Loading...

OLŠEVA

Pogorje Olševa, ki se dviga nad dolino Koprivna, Solčavo ter Remšenikom na Avstrijski strani je manj oblegana, a čudovita gora na Koroškem. Olševa nudi čudovite razglede na Kamniško Savinjske Alpe, Karavanke ter Avstrijo.

Vrhovi: Govca (1929 m) in Obel kamen (1911 m)

Čas hoje: z otroki cca 2 – 3 ure na en ali drugi vrh

Neokrnjena, lepa, polna zanimivosti, vznemirljiva in z obilico čudovitih razgledov. Gora, ki je na meni pustila poseben vtis in s tem namenom jo vsake toliko obiščem. Je gora, ki vlada trem koroškim dolinam, Savinjski, Remšeniku in Koprivni. Zaradi mnogih dostopov, ki jih nudi je gora primerna za vse ljubitelje pohodništva. Poti so vse od zelo zahtevnih pa do enostavnih. Za starše z majhnimi otroki priporočam, da izberejo enostavne poti. V kolikor se podajo po zahtevnejših je dobro imeti veliko kondicije ter izkušenj v gorah.

OLŠEVA SE PONAŠA S ČUDOVITIMI RAZGLEDI

Olševa je gora, kjer  bi vsakič samo sedela v mehki travi ter opazovala gore naokoli. Zaradi travnatih površin na vrhu Govce je v toplih poletnih mesecih za otroke to pravo igrišče. Na vrhu Oblega kamna pa je nekoliko bolj skalovito. Gore je lepo obiskati tudi v jesenskih mesecih, ko porumenijo macesni. V zimskih mesecih pa vzpon z majhnimi otroki odsvetujem, saj so strma pobočja ponekod lahko nevarna za zdrs.

NA VRH MIMO POTOČKE ZIJALKE

Na pobočju Olševe se nahaja jama, ki ima izreden zgodovinski pomen. Gre za kraško jamo, dolgo dobrih 100 metrov. V njej so arheologi raziskovali več let. Odkrili so mnogo zanimivega, s čimer nam je odprlo pogled v preteklost ter nam s tem prineslo tudi nekaj praktičnega v sedanjost. V jami so našli okostja jamskega medveda ter tudi ledenodobnega človeka. Od takratnih najdb se je v sedanjost prenesla šivanka. Arheologi so namreč v jami odkrili ostanke šivanke narejene iz kosti. Od tam ideja za šivanke, ki jih uporabljamo danes. V jami so odkrili še druge zanimivosti kot je piščal narejena iz spodnjih čeljusti jamskega medveda. Jama je vredna ogleda, le na naglavno lučko ne smete pozabiti. Tudi otroci bodo v jami ter pred njo zagotovo uživali. Običajno predstavlja jama točko za nekoliko daljši počitek med potjo proti vrhu. Pred jamo je lesena klop, od koder se razprostira lep razgled na dolino ter preostale vrhove. Pot na vrh Olševe mimo Potočke zijalke je za otroke nekoliko bolj zahtevna, saj je vmes nekaj jeklenic. Potrebne nekaj več pazljivosti. Odveč pa ni niti čelada. Nekoliko hoje naprej od Potočke zijalke se pot razcepi, kjer se lahko odločite za vzpon na Obel kamen ali na Govco.

Z OTROKI NAJBOLJ ENOSTAVNA POT IZ ZADNJEGA TRAVNIKA

Glede na zahtevnost vzponov na Olševo je za otroke najbolj priporočljiva pot iz Zadnjega travnika. Lepo markirana enostavna pot, ki najprej vodi po kolovozu ter se začne nato strmo vzpenjati najprej skozi smrekov gozd, kasneje skozi macesnov gozd in v zadnjem delu preide v delno goli greben z lepimi razgledi. Na grebenu priporočam nekoliko več pazljivosti, saj je možnost zdrsa, v kolikor se ne bi strogo držali lepo shojene poti. S te strani se pride najprej na vrh Govco, od koder pa se lahko nadaljujejo tudi do Oblega kamna.

NA VRH SKOZI OKNA

Nedvomno ena bolj zanimivih pohodnih poti nasploh je skozi okna na vrh Olševe. Delno brezpotje, delno težko sledljiva pot, nekaj poplezavanja po strmih pobočjih ter nekaj tudi po jeklenicah. Sprehod in plezanje skozi okna pa je enkratno doživetje. Priporočam le zelo izkušenim, še posebej, če se namenite obiskati to pot z otroki. Natančnega opisa za to pot ni. Najbolje je, da gre z vami nekdo, ki pot dobro pozna.

Kdor obišče Olševo in jo doživi v lepem vremenu si bo nedvomno ponovno želel na njen vrh. Na njej ali pod njo res ni koče, kar pripomore k manjšemu navalu pohodnikov. Je pa ravno to čar, ko na njej ni gneče, je le mir in tišina ter čudoviti razgledi.

2018-09-08T05:52:45+00:00