču skrenemo levo. Tam so tudi oznake za Planico. Od Kranjske Gore do Planice imamo 8 km.

KAJ POČETI V PLANICI

ZIPLINE

V poletnih mesecih je ena glavnih atrakcij v Planici spust po jeklenici preko smučarske skakalnice, kjer vsaj malo občutimo, kako se počutijo smučarski skakalci. Cena enega spusta je 25 eur, v tandemu pa 40 eur. V tandemu lahko gredo z nami tudi otroci. Ko kupimo karto, dobimo opremo ter navodila za spust, se podamo s sedežnico na vrh, kjer pa nas nato pričakajo strokovno usposobljeni zaposleni, kateri nam pomagajo vse potrebno za spust. Nato sledi enkraten užitek, ki vsakič zadiši po še. Zipline deluje čez vso leto. V maju in juniju ob vikendih, julija ter avgusta vse dni, za preostali del leta pa samo po predhodnih najavah. Več na spletni strani: https://www.nc-planica.si/aktivnost/zipline-spust-po-jeklenici/

OGLED NORDIJSKEGA CENTRA

V Nordijskem centru si lahko ogledamo muzej, kjer spoznamo več o smučarskih skokih. Na vrhu je na voljo razgledna ploščad, v kleti pa si lahko ogledamo (tudi v najbolj vročih poletnih dneh) snežni tunel za tek na smučeh. Na voljo pa je še več aktivnosti in sicer letenje v vetrovniku, metanje disc golfa, curling. V prijetnem lokalu s pogledom na smučarske skakalnice se lahko okrepčamo, otroci pa uživajo na prijetnih igralih.

VZPON NA SMUČARSKO SKAKALNICO

Lahko se povzpnemo na smučarsko skakalnico, peš ali pa s sedežnico. Z manjšimi otroki priporočamo na eno stran s sedežnico, na drugo peš. Zagotovo pa je to čudovita izkušnja za vse.

ZIMSKE AKTIVNOSTI V PLANICI

Planica je najbolj atraktivna ravno pozimi, ko tam potekajo smučarski skoki. Sicer pa lahko tudi pozimi tam uživamo z otroki, se podamo na tek na smučeh, pohode ali pa samo na oglede.

OSTALE AKTIVNOSTI V PLANICI IN OKOLICI

Pohodi

V okolici je na voljo več možnosti za pohode. Za otroke najbolj primeren pohod je v dolino Tamar, kjer se lahko okrepčamo v prijetni planinski koči.

Kolesarjenje

V dolino Tamar se lahko podamo tudi s kolesi ali pa se s kolesi pripeljemo iz Kranjske Gore, lahko pa nadaljujemo pot tudi do Belopeških jezer. Kolesarske poti so lepo urejene.

Belopeška jezera

Belopeška jezera so s svojo zeleno-modro barvo pravi magnet za obiskovalce. Lahko si izberemo enodnevni izlet na Belopeška jezera ali pa nam jezera služijo za počitek pred ali pa po povratku iz gora. Dve ledeniški jezeri se nahajata v Italiji, v bližini meje s Slovenijo. Več na: Belopeška jezera.

Zelenci

Zelenci so jezero smaragdno zelene barve z mogočnimi vrhovi v ozadju. Pohod do jezera je enostaven ter kratek, primeren za majhne otroke in ostale. Kristalno čista voda omogoča, da lahko opazujemo ribice ter številne izvire hladne vode na dnu. V naravnem rezervatu Jezerci uspevajo zanimive in redke rastlinske vrste. Posebnost Zelencev pa je tudi, da pozimi ne zamrznejo, saj je njihova temperatura čez vso leto okoli 6°C. Zelenci pa so tudi izvir Save Dolinke. Več na: Zelenci.

Trupejevo poldne

Trupejevo poldne je lepo razgledna gora na meji z Avstrijo. Zelo lep razgled je na Julijske Alpe ter Avstrijo. Na vrhu stoji križ in zvonček. Za počitek pa priporočamo, da si primeren prostor poiščete pod vrhom, saj je na Avstrijski strani prepaden del. Več na: Trupejevo poldne.