Gorsko kolesarjenje z otroki je lahko zelo zabavno, zahteva pa seveda veliko kondicijske pripravljenosti.

Tura: Gortina – Pernice – Gortina

Lokacija: Koroška, Dravska Dolina

Oddaljenost: Od Maribora 52 km (50 minut), od Ljubljane 119 km (1h 46 min)

Dolžina ture: ena tura je cca 10 km, druga tura cca 12 km

PRIPRAVE NA GORSKO KOLESARSKO TURO Z MAJHNIMI OTROKI

Pogoj, da se odpravite na gorsko kolesarsko turo z otroki je, da imate gorsko kolo ter prikolico za otroke in dovolj kondicije, vztrajnosti ter motivacije. Otroke je smiselno motivirati za takšne ture, saj trajajo lahko precej časa. Sama sem to uredila tako, da vsakič, ko gremo na gorsko kolesarsko turo, vmes marsikaj doživita. Od igranja v naravi, kakšnih igral med potjo, obisk kakšne kmetije, nabiranje jagod, borovnic, opazovanja živali na pašnikih itd. Ko vam to uspe, bodo otroki sami komaj čakali, da bodo sedli v prikolico ter se podali na turo. Seveda pa je potrebno s seboj vzeti tudi kup stvari zanje, od rezervnih oblačil, plenic, hrane, pijače, igračk… To vse sicer lahko zelo oteži že tako precejšnjo težo za vlečenje, a je vseeno nujno potrebno. In tako se tura začne.

NA PERNICE PO LEVI ALI DESNI CESTI

Na Pernice vodita dve cesti, kot rečemo domačini leva in desna. Iz vasi Gortina (kjer se da v centru vasi marsikje brezplačno parkirati) se krene proti Pernicam, ki ležijo na vrhu pogorja Kozjak. Za Pernice je dobro označeno. Prvi trije kilometri potekajo po isti cesti in sicer so ti trije kilometri asfaltirani. Od križišča, kjer se ena cesta odcepi levo in druga desno pa sledi makadam (levo je še 100 metrov asfalta). Leva cesta je krajša in zato nekoliko bolj strma od desne, ki je za cca 2 kilometra daljša. Obe turi sta zelo lepi in nudita čudovite razglede na Dravsko dolino, Pohorje ter celo del Karavank. Če se podate po desni cesti, boste tri kilometre pred ciljem videli odcep za Avstrijo (mejni prehod je le 100 metrov od ceste za Pernice). Tam lahko turo podaljšate do jeza Golica.

KROŽNA TURA

Priporočam krožno turo, po eni cesti gor in drugi dol. Med potjo je en kmečki turizem (ob levi cesti) – pri Orliču, kjer si lahko vzamete čas za oddih in čudoviti razgled. V kolikor pa bi želeli prenočiti ali najeti piknik prostor pa je na voljo MM piknik plac, ki se nahaja 500 metrov levo od ceste na Pernice (500 metrov pred križiščem, kjer se cesti odcepita levo in desno). Na MM piknik placu je na voljo bazen, piknik plac, apartmaji, skupna ležišča, muzej ter prav tako čudovit razgled.