Pogorje Olševa, ki se dviga nad dolino Koprivna, Solčavo ter Remšenikom na Avstrijski strani je manj oblegana, a čudovita gora na Koroškem. Olševa nudi čudovite razglede na Kamniško Savinjske Alpe, Karavanke ter Avstrijo.

Dostop do izhodišča, Zadnji travnik

Ljubljana – Zadnji travnik:

Razdalja: 119 km

Čas vožnje: 2 h

Maribor – Zadnji travnik:

Razdalja: 103 km

Čas vožnje: 1 h 50 min

Koordinate izhodišča, Zadnji travnik: 46.4601°N / 14.6907°E

Olševa

Opis pohodne poti od Podolševe

Izhodišče: Podolševa, kmetija Rogar

Nadmorska višina izhodišča: 1240 m

Nadmorska višina Olševe: 1929 m

Višinska razlika: 689 m

Čas hoje: 2 h 10 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Vozički: ni primerno za vozičke.

Za otroke vzpon primeren v času, ko ni snega in ob lepem vremenu.

Oprema: oprema za visokogorje.

Potočka zijalka

.

Pot od Podolševe je označena.

Opis pohodne poti od Zadnjega travnika

Izhodišče: Zadnji travnik

Nadmorska višina izhodišča: 1382 m

Nadmorska višina Olševe: 1929 m

Višinska razlika: 547 m

Čas hoje: 1h 45 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od 4 – 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Vozički: ni primerno za vozičke.

Za otroke vzpon primeren v času, ko ni snega in ob lepem vremenu.

Oprema: oprema za visokogorje.

Olševa

.

Pot od Zadnjega travnika je označena.

OPIS DOSTOPA DO PODOLŠEVE, DO KMETIJE ROGAR

Iz Ljubljane se peljemo proti Mariboru, iz Maribora pa proti Ljubljani. V obeh primeri zapustimo avtocesto na izvozu za Šentrupert in se peljemo proti Logarski dolini. Iz Ljubljane lahko prispemo tudi preko Kamnika, prelaza Volovjek do Luč, kjer skrenemo levo proti Logarski dolini. Nato sledimo oznakam za Podolševo in Črno na Koroškem. Prispemo na makadamsko cesto. Ko opazimo križišče v Podolševi, skrenemo levo v smeri panoramske ceste. Kmalu na desni strani opazimo oznake za kmetijo Rogar. Parkiramo nekje ob cesti ali pa v bližini kmetije.

Do izhodišča lahko prispemo tudi iz Črne na Koroškem in od tam nadaljujemo proti Lučam. Pot kasneje postane makadamska. Peljemo se v smeri panoramske ceste in ko opazimo na desni strani oznake za kmetijo Rogar, parkiramo nekje ob cesti ali pa v bližini kmetije.

OPIS DOSTOPA DO ZADNJEGA TRAVNIKA

Iz Ljubljane in Maribora se zapeljemo do Črne na Koroškem. Iz Črne se vzpenjamo ob reki Meži dokler, da ne opazimo smerokaza za Kumer v levo. Tam skrenemo in se peljemo še cca 1 km do ostrega levega ovinka. Na začetku ovinka opazimo oznake za Olševo, katere nas usmerijo desno na makadamsko cesto. Nato se še nekaj časa peljemo ob reki Meži in se od nje ločimo, ko cesta skrene ostro levo. Nato se peljemo tako visoko, da prispemo do manjše jase, kjer so oznake za Olševo. Tam parkiramo in se podamo peš proti Olševi.

OLŠEVA SE PONAŠA S ČUDOVITIMI RAZGLEDI

Olševa je gora, kjer bi vsakič samo sedela v mehki travi ter opazovala gore naokoli. Zaradi travnatih površin na vrhu Govce je v toplih poletnih mesecih za otroke to pravo igrišče. Na vrhu Oblega kamna pa je nekoliko bolj skalovito. Gore je lepo obiskati tudi v jesenskih mesecih, ko porumenijo macesni. V zimskih mesecih pa vzpon z majhnimi otroki odsvetujemo, saj so strma pobočja ponekod lahko nevarna za zdrs.

NA VRH OD PODOLŠEVE, MIMO POTOČKE ZIJALKE

Na pobočju Olševe se nahaja jama, ki ima izreden zgodovinski pomen. Gre za kraško jamo, dolgo dobrih 100 metrov. V njej so arheologi raziskovali več let. Odkrili so mnogo zanimivega, s čimer nam je odprlo pogled v preteklost ter nam s tem prineslo tudi nekaj praktičnega v sedanjost. V jami so našli okostja jamskega medveda ter tudi ledenodobnega človeka. Od takratnih najdb se je v sedanjost prenesla šivanka. Arheologi so namreč v jami odkrili ostanke šivanke narejene iz kosti. Od tam ideja za šivanke, ki jih uporabljamo danes. V jami so odkrili še druge zanimivosti kot je piščal narejena iz spodnjih čeljusti jamskega medveda. Jama je vredna ogleda, le na naglavno lučko ne smete pozabiti. Tudi otroci bodo v jami ter pred njo zagotovo uživali. Običajno predstavlja jama točko za nekoliko daljši počitek med potjo proti vrhu. Pred jamo je lesena klop, od koder se razprostira lep razgled na dolino ter preostale vrhove. Pot na vrh Olševe mimo Potočke zijalke je za otroke nekoliko bolj zahtevna, saj je vmes nekaj jeklenic. Potrebne nekaj več pazljivosti. Odveč pa ni niti čelada. Nekoliko hoje naprej od Potočke zijalke se pot razcepi, kjer se lahko odločite za vzpon na Obel kamen ali na Govco.

Z OTROKI JE NAJBOLJ ENOSTAVNA POT OD ZADNJEGA TRAVNIKA

Glede na zahtevnost vzponov na Olševo je za otroke najbolj priporočljiva pot iz Zadnjega travnika. Lepo markirana enostavna pot, ki najprej vodi po kolovozu ter se začne nato strmo vzpenjati najprej skozi smrekov gozd, kasneje skozi macesnov gozd in v zadnjem delu preide v delno goli greben z lepimi razgledi. Na grebenu priporočam nekoliko več pazljivosti, saj je možnost zdrsa, v kolikor se ne bi strogo držali lepo shojene poti. S te strani se pride najprej na vrh Govco, od koder pa se lahko nadaljujejo tudi do Oblega kamna.

NA VRH OLŠEVE SKOZI OKNA

Nedvomno ena bolj zanimivih pohodnih poti nasploh je skozi okna na vrh Olševe. Delno brezpotje, delno težko sledljiva pot, nekaj poplezavanja po strmih pobočjih ter nekaj tudi po jeklenicah. Sprehod in plezanje skozi okna pa je enkratno doživetje. Priporočam le zelo izkušenim, še posebej, če se namenite obiskati to pot z otroki. Natančnega opisa za to pot ni. Najbolje je, da gre z vami nekdo, ki pot dobro pozna.

Kdor obišče Olševo in jo doživi v lepem vremenu si bo nedvomno ponovno želel na njen vrh. Na njej ali pod njo res ni koče, kar pripomore k manjšemu navalu pohodnikov. Je pa ravno to čar, ko na njej ni gneče, je le mir in tišina ter čudoviti razgledi.